Slušně vybavený přehrávač nikoli s Android TV, ale už s Google TV, není nejlevnější (2.640 Kč) a není ani nejšpičkověji vybavený. Přichází ale s u nás dobře známou značkou mající stále svůj zvuk.

Úvod testu nebyl nejpříjemnější. Na oficiálních stránkách produktu, odkud bereme parametry do tabulky, se po chvíli spustilo do uší řezající, až disonanční video a jestli tímto chce nový „majitel“ značky, rakouská společnost StreamView, kterou vidíte uvedenu na spodní straně přehrávače, nalákat kupující, tak opravdu nevíme. À propos následně si možná zde povšimnete i otvoru pro vyvolání resetu, což se – obecně vzato – vždycky hodí, takže chvála!

Novinka přichází v tradičně malé a lehké plastové krabičce (170 g) bez jakýchkoli otvorů pro odvod teplého vzduchu a s výbavou zaměřenou na moderní televizory. Výstup videa je tedy pouze přes HDMI a můžete využít třeba 720p, 1080i, 1080p, vrcholem je 4K, při až 60 sn./s. Nižší video režimy jsou tu pak pouze do počtu, protože patří do období, kdy televizory rozhraní HDMI neměly.

Box jsme napojili na Hisense 65U7KQ (obvyklý test zde) z kolekce 2023, který jsme v dané době měli zapůjčen na dlouhodobý test. S úhlopříčkou 165 cm a rozlišením 4K neměl přehrávač problém, nastavit ale video výstup bylo nutné manuálně k čemuž se právě dostáváme.

Pasivní chlazení zcela bez otvorů

Zprovoznění boxu je klasicky googlovské. Výrobce není schopen udělat ani něco tak prostého, jako přiřadit jazyku zemi nebo setřídit seznam „po našem“. Česko s „nabodeníčkem“ je tak na samém konci pekelně dlouhého seznamu, který je abecedně seřazen jen částečně a je na tom stejně, jako Čína.

Bluetooth bylo standardně povoleno, ostatně před samotnou instalací musíte spárovat dálkový ovladač, což jde v tomto případě velmi snadno a je to rozhodně plus.

Čas vám zaberou i další věci, jako souhlas s tím a oním, takže je to na kafíčko (nebo na skleničku) a pohodlné usazení. Instalaci přes Google Home, která je nabídnuta jako alternativa jsme nezkoušeli, to děláme namátkou a nikdy to zatím moc nefungovalo.

V našem případě vše probíhalo standardně a k zádrhelu došlo až na samém konci instalaci u aplikací. To se nakonec podařilo prorazit a výsledkem bylo několik hromadně zavedených služeb, jako Youtube, které je povinné, dále pak Disney+, Prime Video, apod., u kterých už dostanete na výběr. Celkem jich bylo ale jen šest, z toho dvě „googlem povinné“, domácí žádná.

Po instalaci jsou zajímavé minimálně dvě věci: při připojení ethernetovým kabelem si box nechal zapnuté Wi-Fi, takže zvýšená spotřeba, a zapnul si také – opět bez upozornění – ovládání přes HDMI (CEC). Zajímavé rovněž bylo, že tvrdil, že výstup HDR nemůže mít zapnut přes Dolby Vision i když televizor kompatibilní byl. Stručně řečeno: vše si musíte doladit sami stejně, jako výstupní rozlišení. Televizor byl sice Ultra HD (4K), ale Thomson si automaticky na výstupu zvolil Full HD při 60 Hz. Po předělání na nejvyšší možný nabídnutý režim 4K, 60 Hz se však ukázalo, že s Hisense bez problémů spolupracuje i když… (viz níže).

Jak vidíte, doladění tu nějaký čas zabere a vyplatí se důkladně projít menu nastavení. Totéž by měl udělat i výrobce a vidíte to minimálně na tom, že ikona Wi-Fi svítí i po vypnutí bezdrátu, jakoby se nechumelilo.

