Jsme stále u LCD (QLED), ovšem v kategorii menších přijímačů, což v tomto případě znamená 109 cm (43″). To ale není všechno. Je tu totiž i podsvícení Mini LED, takže asi začínáte tušit, že cena nebude nejnižší…

Že nejde o jen tak „nějaký menší televizor“ je jasné už i z toho, že tu mají být i horní reproduktory i když zřejmě u jiné úhlopříčky, protože zde nebyly ani vidět, ani slyšet. Audio se chlubí Dolby Atmos a OTS+ (firemní technologie objektově orientovaného zvuku „kopírujícího“ pohyb), na rozhraní HDMI najdete, při vnějším zdroji signálu, až 144 Hz. Samozřejmostí je pak u Samsungu obvyklá podpora obousměrného audia přes Bluetooth a televizor tudíž můžete využít i jako reproduktor k mobilu.

V případě HDR, tedy obsahu s vysokým dynamickým rozsahem Samsung QE43QN90CAT přehraje HLG, HDR10 a HDR10+, Dolby Vision tu nehledejte, to značka vůbec nenabízí stejně, jako u audia DTS.

Zesilovač dává slušný výkon 20 W v RMS, zabudován je audio systém typu 2.0, tedy bez basové části. Na druhou stranu se ale připravte pouze na Wi-Fi 5 (co je to), které už ale funguje nejen na 2,4, ale i na 5 GHz.

Úhlopříčky jdou od testovaných 109 cm za 28.990 Kč, přes například 140 cm (55″) až do pomalu neskutečných 85 palců, tedy 216 cm. Takovýto přijímač vás přijde na asi 144.990 Kč.

Jak vidíte, zajímavostí je hodně a jednou z nich je i to, že dnes zkoušený televizor koupíte za dosti rozdílné ceny, přičemž na stránkách Samsungu vidíte doporučených 39.990 Kč. Co si ale pamatujeme, nikdy před tím se tak brzy po uvedení TV takový rozdíl neobjevil a ani zdaleka se to netýká pouze tohoto přijímače, ale většiny (možná drtivé) letošní kolekce. Rok 2023 je ale pro televizory nejtvrdším v celé historii.

Televizor Samsung QE65QN800CT Skvělá koncepce i obraz, mechanické provedení horší

Standardní instalace i ovládání Samsungu

Instalaci a třídění kanálů se tentokráte věnovat nebudeme a stačí se podívat do kterékoli jiné recenze z poslední doby, třeba na Samsung QE55S90CAT s překvapivě pohodovou instalací nebo na Samsung QE65QN800CT, který je taktéž vybaven LCD obrazovkou zvanou ve firemní mluvě Neo QLED.

Po zprovoznění přijímače (podstavec seděl a i v jednom člověku šel namontovat snadno) se ocitnete na nedávno upravované domovské obrazovce, která je v celé letošní kolekci stejná. Výrobce nové uživatelské rozhraní (UR) opět dotáhl o kousek dál, ale i tak docela často při práci s nastavením narážíte na černé obrazovky bez aktivního signálu třeba z televizního vysílání. Ostatně v tomto ohledu se opět stačí podívat třeba na test Samsung QE65QN800CT s nímž má tento přijímač společné i mechanické provedení málo odolné na zkrut.

Nakousli jsme „červené tlačítko“. To nyní spolehlivě vyvolávalo dvojí zmáčknutí „nejkombinovanějšího“ tlačítka na dálkovém ovladači, jen to nešlo udělat automaticky stlačením rychle po sobě. Bylo tak zapotřebí jednou zmáčknout, počkat na objevení ikony a pak tlačítko zmáčknout podruhé.

Programová nabídka je stejná, jako u jiných televizorů, někdy ale počítejte s jejím pomalejším nástupem s výzvou k trpělivosti. Foto: autor

Dobrý standard: EPG i chytré funkce

U EPG se opět potvrdil zpomalený start a bylo vidět, že není takový, jako dříve, což platí u celé letošní kolekce, resp. u všech modelů, které jsme zkoušeli a těch nebylo právě málo. I u tohoto stroje se tak objevovalo hlášení o nutném „posečkání“, zvuk se však ani při vyvolávání EPG, ani při odchodu z něj nepřerušoval.

