Tradiční malá plastová krabička s externím zdrojem a obvyklým pasivním chlazením má průduchy pouze na spodní straně a jeden malý na čele vedle stavových LED. Po šesti, sedmi hodinách provozu se však nijak výrazně nehřála a teplota byla tak nějak… přiměřená.

Kombinovaný set-top box s Android TV 10 za 2.599 Kč jste mohli zahlédnout v našem nedávném přehledu výrobků tohoto druhu. Jeho čtyřjádrový procesor, grafika Mali-G31 MP2 a 2 GB paměti RAM ho, spolu se 16GB na vnitřním flash disku, řadí do středu současné nabídky, jinak řečeno mezi nabídku typickou či nejtypičtější. Set-top boxů se základem, tedy s jedním gigabajtem, je na českém trhu už málo, těch vybavenějších (3 nebo 4 GB RAM) není o moc víc a jsme tak zjevně v jakémsi mezidobí. Ale protože Android TV 10 není zase tak náročný, s touto konfigurací si většina vystačí a vidět to bylo i při našem zkoušení. Vidět bylo ale i to, že se výrobci do nástupce jménem Google TV právě nehrnou (v tabulce není ani jeden) a nemůžeme se jim divit. Časem ovšem budou muset. Tedy pokud budou chtít využívat operační systém Googlu.

Za půjčení děkujeme společnosti Atos Elektro.

Set-top box Mascom MC A101T/C s Android TV má funkční DVB-T2, ale neslibujte si od něj příliš

Vraťme se ale k Mascomu. S výhledem do budoucna byste si zde měli povšimnout bohatého zastoupení přehrávání obsahu s HDR (co to je), kde je i Dolby Vision momentálně hodně populární na on-line videotékách (VoD). Potěší ale i Wi-Fi 5, fungující i na méně zarušených 5GHz, a v neposlední řadě dálkový ovladač s barevnými původem teletextovými tlačítky. Zajímavé je, že se A102 od předchozího modelu (test) při porovnání parametrů nijak neliší a jediným viditelným rozdílem je tedy cena. Kupodivu tu není ani digitální audio výstup a i když jsme tiše doufali, že příjmový člen pro DVB-T2 bude citlivější, nebylo tomu tak.

Set-top box jsme napojili na náš referenční televizor Hisense 55U7HQ (test) s rozlišením Ultra HD (4K) z roku 2022. Připojení na výtečný a levný meshový Wi-Fi směrovač (router) Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde) obstaral jednak ethernetový kabel, jednak (později) i zmiňovaná Wi-Fi 5. Anténní systém je stejný jaký autor využívá pro zkoušení televizorů a tady bylo hned po zahájení testování, vlastně už při ladění, jasně vidět, že příjmový člen DVB-T2 se oproti A101 nijak nezměnil, resp. nezlepšil.

I tento set-top box tak míří do oblastí s kvalitním pokrytím pozemním signálem.

DVB-T2 se ladí zvlášť

Instalace má, jak je v této oblasti zvykem, dvě části: základem je zprovoznění zařízení s Android TV, připojení ke knihovně aplikací Googlu a napojení set-top boxu na internet. Tohle je klasicky zdlouhavé a s řadou souhlasů, ale žádné překvapení vás tu nejspíše nečeká.

Druhá a samostatná část se odehraje po spuštění aplikace „Live TV“ a tady se ladí tuner/tunery podle vašich parametrů. Aplikace je trochu zvláštně dělaná a místo aby úvodem nabídla nastavení, nabídne tuner DVB-C a na druhém místě DVB-T/T2. Tady někdo moc nepřemýšlel, ostatně situaci vidíte na připojených snímcích.

Nalezené kanály se ukládají zvlášť pro rozhlasové a televizní od čísla „1“. Díky málo citlivému tuneru se třeba dvakrát po sobě naladilo to samé a potřetí něco jiného. Nikdy však plná sada, kterou zvládal referenční televizor Hisense.

