Mistrovství Evropy ve fotbale, potažmo Olympijské hry jsou za rohem a pokud jste nekoupili rozměrný televizor před hokejem, třeba o něm přemýšlíte teď. V tomto případě můžete sáhnout buď po naše, nedávném přehledu „menších obrů“ (odkaz níže), nebo se podívat na tento. A tady máme obry přímo obří… : )

V tabulce, která je ke stažení níže, máme pro vás nějakých 40 olbřímích televizorů s úhlopříčkou od 191 cm (75″) do 292 cm (115″). Všechny LCD jsou už samozřejmě podsvíceny diodami LE (LED) a některé mají to nejvyspělejší podsvícení současnosti, tedy Mini LED. Druhou variantou je OLED, které pochopitelně žádné podsvícení nepotřebuje (zde jsou aktivní už samotné body), třetí by byly skutečné televizory s obrazovkou LED, kdyby nějaké běžně k mání byly : ).

Jinak paseme po televizorech doporučovaných na sport – oficiálně – a to samotným výrobcem, což pro vás má výhodu i v tom, že to v naší tabulce zjistíte na jednom místě.

Ve výběru pro tento článek se také zaměřujeme pouze na rozlišení Ultra HD (4K), ostatně 8K dnes nabízejí prakticky pouze dva výrobci – LG a Samsung – a pokud chcete jít touto cestou, lehce si v obchodech zapnete příslušný filtr.

Tedy v těch normálních…

Ve 4K je trh rovněž nesrovnatelně barvitější, výrobků všech ročníků tu máme pomalu dvě stovky, takže je z čeho vybírat, přičemž ceny startují už dokonce pod 20.000 Kč. Televizní web vám předloží mix postavený na dvou námi osahaných přijímačích rozšířený o pečlivě vybrané další modely tak, abychom pokryly pokud možno všechny cenové relace a od každé značky tu byl alespoň jeden model bez ohledu na rok výroby. Ostatně dnes je na trhu zejména kolekce 2023, ta pro letošní rok, resp. 2024/25, teprve nastupuje a prodává se pouze část. Obecně vzato je náběh očekáván tento a příští měsíc, některé modely ale přijdou až v druhé polovině roku či přímo na podzim.

Rozměrný televizor nejen na sport? Co si můžete pořídit (a za kolik) ve 165 a 178 cm

Televizory do našeho přehledu vybíráme bez ohledu na druh obrazovky, nezapomeňte také na to, že vedle klasické TV klidně i dvoumetrové úhlopříčky (ty menší najdete na odkazu výše) jsou tu nově ještě projektory s tzv. ultrakrátkou vzdáleností, které nepotřebují žádnou stavební přípravu a dají se nainstalovat skoro v cuku, letu. Více na toto téma v samostatném článku, ostatně jeden od Epsonu máme nyní přislíben na zápůjčku, takže další domácí testík.

Tyto výrobky můžete mít dokonce i s tunery, takže komplet „televize…“

Za obří televizory nyní považujeme úhlopříčky od 191 do 292 cm, větší se už běžně ani nenabízejí.

Takovéto velikosti (zejména ty nad dva metry) nevyrábí, a neprodává každý, navíc ne každý obchod umí filtrovat úhlopříčky podle požadavků kupujícího, takže se k nim propracováváte obtížněji. Základem je tedy Alza a Electroworld, které to mají slušně řešeno, a také obchody přímo u konkrétního, vámi vybraného výrobce. Tady dnes jde především o ty masové a obecně dobře známé značky, přidávají se už ale i některé malé, a to zejména u naší spodní rozměrové hranice. I takové najdete v naší tabulce s parametry a cenami, která by měla ukázat průřez českým trhem.

A sluší se ještě něco podotknout k pohledové vzdálenosti, což v této souvislosti opakujeme stále, ale zjevně to ještě není dost. Tři metry postačí, pro ukázku nahlédněte třeba na níže uvedený „malý“ Samsung…

První pohled na obří Samsung QE98Q80CAT Překvapivý obraz už po krátkém osahání

Jaký televizor na sport?

Chápeme, že ne každý si chce, nebo může dovolit televizor podle svých představ, ať už sport miluje jakkoli. Tzv. sportovní režim (uvádíme ho v „poznámce“) má dnes řada i těch levných a nejlevnějších přijímačů i když to jejich výrobci často vůbec v parametrech neudávají. I takovéto TV v tabulce najdete a najdete v ní i hodně drahé modely se specializovanými UI (AI – Artificial Intelligence). Právě na tohle byste měli klást důraz, protože světu sportu na obrazovce nyní vládne právě umělá inteligence. A vládnou jí i z ní odvozené „vylepšovací“ režimy, které už dávno nepředstavují prosté resamplování, převedení, obrazu z jednoho rozlišení do druhého, okořeněné třeba nějakým doplněním pixelů tu a zase tam. Už roky jde o vysoce propracovaný systém zaměřený na porovnávání snímků, čistění a cizelování, atd., atd. a to vše, prosím, v reálném čase při dané snímkové frekvenci!

