Malý přehrávač (MMC) klasické koncepce s externím zdrojem stojí pod dva tisíce korun, pracuje s nástupcem Android TV a disponuje bohatou výbavou například u obsahu s HDR. Pozor si dejte zejména na to, zda vám vyhovuje ovládání a hlavně jeho možnosti. Zejména pokud využíváte více streamovacích služeb.

Celkově vzato za 1.799 Kč obdržíte slušnou výbavu zahrnující mimo jiné HDR10, HLG, HDR10+ i Dolby Vision, dále Wi-Fi 5 (včetně 5 GHz) či rozhraní HDMI 2.1. I když kabelové připojení přes ethernet zůstává v základní verzi, jsou tu 2 GB RAM, což je tak nějak střed (možná dnes už nižší střed), za pozornost ještě stojí dekódování audia až do 192 kHz, Dolby Atmos, či plné Ultra HD (4K), což ale v případě video výstupu… (viz níže).

Jinak vše zůstává při starém: rozměry nula, nula nic (96 x 21 x 96 mm) a zanedbatelná hmotnost (180 g), takže vám přehrávač pootočí jen trochu tužší kabel. Dálkový ovladač, ke kterému se dostaneme záhy, je pak – oproti tradiční verzi – mírně rozšířen.

MMC jsme napojili na výborný televizor střední třídy Hisense 55U7HQ z roku 2022 a jak se dozvíte dále, Leap-S3 se s tím moc dobře nevypořádal. Zvláštní bylo rovněž nastavení některých základních parametrů po instalaci, což je možná i věc Googlu, a při testech na to narážíme čím dál častěji i u televizorů.

Na takovéto věci je dnes zapotřebí, při nákupu nového zařízení s obrazovým výstupem, myslet podstatně více. Je třeba si tak stav po instalaci řádně projít a nezanedbat to. Jinak lehce „získáte“ například vyšší spotřebu a nižší výstupní rozlišení, aniž byste to vůbec tušili. To druhé platí zejména při napojení na kvalitní televizor u něhož může být Full HD versus Ultra HD méně patrné.

Provedení i instalace klasické i když…

Instalace celkově vzato představuje tradiční Android, ale okořeněný tentokráte podivností jménem „Č“. Google moc neřeší ergonomii a logiku uživatelského rozhraní, což v praxi například znamená, že neřadí země pro výběr místa používání abecedně a po „Čadu“ narazíte na to, že žádná další s tímto počátečním písmenem nejsou. O tom, že by Google po výběru českého jazyka nabídl automaticky „Česko“ si můžeme maximálně nechat zdát a platí to třeba i o navržení trochu inteligentnější klávesnice na obrazovce. Instalací se zkrátka musíte prokousat, ale to je i u Android TV stará známá věc a platí to i u rozšíření jménem Google TV.

Na závěr instalace si klidně můžete odběhnout, protože se stahuje spousta, ale spousta dat, takže se „instalovalo“ a „instalovalo“, aby se zakončilo hloupostmi typu „Začít objevovat“ s nutností – mezitím – souhlasit s tímhle a s „tu tam tím“.

A ještě jedna zajímavost: i když jsme z aplikací daných na výběr zvolili k instalaci pouze HBO Max a Disney+, nainstalovalo se například i nevybrané Amazon Prime Video a samozřejmě příslušná horizontální lišta. Tak proč se vůbec Google uživatelů ptá?

Po dokončení jsme narazili na následující parametry boxem nijak neoznámené:

  • Po napojení na televizor Hisense 55U7HQ (test zde) se ukázalo, že si Strong video výstup nastavil na Full HD, resp. že měl zapnutou volbu automatického výběru tzv. nejlepšího rozlišení. Nový televizor s úhlopříčkou 140 cm je ovšem Ultra HD (4K). Je zajímavé, že si MMC po přepnutí na 4K volbu „auto NEJ rozlišení“ vypnulo a v okamžiku kdy jsme ji zapnuli se video výstup opět automaticky přepnul na Full HD.
  • Po instalaci byl spuštěn herní režim.
  • Obraz, resp. výstupní videoplocha ze Strongu se vůči TV nemusela v průběhu testu nijak upravovat, box si ji na počátku zvládl nastavit správně a dokázal si ji udržet i po změně výstupního rozlišení na to správné (4K).
  • Strong Leap-S3 od začátku, tedy už při zobrazování domovské stránky na televizoru Hisense, oznamoval na videovýstupu Dolby Vision a nedělo se tak tudíž až na kompatibilním pořadu. Televizor ho pak zjevně detekoval a v rámci přednastaveného obrazového režimu si automaticky navolil „Dolby Visio IQ“. Z ostatních režimů pak byly k mání pouze varianty Dolby Vision. Vypadá to, jako by z domovské nabídky skutečno šlo Dolby Vision…
  • Společné ovládání boxu a televizoru přes HDMI (CEC) bylo na Strongu zapnuto, avšak s TV nefungovalo. Pro většinu z nás je to asi jedno, ostatně zde zajišťuje pouze společné zapnutí/vypnutí a řízení hlasitosti. HDMI (CEC) ovšem nikdy spolehlivostí právě neslulo!