Třídění najdete v menu na tlačítku OK/Enter a stanice můžete vymazat i přesunout. Vynikající je, že na novou pozici šlo přesunout více vybraných kanálů, a to i na přeskáčku.

Rozšířený dálkový ovladač, dvojí menu

Ovládání Android TV jako takového nemá smysl rozebírat, bylo o něm na těchto stránkách řečeno dost a dost. Zmiňme tedy specialitky dané přepracovaným dálkovým ovladačem, který ovšem měl být, u zařízení tohoto druhu, k dispozici od samého počátku, a také tím, že je tu samostatné menu pro Google Android TV a DVB-T2. To najdete pouze v aplikaci Live TV. „Dálka“ nemá tlačítko přímého vstupu ani do jednoho nastavení, většinu voleb pro tuner pak ve zmiňované aplikaci zajišťuje vstup přes OK/Enter.

Barevná tlačítka poslouží v aplikacích (HbbTV tu není, ale to nemá žádný set-top box s Androidem) a tlačítko televizorku vás vezme rovnou do živého vysílání klidně i přímo z aplikace IPTV/VoD, správce souborů nebo přehrávaného pořadu; u těch zkoušených to takto fungovalo.

Příjemná jsou samostatná tlačítka hlasitosti a postupné volby kanálů i když k přepínání toho druhého můžete využít i šipky nahoru a dolů. Levá šipka zajistí v Live TV zobrazení seznamu naladěných stanic, pravá vcelku nezajímavé a zbytečné volby z nichž jedna se tváří jako třídění stanic, ale ve skutečnosti jí není. Pro tuto nabídku musíte do už zmíněného menu na OK/Enter a následně sjet níže.

Zmínit je ještě třeba, na dálkovém ovladači, tlačítko zobrazení kurzoru myši, který je při pohybu překvapivě svižný a dá se použít v aplikacích, resp. v místech, která se jinak řídit nedají. My jsme ale za tímto účelem, a také pro zápis přístupových jmen a hesel do některých IPTV/VoD, raději využili výbornou bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini.

Klasicky bez HbbTV, jednoduché EPG

U programové nabídky se bavíme pouze o aplikace Live TV přes kterou se vstupuje do živého televizního vysílání a z níž ji také vyvoláte. Volbu najdete na menu po stlačení OK/Enter a vidíte tu časovače, řazení naladěných stanic, nastavení DVB, atd.

Po EPG se můžete volně pohybovat a přejetí například na nový multiplex nezpůsobí změnu v tuneru. Podrobnější informace o pořadu se ukazují automaticky po najetí, přechod na další den chybí a dostanete se na něj šipkou vpravo a postupným přejížděním přes půlnoc, což je hodně nešikovné.

Jak vidíte, EPG je tak třeba brát jen jako doplněk pro okamžitou orientaci.

Solidní aplikační základ a možnost ho vylepšit

Jakmile otevřete krabici s Mascomem, vykoukne na vás malý papírek na kterém je napsáno „Předinstalované aplikace“ a uveden „Netflix, Voyo, O2 TV, Skylink Live TV, ČT iVysílání“ přesně v tomto pořadí.

Protože ke Skylink Live TV a Voyo máme díky výborné spolupráci přístup, vyzkoušeli jsme je za provozu a totéž jsme udělali i s aplikací ČT iVysílání, která je volná a dokonce se nekontroluje ani zaplacení zákonného televizní poplatku. Vedle toho jsme samozřejmě ověřili i Youtube, dále zabudovaný multimediální přehrávač Movie Player (pouze médium na USB a bez nastavení znakové sady pro externí titulky) a také správce souborů (File Browser). Box navíc umí – po přidržení tlačítka pro vypnutí – nabídnout i možnost sejmout obrazovku a i když to nezvládá vždy, pro někoho tato funkce smysl mít může (pro autora článku rozhodně).

Nyní je třeba jasně říci, že výhodou, alespoň to za výhodu považujeme, je to, že kvůli zmiňovaným už zabudovaným aplikacím se nemusíte vůbec k tržišti Googlu přihlašovat. Pracují i bez toho!