Bavíme se zde o věcech vedoucích k něčemu, čemu se říká „normálně zelená tráva“, „vždy viditelný puk“, „nerozmazaný pohyb“, a tak dále a tak dále.

Vše koření, u solidních provedení, pokud možno co nejvyšší stupeň přirozenosti à la stadion a k tomu samému směřuje i zvuk i když ten má ještě nějakou cestu před sebou a řekněme si rovnou, až na výjimky si ho musíte obstarat sami. Výrobci televizorů pochopitelně preferují zvukové lišty, které sami vyrábějí, ale autor je ze staré školy, takže překousne málokterou a doporučuje spíše nějaké obecnější a trvalejší řešení. Tedy solidní zesilovač plus dobré „regálovky“ nebo „podlahovky“, které podle něj ničím nenahradíš. Bohužel je tu ještě druhá stránka věci: „sportovní zvuk“ (nejen ten) je v českých televizních stanicích poněkud bezzubý a tady se zjevně nedočkáme ničeho stejně, jako jsme ho nedočkali u obrazu; díky za tzv. HD na ČT i přesto, že má poloviční datový tok než jaký by mělo mít!

Tohle ale neovlivní nikdo z nás.

Co by tedy měl mít špičkový televizor pro sport?

Co největší a nejkvalitnější obrazovku u LCD s plošným podsvícením ideálně s diodami typu Mini LED, které jsou – opět ideálně – regulovatelné v co nejvíce zónách. Vše si doplňte o kvalitní elektroniku se špičkovým obrazovým procesorem a specializovanou umělou inteligencí zahrnující i sportovní režim.

Na tohle si dopředu připravte pěkných pár desítek tisíc i když výjimky existují.

 

Rozjíždějí se nám další operační systémy…

Co do operačních systémů tu máme nezvyklou varietu, jakou jsme zatím snad ještě v žádné kategorii nezahlédli. Vedle obvyklých o. s. je tu totiž i nová exotika jménem Titan OS a zejména Fire TV. Jak to tak podle rychlého náhledu na oficiální web Panasoniku vypadá, Fire TV, nebo také Fire OS, najdete v řadě MX800 a Panasonic zjevně tápe, protože je momentálně jedním ze dvou rekordmanů, který pro tzv. chytré televizory využívají hned tři operační systémy. Tedy pokud za jeden považujeme Android TV i Google TV…

O novém Titan OS jsme vás už informovali, společnost TP Vision vyrábějící televizory se značkou Philips má na něm ostatně sama podíl a je také na třech… K Titan OS více v samostatném článku.

 

Situace na domácím trhu

Jak už jsme psali u výrobků z jiných spotřebně elektronických segmentů v současnosti na nejistém trhu panuje někdy až značný (neuvěřitelný) cenový rozptyl. Tady jsme na něj narazili například u vyspělejšího modelu s obrazovkou LCD (QLED), tedy s tím NEJ, co LCD nabízí, Samsung QE75Q60CA. Ten podle portálu Heuréka můžete zakoupit za 24.990 Kč, nebo také za 33.990 Kč. V tabulce uvádíme tak říkajíc přiměřený střed (28.000 Kč); vzhledem k okolnostem.

I v této kategorii platí, že málokde si filtrem omezíte úhlopříčky podle vašich představ. Většinou je vám nuceno už připravené rozpětí (zjevně abyste si toho prošli víc), což je opět jen bohapustý marketing, který ovšem některé z nás časem vytočí natolik, že jdou někam, kde to mají děláno solidněji.

Ceny televizorů v naší úhlopříčkové relaci, tedy od 191 cm (75″) do 292 cm (115″), začínají na nějakých 16.000 Kč a jdou do půl milionu. Vše navíc ovlivňují stále pokračující slevové akce, které ale nejspíše letos už ani neskončí. Ostatně pořídit si 191 cm za pouhopouhých 15.990 Kč, jako v případě Hisense 75A6K, to tady ještě nebylo a pokud tomu chcete říkat „pokrok“, klidně tomu tak říkejte.

V nízké cenové relaci pochopitelně nemůžete čekat to, co v těch vyšších. Tedy sofistikovaný převod s řadou operací směřujících k co nejvěrnějšímu podání obrazu na takto velké ploše zvláště, když na vstupu není Ultra HD, není ani Full HD a dokonce není ani HD Ready a jde o obyčejné SD, někdy pouze nepatrně vylepšené (Nova, Prima).

Za tohle se už platí někdy až nestandardní penízky…

A abychom nezapomněli na opačnou stranu spektra, nejrozměrnější televizor našeho přehledu se jmenuje TCL 115X955 Max má úhlopříčku 292 cm, tedy 15 palců a přijde na 499.990 Kč. Panel je LCD (QLED), podsvícení plošné s Mini LED, které může být nezávisle tlumeno (lokální stmívání) v neuvěřitelných 20.736 zónách! Obsluhuje ho nástupce Android TV, systém Google TV.