Zhoršené ovládání domovské stránky, zbytek vcelku standardní

Výše uvedené se dá tvrdit i přes jisté nové úpravy obrazovky Home jako takové, což vidíte na snímcích výše, a zejména úpravy menu nastavení, kde je to vidět hodně. Menu nyní zabírá celou obrazovku a není to tudíž jen úzká nudle vpravo a položka „Obraz a zvuk“ je konečně na prvním místě. Kolovat se ovšem stále nedá a řazení dalších nabídek je někdy opravdu zvláštní. V tomto ohledu se u Google TV na nic jiného netěšte.

Dálkový ovladač k boxu vidíte v úvodní fotogalerii a tlačítek je na něm o něco více než na tom původním pro Android TV. V praxi nevyužijete všechny, hlasový asistent na ovládání pochopitelně v češtině stále nepracuje, takže na něj můžete zapomenout, ostatně skvěle se plete i když na něj hovoříte anglicky. V tomto směru alespoň můžete s výhodou vyhledávat na Youtube…

Kolem kurzorového kříže je pár zbrusu nových, resp. staronových tlačítek: ikonka osoby (zobrazovala účet u Googlu), oficiální vstup do menu nastavení a také „televizorek“, který v tomto případě vyvolával Google Play; pokud má box tuner DVB pak často spouští živé TV vysílání. Vidíte zde také hlasitost a tlačítka postupné volby kanálů. Strong ale pochopitelně televizní tuner nemá, dálkový ovladač je zjevně využíván i pro jiná zařízení.

Co chybí, je alespoň jedno programovatelné tlačítko pro „právě vaši aplikaci IPTV/VoD“, pokud to tedy není některá z těch, které na ovladači vidíme níže. A hodila by se také barevná tlačítka, ale Google chce držet jednoduchost a minimum kláves, což je na druhou stranu pochopitelné.

K boxu si ale můžete pořídit i klasické polohovací zařízení, někdy mající i barevná tlačítka a doporučit můžeme výbornou bezdrátovou mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini. Záleží na vás, zda ho budete používat, resp. je to aplikacích, které hodláte instalovat. Ty níže uvedené jsou zejména typu IPTV/VoD a u nich to – v drtivé většině – zapotřebí nebylo. Někdy by se to ale hodilo typicky u Lepší.TV, kde se sice ovládání dá přepnout tak, abyste se bez toho obešli, ale stále to není ono a možná to ono ani nikdy nebude, protože to jednoduše není možné.

Seznam všech aplikací v Google TV. Nad čarou jsou ty, které najdete rovnou na liště v úvodní obrazovce, pod ní ty pro které musíte do celkového seznamu. Foto: autor

Vyhledávání aplikací méně katastrofální i když…

Při instalaci většiny aplikací tentokráte – překvapení (!) – stačilo pouze jet po úvodní liště doprava. Zajímavé bylo, že zcela chyběla zmiňovaná Lepší.TV, dále SledovaniTV a také Voyo.

A Voyo ještě jednou: jeho prosté vyhledávání přes zadání opět prostého řetězce, který pochopí opravdu snad každý (Google ovšem není „každý…“) vyvolalo hlášení – v lámané angličtině – ve stylu „něco je špatně“ a Voyo se nenašlo. Na tohle však narážíme neustále.

Aplikace nakonec byla nalezena přes kategorii „Zábava“ stejně, jako další zmiňované, tedy jetím po liště doprava.

Při vyhledávání v části „Aplikace z ostatních mých zařízení“ jsme narazili na věci, které autor nikdy neinstaloval a ani neví, že existují. Opět tady vidíme jasnou snahu Googlu vnutit nám v tomto okamžiku vše, co jde. A pak se někteří čtenáři diví, že se autor diví : ) a má něco proti Google TV! Bohužel dnes to musíme brát tak, že na trhu není k Android TV, potažmo už spíše ke Google TV, alternativa. Vlastně jiná možnost ani není.

Bohužel!