Po programové nabídce se můžete volně pohybovat, na budoucím pořadu přes OK vyvoláte podrobnější informace, včetně možnosti nechat se na něj upozornit. Tato funkce tu sice je, ale bohužel v našem případě nepracovala, a to ani v základním nastavení, ani po úpravě času spuštění. Na pořad se tak nepřepínalo ani při vypnuté, ani při zapnuté TV.

U chování EPG jsme registrovali, oproti ostatním zkoušeným modelům, ještě jednu drobnou změnu: občas se totiž při jeho spuštění objevila skoková změna hlasitosti. Nebyla pravidelná a závislost na jiných parametrech jsme neodhalili.

HbbTV je i zde hůře ovladatelné a i když s tím výrobce něco dělá, je změna buď pomalá, neviditelná, nebo obojí. Že si na vyvolání HbbTV musíte dát záležet bylo jasně vidět a připravte se na mačkání, mačkání a mačkání. Obtížnější práce s barevnými tlačítky se ovšem nedotýká jen HbbTV, ale i některých aplikací, které je využívají. Komplikace – jde o jedno a totéž tlačítko – budete mít i s vyvoláním nastavení televizoru. Jedinou výhodou, které jsme se dočkali, je možnost úpravy tzv. rychlých voleb, což je ovšem nejen jazykový protimluv, protože jich jsou doslova desítky. Tady je ale šance přesunout vyvolání kompletního menu nastavení na začátek lišty.

HbbTV bylo zkoušeno u Primy, pouze volné funkce, jako počasí a program, a na ČT, kde pracovalo třeba i navázání po změně kvality, přeskok na jiné místo pořadu i volba pro přehrávání aktuálního pořadu od začátku.

Řada aplikací dostupná hned po instalaci

Zrcadlení obrazovky z mobilu a obousměrnému Bluetooth se tentokráte věnovat nebudeme a stačí se podívat do snad jakéhokoli jiného testu Samsungu z kolekce 2023.

Pojďme proto rovnou k aplikacím IPTV/VoD, tedy internetových televizí a on-line videoték. Co televizory z kolekce 2023, včetně tohoto Samsungu, přehrají se dozvíte v samostatném článku. Zde máte po instalaci pro Česko zavedeny aplikace jako Disney, Voyo a Skylink Live TV, samozřejmě nechybí Youtube a využít můžete i klasickou videotéku (platíte za půjčení titulu) Rakuten TV, kde je i lokalizovaný obsah. Namátkou vzato Youtube jelo i když opět se snahou nabízet ruský obsah a Google si dlouhodobě plete češtinu s azbukou. Voyo fungovalo bez problémů a navíc ho za pomoci mobilu zprovozníte velmi rychle. Další lokální aplikace stáhnete po přihlášení do tržiště Samsungu.

Správce souborů je i letos stejný a výrobce k němu ani nedodal nějaký úspornější, typicky textový náhled. Foto: autor

Multimédia bez DivX i XviD, solidní HDR

Multimédia jsme zkoušeli jednak z USB a jednak ze serveru Synology DiskStation DS414j. Zastavme se nejprve u něj, správce souborů je v obou případech stejný, odlišnosti v souborové kompatibilitě tu sice jsou, ale vcelku minimální.

U fotografií televizor ze serveru zvládal, vedle obligátního JPG, také BMP a PNG, 3D snímky v MPO už ale nikoli stejně, jako třeba GIF.

U muziky byla kompatibilita vynikající, takže se společně s MP3 přehrály i formáty WMA, WAV a FLAC. Vyzkoušeli jsme rovněž několik skladeb s různým vzorkováním ve FLAC HD a TV vše bez chybičky zvládla.

U videa už byla situace jiná. Titulky ze serveru k dispozici v externí podobě nejsou, interní Samsung zvládal a dala se u nich také vybrat znaková sada či velikost.

Formátově vzato se přehrálo standardní MPEG-4 i MPEG-4 AVC, potíže nedělal ani kodek H-264 či H.265/HEVC ve vhodném kontejneru. DivX a XviD se už nepřehrály, naopak obrazová kvalitka byla vidět při přehrání souboru „BDAV, Full HD.m2ts“ s datovým tokem lehce přes 20 Mb/s, který už postačuje i pro rozlišení Ultra HD (4K). Při pokusu přehrát soubor se zvukem v DTS televizor vypsal, že zvuková data nejsou podporována.

Pro přehrávání přes USB jsme využili výborných flash pamětí Kingston DataTraveler se systémy exFAT a NTFS a v obou případech jsme uspěli.