Tak tohle bychom chtěli vidět alespoň na půl dne…

 

Jak číst tabulku

Protože se tentokráte zaměřujeme na nabídku ve vyšší a nejvyšší třídě, byť to neplatí o cenovém spektru, vypustili jsme z tabulky položku „vstupy/výstupy (výběr)“, což se nám hodilo i z prostorových důvodů. Pokud je třeba na něco upozornit (HDMI 2.1 či Wi-Fi 6), najdete to v poznámce.

„Cena; úhlopříčka“ je zřejmá, u skutečné velikosti panelu může nastat drobná odchylka směrem dolů a pokud to výrobce považoval za nutné zdůraznit, je to zde uvedeno. Jinak je přepočítáváno, jak je zvykem, čistě například ze 75″, 85″, atd.

Bod „obrazovka; HDR“ ukazuje základní parametry z prostorových důvodů bez jasu, úhlů pohledu apod., proto také bylo „Ultra HD (4K)“ zkráceno jen na „4K“. Zdůrazněn je druh obrazovky (LCD, LCD QLED či OLED), druh podsvícení (Direct LED, tedy plošné, či v rámu Edge LED), včetně případných samostatně ovládaným zón pro stmívání, tlumení, regulaci podsvětlení, jakkoli jste tomu zvyklí říkat. Jestliže byla přirozené obnovovací frekvence obrazovky uvedena vyšší než 60 Hz, je to tu také. Druh přehrávání obsahu s HDR jsme se snažili uvádět v co nejkompletnější podobě, včetně typicky HLG pro televizní vysílání. Vše doplňují informace o režimech Imax Enhanced či Filmmaker Mode, jestliže byly k mání. Pokud se nám nepodařilo zjistit druh podsvícení, ubezpečte se, že jde o Direct LED, kupovat v této velikosti Edge LED je poněkud riskantní.

Položka „tuner a zvuk“: zde někdy nebylo možné zjistit jiný než celkový výkon a o RMS jsme si mohli jen nechat zdát. Najdete tu rovněž nejvyšší uvedený formát zvuku, který je přijímač schopen zpracovat, pochopitelně zvládá i ty kompatibilní nižší. Z prostorových důvodů najdete další doplňkové informace, pokud byly k dispozici, opět v poznámce.

„Energetická třída“ – uvádíme obě, tj. jak tu pro přehrávání běžného vysílání/obsahu (SDR), tak tu pro moderní obsah s vysokým dynamickým rozsahem HDR, který dnes u nás najdete jen na on-line videotékách (VoD). Vše doplňujeme o zdůraznění toho, že televizory jsou „bez tlačítka úplného vypnutí“. To nedává smysl pouze u OLED, kde je vyžadována občasná údržba panelu; více zde.

„Rozměry (švh); hmotnost“ – oboje včetně podstavce, pozor na to, že se nám tu rozmáhá takový nešvar… Někteří prodejci si totiž vymysleli, resp. si věci zjednodušují tak, že klidně uvedou „všh“ nebo nějakou jinou variantu, což je bohužel trend doby; snažili jsme se to eliminovat a uvádět klasiku, tedy „švh“. Pozor si dejte i na to, v okamžiku umístění na skříňku, zda kupujete televizor se středovým podstavcem nebo nožičkami. Ty se někdy dají namontovat ve dvou variantách, včetně „blíže ke středu“, takže vám stačí užší skříňka.

V „poznámce“ jsou jako obvykle uvedeny doplňující údaje, včetně zejména operačního systému (o. s.) a jeho verze, názvu sportovního režimu (režim Sport) a je tu možné najít například i upřesnění zvukového systému, které sem mohlo být z prostorových důvodů částečně přesunuto stejně, jako odstraněné „vstupy/výstupy“, resp. to nejdůležitější z nich. Tam kde není uvedeno HDMI 2.1 buď vůbec není (nejpravděpodobnější), nebo se ho nepodařilo dohledat. Nedivte se také, že se tu občas objeví typicky „Wi-Fi 5“ (co to je).

U drahých TV ho pak uvádíme tak říkajíc pro jistotu a zejména u letošních modelů by někdo mohl, podle nás oprávněně, předpokládat vyspělejší Wi-Fi 6. To stále najdete zřídka, takže s ním raději nepočítejte.

Přehled obřích televizorů pro sport s úhlopříčkou 191 cm (75″) až 292 cm (115″), květen 2024

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla v neděli 19. května 2024, kdy také byla dodělána tabulka.

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – přehled obří TV 2024 na sport_v2

Tabulka ke stažení s odkazy na naše články (XLSX): tabulka – přehled obří TV 2024 na sport