Tradiční menu, výborná „dálka“

Jsme u operačního systému Google TV (ať se na to koukáte jakkoli, nadstavba uživatelského rozhraní to není), takže na domovské obrazovce neupravíte skoro nic; přesunete ikony, většinu můžete i vymazat, tj. aplikace odinstalovat, což je nyní složitější než dříve. A musíte také přetrpět marketing Googlu, ostatně kdesi při instalaci musíte dát souhlas i s případnou reklamou a kdo ví co z toho vlastně nakonec bude.

Na domovské obrazovce, na rozdíl od Android TV, neupravíte vodorovné pruhy, jako obvykle se nedá kolovat a jediné, co můžete, je zmiňované mazání, resp. přesouvání ikon aplikací. V našem případě nešla vymazat pouze aplikace Netflixu i když se zpočátku tvářila, že to jde. Pokud ji ale nepotřebujete, jde odsunout stranou.

Dálkový ovladač je to nejcennější, což přehrávač nabízí. Jak vidíte, má barevná tlačítka a je prakticky v plné velikosti. Styl je nový, takže vlevo od OK/Enter vidíte ikonu siluety přes kterou se vstupuje na účet Googlu, což potřebujete asi tak dvakrát za život přehrávače (nejspíše jen jednou…). Nicméně tu je a asi už zůstane, takže nešť! Nadbytečné tlačítko doplňuje potřebná klasika, jako vstup do menu nastavení, ikonka televizorku, která je zjevně určena pro jiné zařízení; tuner tu není, takže nepracuje.

Posledními tlačítky je obvyklé vyvolání hlasového ovládání (česky nejde), vstup do domovské nabídky Home a Zpět.

I přes zbytečná tlačítka (mezi ně zde patří i postupná volba kanálů) je dálkový ovladač o třídu lepší než někdejší tradiční kompaktní přes který jste neudělali skoro nic a často bylo třeba dokoupit nějaký další.

Vysoká aplikační kompatibilita, komplikovanější vyhledávání

Oficiální seznam aplikací pro Smart TV 2023, což se v případě Androidu (a Google TV) týká i multimediálních přehrávačů, najdete v samostatném článku.

Zde vyzkoušíme některé bezplatné i placené aplikace ke kterým máme přístup a začněme rovnou u iVysílání od ČT.

Ještě před tím ale pár poznámek k samotnému tržišti aplikací, resp. jeho integraci do Google TV. Ta ani zdaleka není tak bezešvá, jak nám bylo slibováno. A nyní Google zjevně přešel ve vyhledávání na nový styl, takže je třeba zapsat nějaký řetězec znaků a vyhledávání odmáčknout, což dříve neplatilo, protože se vyhledávalo průběžně. Tohle je menší část problému. Tím podstatně větším, pokud instalujete více aplikací, je to, že Google nyní po vyhledání a instalaci aplikace výběrový řetězec vymaže, takže musíte zadávat znova.

Dříve bylo možné se po instalaci vrátit do vyhledaných aplikací a často se hodila i nějaká další. Vyhledávání tak bylo ztíženo a strávíte s ním zbytečně více času. Alespoň že stále funguje možnost současné, resp. postupné instalace více aplikací.

A jejich funkčnost?

