V roce fotbalového Mistrovství Evropy UEFA Euro 2024, jehož oficiálním partnerem je výrobce televizorů Hisense, uspořádala tato firma na stadionu pražské Slavie představení své modelové řady pro rok 2024. Marketingově si na pomoc přivzala vůbec nejlepšího střelce naší fotbalové reprezentace – Jana Kollera.

Tohoto fotbalistu, který za svou reprezentační kariéru v letech 1999-2009 dal 55 branek, si společnost Hisense vybrala jako tvář své kampaně u příležitosti evropského mistrovství ve fotbalu, které začíná 14. června a skončí o měsíc později. Práva na přenosy z německých stadionů má Česká televize, která bude vysílat zápasy na kanále ČT sport a na iVysílání. Na prezentaci novinek pro rok 2024 neopomněl Hisense zmínit i Slovensko, kde budou sponzorovat TV Markízu, která je v rámci skupiny CME technicky odbavována z pražského Barrandova. Fotbalová klání bude možné sledovat i na obřích obrazovkách a s technologiemi, které zintenzivní fanouškovský zážitek.

Po úvodní marketingové části proběhla zajímavě zpracovaná prezentace o technických novinkách. Jedním z rysů nových televizorů je převaha stále větších obrazovek jakoby i výška ambasadora Euro 2024 pro Česko (Jan Koller měří 202 cm) byla inspirací. Ty největší však jeho výšku překonávají, neboť úhlopříčka nejrozměrnější z nich v řadě UX dosahuje 110“, což je 279 cm.

Televizory Hisense v roce 2024? Hodně Mini LED a laserové projekce, i „dálka“ s fotovoltaikou

V hlavní roli Mini LED

Technologie Mini LED-LCD a OLED zůstávají dominujícími na trhu. Základem obrazovek Hisense je technologie Mini LED, zatímco OLED má v nabídce pouze u jediné řady A85. Hisense se zaměřil na vylepšování klasické technologie LCD na bázi řízených krystalů, při níž se pro podsvícení používá desetitisíců malý světelných zdrojů, které tak zjemňují detaily a zvyšují možnosti pozorování i za denního světla.

Televizor řady U7, který se dodává ve verzích 85“,75“,65“,55“a dokonce i ve verzi 100“

Diody technologie Mini LED jsou mnohem menší než diody standardního podsvícení. Mají 0,1 mm nebo i méně. Za účelem zvýšení kontrastu se pak celé pole těchto podsvětlovacích diod může rozdělit na menší zóny (Dimming Array), které je možno softwarovými úpravami vypínat, aby se dosáhlo co nejtmavší černé barvy. Díky tomu také mohou zvýšit úroveň jasu a jejich vyšší počet umožňuje lepší řízení a na obrazovce zvýšení kontrastu. Jedná se o nejlepší variantu lokálního stmívání, jakou dnes můžeme v televizorech najít. Všechny modely obrazovek Mini LED se vyznačují navíc menším odleskem okolního světla.

Přehled produktových řad televizorů Hisense

Obrazovky se vyznačují vyšším poměrem jasu a kontrastu a počtem samostatně regulovaných zón a s antireflexní úpravou.

Přehled televizorů Hisense 2024 (Zdroj: foto autora z technické prezentace)

ULED je termín, který výrobce Hisense používá pro soubor 20 různých patentů kolem čtyř klíčových oblastí: Ultra široký barevný gamut (WCG), Ultra Local Dimming, Ultra 4K Resolution a Ultra Smooth Motion Rate.Ta zajišťuje Hi-View Engine X s umělou inteligencí, vlajková loď grafických čipů z provenience mateřské firmy, které se využívají právě v řadě UX. Je postavený na 16bitové architektuře, a tak rozeznává přes 65 000 úrovní šedé a je schopný řídit až 40 000 zón lokálního stmívání.

Prémiový ULED televizor Hisense UXN (110“) nabízí to nejlepší, co si v kategorii Mini LED TV dovedete představit má naprosto špičkový jas 10 000 nitů pro živý obraz s přirozenými barvami i dokonale podanou bílou a černou. Mozkem je nová vlastní čipová sada Hi-ViewEngine X s umělou inteligencí, která detekuje každý snímek a každou scénu, a také rychlý a intuitivní operační systém v přechodné verzi VIDAA 7.6 před budoucí osmičkou. TV využívá zvukovou technologii CineStage X Surround s vestavěným audiosystémem typu 4.1.2, kteráje kompatibilní s DolbyAtmos – nabídne prostorovou akustiku kina nebo koncertního sálu či stadionu, ale v pohodlí domova.Využívá 4 levé a pravé kanály, jeden subwoofer a dva kanály míří na strop pro přesné umístění zvukových zdrojů nad vámi.

Nechybí podpora Dolby Vision IQ, již zmíněné Dolby Atmos, HDR 10+ Adaptive a dalších standardů HDR, hlasové ovládání i v češtině, podpora širokopásmového standardu Wi-Fi 6e nebo certifikace IMAX Enhanced a TÜV Rheinland pro nízkou hladinu škodlivého modrého světla a práci s daty. Vrcholem nabídky bude 110palcová verze 110UXN s očekávanou doporučenou cenou od 159 990 Kč (6490 EUR). Doplní ji dvě menší – 85UXN (85″) s cenou asi 99 990 Kč a 65UXN (65″) přibližně za 59 990 Kč.