Po ověření jejich funkce jsme se přihlásili a nainstalovali naši obvyklou sadu zahrnující video služby dalších spolupracujících společností, jako jsou (abecedně)…

  • Canal+: jak vidíte z fotogalerie, je to smutné, ale… nebyla k dispozici. Na druhou stranu je to hodně s podivem, kompatibilita udávána je.
  • Disney+: nedalo se přihlásit, aplikace hodila podivnou obrazovku i podivné hlášení. Vše opět vidíte na snímku výše.
  • HBO Max a Lepší.TV: pohodlně funkční, vždy klasické přihlášení přes e-mail a heslo. Většinou se však nedala skutečně ukončit (viz foto).
  • prima+: funkční, pohodlné spárování s mobilní aplikací.
  • Skylink Live TV: jako obvykle vynikající a bezproblémové, včetně skvělého přihlašování přes kód QR a aplikaci v mobilu.
  • Skyshowtime opět funkční i když zastaralé přihlašování heslem a jménem, heslo nešlo zobrazit.
  • VLC Player – funkční s obvyklým omezením pro práci se serverem lokální sítě (nepracují externí titulky).

Situace po zasunutí kompatibilní USB flash paměti. Foto: autor

Po hrůzných zkušenostech s tržištěm Googlu z posledních let, jsme se už ani nepokoušeli o vyhledání některé z výše uvedených aplikací tradičním způsobem, ale rovnou jeli po nekonečných lištách vpravo a také zabrousili do kategorie Zábava, což je – zdá se – osvědčený postup. Instalovali jsme stylem „odmáčkni a zapomeň“, tzn. že jsme u aplikace odmáčkli tlačítko instalovat a hned začali shánět aplikaci další.

Zmiňovaná metoda sice u každého zařízení s Androidem (mluvíme obecně) neklapne, Mascom se ovšem osvědčil, takže se po pár minutách vše stáhlo, zavedlo a umístilo do části „všechny aplikace“. Ta je snadno vyvolatelná třeba i podržením tlačítka domečku.

Jaký je? Málo citlivý pro pozemní příjem, Android TV je však stabilní

Největším a vlastně i nejzajímavějším zjištěním je to, že i když by se zdálo, že co do příslušných aplikací na tom Mascom bude podobně jako ostatní boxy tohoto druhu, není tomu tak. U Disney+ může být sice problémem sama aplikace, ale to, že se ohlásilo, že není k dispozici Canal+ je zvláštní.

K tomu si ještě připočítejte stejný neduh, jako u modelu A101, tedy nízká citlivost na pozemní signál, takže ladění přes aplikaci Live TV bylo někdy vysloveně za trest stejně, jako sledování poměrně často vypadávajících stanic. Tady je jasně vidět, že do problematického signálu, který panuje u autora (i když si s ním drtivá většina televizorů poradí) tento set-top box opravdu není.

Domovská obrazovka po instalaci set-top boxu s aplikací pro DVB-T2, Live TV. Foto: autor

Vedle těchto výtek, se ke konci testu projevila třetí, totiž to, že se někdy (pak už často) set-top box zapínal třeba s dvou sekundovým zpožděním nebo také vůbec. Odezva na zmáčknutí tlačítka pro zapnutí se tak výrazně prodloužila, takže se zpočátku stávalo, že díky opakovanému mačkání se box zase vypínal. Tohle ale bude nejspíše jen problém kusu.

Jinak vylepšený dálkový ovladač představuje cennou pomoc a s Mascomem nebyly problémy ani co do stability běhu. V tomto ohledu obavu mít nemusíte. Pokud ale trváte na aplikacích pro příjem Disney+ a Canal+, před koupí si to prověřte. Třeba už bude situace lepší.

Hodnocení

  • PRO: stabilní Android TV, řada aplikací IPTV/VoD (viz možné potíže), vynikající třídění stanice, ale…
  • PROTI: …slabý příjmový tuner (STB je pouze do kvalitního signálu!), některé aplikace nefunkční nebo nebyly k dispozici (s podivem u Android TV!)