  • ČT iVysílání pracovala dobře, potíže byly jen se zobrazováním popisků, které často lezly z formátu a byly vidět jen částečně. Tohle se týkalo jak pořadů na hlavní stránce, tak i zobrazení u konkrétního pořadu. A protože to nakonec bylo vidět i u jiných aplikací, bylo zřejmé, že nejde o ně, nýbrž o nastavení přehrávače jako takové. Pohled na část „Obraz a zvuk“ v menu nastavení následně ukázal, že si přehrávač po autorem udělaném přestavění výstupního rozlišení z Full HD na 4K zároveň zvětšil zobrazování textu na 130 %, aniž by dal jakkoli vědět. Po přepnutí na 100 % potíže zmizely, a to i v iVysílání a například také u bezproblémového Canal+ s jednoduchým párováním s aplikací v mobilu. Pochopitelně se zmenšila i velikost textu například menu, což někomu může při větší vzdálenosti od televizoru vadit. Pak musíte buď najít kompromis mezi velikostí fontu a nezobrazováním části popisky, nebo prostě vstát a podívat se zblízka. Tady je to ovšem o operačním systému Google TV a je to jedna z dalších věcí k řešení.
  • Bezproblémové bylo Disney+, kterému stačilo „vidět“ aplikaci v mobilu na domácí síti a bylo vystaráno, Voyo bylo lehce spárováno s aplikací mobilu zadáním kódu z obrazovky televizoru a potíže nebyly ani s Lepší.TV a videotékou FilmBox+. Vše po přehrání většinou kratších ukázek pracovalo bez zádrhelů.
  • Drobné komplikace nastaly u SledovaniTV (IPTV). Párovací kód se nedokázal správně vypořádat s dosaženým limitem připojitelných zařízení a po odpojení jednoho z nich už odmítal přehrávač Thomson propojit. Bylo tedy nutné začít od začátku a pak už vše klaplo. Aplikace při přehrání jednoho krátkého pořadu pracovala bez viditelných potíží.
  • HBO Max jsme nezkoušeli, za pár týdnů bude nová aplikace, a vše jsme tedy završili ověřením provozu trojice Youtube Kids, Youtube Music a také Youtube s čím dál tím stupidnějšími videi. Bez potíží, resp. v rámci svého omezení (absence externích titulků ze serveru) pracoval také VLC Player.
  • Vyzkoušeli jsme i zrcadlení obrazovky z mobilu přes Google Chromecast, a to hned s několika aplikacemi (Canal+, Disney+ a SkyShowtime), což rovněž klaplo. Kvalita byla opět výborná, což je vlastnost Chromecastu, byť by se i zde někdy hodilo jednoznačnější ukončení zrcadlení; to je povedené vidíte ve fotogalerii v části SkyShowtime.

Jaký je? Standardní, ale…

Na jednu stranu klasika, takže menu Googlu je opět nedotažené a opět česko-anglické. Na druhou výstup lze na kompatibilní TV nastavit ručně i na 4K se 60Hz (pozor na zvětšení písma, které to u nás doprovázelo), vše by ale měl doprovázet i manuální zásah, který instalaci dotáhne. I zde se ukázalo, jak moc se v dnešní době po zprovoznění vyplatí pečlivě projít menu nastavení a zrušit některé volby o kterých si výrobce boxu, a/nebo operačního systému myslí, že pro vás budou užitečné. Tohle se vám ale vyplatí u jakéhokoli zařízení, nejen u těch s „Androidem“!

Tento Thomson není nijak výjimečným přehrávačem a dal by se srovnat například se Strong Leap-S3 (1.500 Kč), který má ale jiný dálkový ovladač a pracuje s Android TV 11. Pokud vám nevadí zmiňovaný ovladač, je to nejen finančně výhodnější a podobně na tom budete například i u Homatics Box R Lite 4K Android TV (1.700 Kč). Jak vidíte, ceny přehrávačů s Android TV šly letos výrazně dolů (možná doprodej v souvislosti s ukončováním tohoto o. s.) a podívat se můžete ještě například na Strong Leap-S3+ taktéž s Google TV. Ten pořídíte za 1.900 Kč, čistý model „S3“ s Android TV za 1.500 Kč.

Za nás je značná škoda, že Thomson nemá tradiční síťový vypínač a že se neudává spotřeba v pohotovostním režimu; bohužel MMC nemají energetický štítek EU, což je samozřejmě špatně.

Thomson Streaming Box 240G se řadí po bok dalších přehrávačů „s Androidem“, jakých je na trhu jedenáct do tuctu a odlišuje se „jen“ známým jménem.

Zda to bude stačit, teprve uvidíme.

Hodnocení

  • PRO: výborný dálkový ovladač, vysoká aplikační kompatibilita, hřeje se naprosto minimálně i přes absenci výdechů
  • PROTI: chybí síťový vypínač, nutno po instalaci „dodělat“, minimální upravitelnost domovské stránky