Televizory řad ULED U8N nabízejí vynikající jas 3 000 nitů a společně s funkcemi IMAX enhanced a režimem Filmmaker prohlubují dokonalý filmový zážitek v pohodlí domova.Televizor má vestavěný audiosystém typu 2.1.2; nová zvuková technologie Hi-Concerto navíc propojuje televizor a přidaný soundbar pro prostorový zvuk, který vás doslova obklopí a pohltí.K dokonalému pohodlí přispívá i hlasové ovládání v češtině a dálkové ovládání se solárními články. V nabídce bude od 140 cm (55″), přes 165 cm (65″) až po 191 cm (75″) – u největší 75U8N se bude doporučená cena pohybovat od 49 990 Kč.

Střední třídu reprezentuje řadaU7N. O jeho předchůdci 65U7KQ z modelové řady roku 2023 jsme psali

Dlouhodobý test Hisense 65U7KQ Zjevná kvalitka, výtečný poměr cena/výkon

V testu jsme předpokládali, že firemní systém VIDAAjiž přejde na verzi 8. Chod televizoru však zajišťuje sice nejnovější verze rychlého a intuitivního operačního systému, ale v přechodné verzi VIDAA 7.6. s pokročilým hlasovým ovládáním v češtině. Jde o model s největším očekáváním, a proto bude v nabídce skutečně hodně úhlopříček: jdou od 140 cm (55″), přes 165 cm (65″) a 191 cm (75″) až po 216 cm (85″), resp. impozantních 254 cm (100″) – doporučená cena bude začínat na 24 990 Kč. Podrobnosti o testu 100“ televizoru z loňské modelové řady si čtenář najde v našem článku z 8. dubna.

První pohled na obří Hisense 100U7KQ Cena/výkon i překvapivý obraz z běžného vysílání

Řada QLED E7NPRO přichází jako dokonalý herní televizor s obrazovkou se 144Hz nativní obnovovací frekvencí, kvantovými tečkami Quantum Dot Color a plošným podsvícením Direct LED s lokálním stmíváním. Obraz zpracovává opět procesor Hi-View Engine s umělou inteligencí a upscalingem na 4K rozlišení. Vestavěný audio systém typu 2.1 se subwooferem nabídne kvalitu zvuku, která vás vtáhne do děje. K tomu ještě přidejte režim Filmmaker Mode a certifikaci Low Blue Light od německé zkušebny TÜV Rheinland, která stvrzuje nízkou emisi modrého světla, jež unavuje oči a víte, že máte o pohodu při sledování vašeho oblíbeného obsahu nebo při hraní her postaráno. Řada E7N PRO bude k dispozici v úhlopříčkách 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″) a 254 cm (100″). Doporučená cena největší 100E7N PRO by se měla pohybovat okolo 79 990 Kč.

Součástí nabídky Hisense je i laserový projektor C1, který byl i zde součástí výstavky jednotlivých modelů. Psali jsme o něm zde. Avšak během technické přednášky o novinkách na tento rok nebyl zmíněn a laserové projektory asi nejsou v současné době na našem trhu prioritou.

Vedle zmíněných vrcholových či prémiových řad tu jsou modely A5N a A4N ve stylu smart TV,avšak zaměřené na cenu a vysokou konkurenceschopnost. Ty jsou v rozlišení FHD (1920×1080) a HDR 10, s operačním systémem VIDAA U6.

Další inovace u televizorů pro rok 2024

U modelů UXN, U8N a A85N je bezdrátové připojení přes Wi-Fi 6e.

Všechny výše zmíněné řady jsou doprovázeny novým dálkovým ovládáním. Hisense se v tomto případě nepřidal k trendu minimálních DO, ale mají stále plnohodnotnou číselnou klávesnici. Předvolby streamovacích služeb jsou, jak bylo řečeno na prezentaci, panevropské. České, ani slovenské tam tudíž nenajdeme. Jsou to solární dálky, které se automaticky nabíjí když na ně dopadá viditelné světlo (sluneční nebo umělé). Dálkové ovládání obsahuje mikrofon pro hlasové pokyny přes Bluetooth. A zde se podařilo prosadit češtinu.

Pro barevnou kalibraci módu Filmmaker nebo Cinema je u mnohých modelů možno použít Calman servis, který je možno vyvolat v nastavení.

Co se týká energetické náročnosti, tak pro její snížení je možno nastavi ESG (úsporný energetický mód), při kterém jsou omezeny jasy. To je nejobvyklejší řešení všech výrobců, aby se splnily podmínky o úspoře elektrické energie v EU. K tomu slouží i sensor světla, který upravuje jas obrazovky podle okolních podmínek.

A jak dopadne český tým na Euro 2024?

Český tým zahajuje v Lipsku 18.6 proti Portugalsku, pak pokračuje dvěma zápasy v Hamburku.

Nad otázkou o výsledcích české reprezentace se Jan Koller trochu zamyslel a v plénu řekl: „Když vezmu v úvahu, sílu soupeřů ve skupině a úroveň naší hry, postoupíme do čtvrtfinále“. Osmifinálové boje skončí 2. července. A protože má Hisense, jako oficiální partner UEFA k dispozici vstupenky na zápasy, dá se očekávat, že v rámci své kampaně s ambasadorem Euro 2024 je nabídne i soutěživým českým fanouškům, aby jen neseděli před svým novým televizorem doma.

Titulní fotokoláž i fotografie v článku: Václav Udatný