Které IPTV a VOD přehraje váš televizor? Velký přehled aplikací pro Smart TV 2023

Spousta aplikací, kompatibilita opět vynikající

Aplikace jsme v řadě případů vyzkoušeli dosti důkladně, autor Google TV moc nevěří. Nicméně až na občasný lapsus Primy+, což se potvrzuje neustále, a to i u mobilu, byly nejvyužívanější aplikace IPTV/VoD v pohodě funkční a s naprostým minimem problémů. Ostatně i Prima+ neměla potíže natolik zásadní, aby nešla používat, nebo za provozu padala. Občas jen zamrzla třeba po pauze, nebo se „něco točilo a točilo“ a výsledek žádný, atd.

Vyzkoušeli jsme také Canal+, ČT iVysílání, Disney+, FilmBox+ (opět skvělé a jednoduché párování s mobilem), HBO Max, Lepší.TV, Skylink Live TV, SkyShowtime, SledovaniTV, VLC Player a samozřejmě i Youtube.

Zajímavá byla situace u Canal+. Po nainstalování aplikace a jejím spuštění na televizoru krátce problesklo logo Skylinku a následné přihlášení přes kód QR ukázalo oznámení ve stylu „naskenujte ho ve vaší aplikaci Skylink Live TV“. To ale neklaplo, takže nastalo pročítání dalšího textu na stránce, kde už kupodivu bylo napsáno „Otevřete aplikaci Canal+…“

A ještě věc: u aplikace Skylink Live TV, která je zdarma pro všechny majitele služby satelitní sice najdete docela dost obsahu z Canal+, ale když jsme se ho pokusili spustit, objevovalo se poměrně často hlášení, že nejde přehrát, protože cosi není zaplaceno. Špičkové seriály, jako pokračování Policie Paříž 19xx…, si tak tady asi nepustíte. Tohle ale odhalí až čas a možná i nějaké marketingové akce.

Zrcadlení obrazovky z mobilu u Google TV probíhá pouze přes Chromecast, takže přímo z kompatibilní aplikace, což pochopitelně nejsou všechny. Chtěli jsme ho vyzkoušet s iVysíláním České televize, ale „pořad nešel z licenčních důvodů přehrát“ (Otázky Václava Moravce) a tak jsme týž pořad přehráli na „velkou obrazovku“ přes Lepší.TV. České televizi (a majiteli oněch práv) tohle nějak dlouhodobě nespíná a trvají na hloupostech nemajících v současnosti smysl.

Pořad byl přes Lepší.TV přehrán bez problémů, kvalita se limitně blížila kvalitě zdroje a dokonce ani mobil Samsung Galaxy S20 neměl tendenci obraz ořezávat, což se, přes jeho firemní funkci Smart View, často stává.

A ještě jedna, tentokráte zásadnější věc: i při přehrávání přes Chromecast si dejte pozor na volbu zvanou „Spořič energie“, kterou najdete u Strongu v menu Systém v části Výkon a energie. Není to totiž spořič, ale volba pro vypnutí obrazovky po stanoveném čase. V tomto případě spolehlivě shazovala zrcadlení obrazovky z mobilu a jasnější překlad by se rozhodně hodil!

Jaký je? Dobrý a s minimem chyb

Problematické vyhledávání nejspíše nějak přežijete stejně, jako to, že Google TV naprosto neseděl seznam (pruh) „Aplikace z ostatních mých zařízení“. Jediným vážným problémem na který jsme tak narazili, a doufejme, že s příští aktualizací firmwaru zmizí, je to, že se někdy stávalo, že vůbec nešlo, posunem kurzorové šipky, vyjet v menu domovské nabídky nahoru na nastavení, tedy na ikonu ozubeného kolečka. A nešlo to dokonce ani tlačítkem na dálkovém ovladači! Funkce navíc vždy způsobovala návrat na počátek řádku horního menu, před tím se celá obrazovka jakoby restartovala.

A ještě pár slov k výkonu přehrávače. Těžko zobecňovat, ale na stávající verzi Google TV bylo u Leap-S3 v průběhu testu čím dál jasněji vidět, že pracuje tak říkajíc pomalu „na knap“ i když prodlevy u nejrůznějších operací nebyly nijak tragické. Tohle je zřejmě minimální konfigurace na které se dá současná Google TV rozumně provozovat. Možná to ale také souviselo s tím, že se po nějaké době provozu objevilo upozornění na novou verzi z března 2023, resp. na její nové vlastnosti. Šlo například o přesunutí menu nastavení a vyhledávání, a také přesun názvu Google TV, jejíž verzi jsme opět nikde nenašli, pokud tedy nepočítáme číslo sestavení.

Hodnocení

  • PRO: cena, spousta aplikací, opět vynikající kompatibilita, box se nehřeje, konečně vylepšené menu nastavení, většinou stabilní a spolehlivé prostředí, ale…
  • PROTI: …občas vůbec nešlo vstoupit do menu nastavení, stále mizerné vyhledávání aplikací na Google Store, opět nekompletní lokalizace, apod.