Kompatibilita u fotografií byla stejná, jako ze serveru, jediným rozdílem bylo, že se zobrazený snímek automaticky neroztáhl na celou obrazovku, ale bylo to třeba udělat manuálně. Další už většinou zvětšení zachoval.

Situace byla obdobná i u muziky, pouze v případě jednoho ze souborů FLAC HD byly s přehráním potíže, jiné však (a i s vyšším vzorkováním) pracovaly.

Video bylo opět, oproti serveru, v trochu jiné situaci. Předně externí titulky tu fungují (síťového klienta pro DLNA bohužel všichni zanedbávají), interní byly taktéž funkční a s možností úprav, jinak ale byla kompatibilita opět obdobná s jedním rozdílem. DivX a XviD se ve správci souborů objevovaly v náhledu, přehrát i tak nešly.

Obsah s HDR televizor zvládal v současném klasickém stylu, tj. přesvětlená místa s lepším podáním detailů než u míst zatmavených. Je ale nutno dodat, že v druhém případě byla přece jen pozorována lehká úprava směrem k ostřejšímu detailu (pro oko autora – vnímání HDR je hodně subjektivní) než je běžné a dnes v podstatě standardní.

Informace o pořadu, kanálu, vyvoláte postupným mačkáním OK/Enter a šipkou vpravo. Foto: autor

Jaký je? Slušný, chybí zejména vypnutí obrazu a ponechání zvuku

Po instalování u autora, kde jsou světelné podmínky pro testování vysloveně ideální (obří okno, jižní strana…) se ukázalo, že v režimu automatiky se televizor s proměnlivou světelnou situací ne vždy dobře poradí. Obraz tak někdy šel až do „vyšisované“ podoby nebo byl nevýrazný a jakoby za závojem a na něco podobného jsme před časem narazili i u Samsung QE55QN85CAT. Po tvrdém přepnutí na režim Standard se většinou stabilizoval, ale tady je jednak nutno říci, že záleží na konkrétních podmínkách u vás doma a pro pořádek zdůraznit i to, že u většiny televizorů Samsungu z kolekce 2023 problémy u autora nebyly.

Co se týče zvuku, to je v podstatě jen o něco lepší klasika a o „něco lepší“ znamená slušný výkon zesilovače (je udán v RMS – nezapomeňte), a to, že když byl televizoru dodán kvalitní zdroj (FLAC, FLAC HD), podání znatelně poskočilo. Z běžného TV vysílání to bylo v pozici oné o něco „lepší klasiky“.

Operační systém Tizen a celá platforma byla opět stabilní a s tím letos nebyl prakticky žádný problém. Tohle si výrobce zjevně hodně hlídá, konstatovat je ale třeba jistou pomalost typicky v EPG, ale nic katastrofálního to není. Jde tak o stále „slušný standard“.

Samsung QE43QN90CAT představuje možná ještě trochu nedotažený televizor, ale naše potíže s automatickou kalibrací obrazu mohou být obecné, nebo naopak mohou nastat pouze v minimu případů. Důležitější je, že jsou řešitelné vypnutím tzv. inteligentního režimu a že se i u této TV potvrdil stabilní chod, výborné resamplování obrazu i z dosti nekvalitních zdrojů. Za pozornost stojí také funkčnost bez nutnosti se přihlašovat k účtu u Samsungu, což začíná být u konkurence docela problematické.

Pozorovatelné zpoždění operací u EPG nejspíše žádné potíže činit nebude, televizor se nyní chová v podstatě tak, jak jsme zvyklí u drtivé většiny konkurence i když je faktem, že minulý rok byla celá modelová oproti konkurenci rychlejší. Tady uvidíme, jak se s tím výrobce vyrovná a co přinesou budoucí aktualizace. V tomto ohledu byl však Samsung poslední roky spolehlivý.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý operační systém a stabilní chod, řada aplikací IPTV/VoD i v základu, včetně práce bez nutnosti přihlašovat se k účtu u Samsungu, výborné obousměrné Bluetooth, snadné řazení stanic, ale…
  • PROTI: …přesunout jde pouze jeden kanál, stále nejde vypnout obraz a ponechat jen zvuk, i nyní ještě nedotažené uživatelské rozhraní (UR), komplikovanější práce s barevnými tlačítky, momentálně nefunkční upozornění na pořad v EPG