AKTUALIZOVÁNO: Opět se ptáme výrobců nejprodávanějšího segmentu spotřební elektroniky na to, co máme letos od jejich kolekcí televizorů očekávat. Vedle výše uvedeného má jít i o matnou obrazovku, vylepšenou práci umělé inteligence a mimo jiné třeba i o to, že novinky budou ke koupi často už v dubnu.

 

AKTUALIZOVÁNO, 28. 3. 2023: dodatečně zaslané informace o TV Sony jsou v samostatném článku.

Letos se opět o trochu více posouváme k počátku roku. Kolekce 2023/24 tak budou od řady výrobců, například od Samsungu či Hisense, ke koupi už v dubnu. Společnost Strong nám navíc oznámila, že novinky už dokonce prodává. Naopak zcela mimo jsou zejména Panasonic a Philips a jejich televizory mají přijít až někdy v druhé polovině roku. Ostatně každou sezónu jim tak, podle nás, utíká řada zákazníků, ale oni to tak nevidí. Trend pochopitelně určuje Samsung, tržní jednička už skoro 20 let.

Pro vás jako pro zákazníky je to ale dobře. Výprodeje kolekcí z minulé sezóny mají něco do sebe i nyní, kdy spousta toho nejzajímavějšího je už dávno pryč! Mimochodem pokud se podíváte na Alza.cz a televizory 2023 narazíte už na výrobky Samsung přímo ke koupi, nikoli jen na předobjednání (viz níže)!

Jednotlivým výrobcům jsme položili tři stejné otázky. V článku najdete řadu velkých hráčů, ale také některé menší. Obeslali jsme ovšem i LG, TCL a Sony (foto v úvodu), ti nám ovšem neodpověděli, někdy dokonce bez vysvětlení, což je pochopitelně také odpověď.

Pojďme na to!

 

Hisense na veletrhu CES 2023 Ocenění „Honoree“ za televizor ULED X

Hisense: více Mini LED, novinky již příští měsíc

Na otázky odpovídá Matěj Hušťák, produktový manager firmy pro televizory.

Kdy bude na český trh uvedena vaše nová kolekce televizorů pro sezónu 2023/24, resp. kdy budou ke koupi?

Začínáme už v dubnu a hlavní vlna novinek dorazí na trh v červnu.

Co mohou zákazníci, obecně vzato, od novinek očekávat?

Zásadní rozšíření nabídky televizorů Mini LED na 4 řady (dnes dvě), více modelů s úhlopříčkou 75″ (191 cm) a větší. Jinak Hisense ULED = Hisense Mini LED ULED, všechny ULED jsou nově podsvíceny přes Mini LED.

Výkonnější vestavěné audio, vestavěný subwoofer má i řada U7 i novinka E7KQ Pro.

Nová řada Hisense E7KQ Pro představuje cenově dostupný televizor s obrazovkou QLED s výbornou výbavou: 144 Hz, AMD Free Sync Pro, WISA, Audio 2.1, funkce HSR v níž software simuluje dvojnásobnou obnovovací frekvenci panelu. Jak vidíte, jde o model se 144 Hz mající 240 FPS, 60 Hz má 120 FPS (poznámka redakce: snímková frekvence); herní HDR.

Nová řada A5 – malé televizory s obrazovkou QLED (32″, 81 cm, a 40″, 102 cm), sekundární zaměření na domácí kancelář (náhrada za monitor).

Přichází s vaší novou kolekcí nějaká zásadnější změna? Kterou vlastnost/vlastnosti byste zdůraznili?

Použití panelu s frekvencí 144 Hz, nový 16bitový čip High-View Engine X (špičková řada UXKQ), bezdrátové připojení reproduktoru přes standard WISA, nová verze o. s. Vidaa U7 plus speciální menu pro nastavení televizoru v herním režimu a hlasové ovládáni bez použití dálkového ovladače (TV naslouchá…).

 

Televizor JVC LT-55VAQ8235 Výborný obraz, ještě nedotažený firmware

JVC: novinky v dubnu, většinou s Android TV

Na naše otázky odpovídal Jan Nesvadba, Head of JVC Import Department.

Kdy bude na český trh uvedena vaše nová kolekce televizorů pro sezónu 2023/24, resp. kdy budou ke koupi?

První letošní novinky značky dorazí na trh v dubnu. Zbytek novinek uvedeme v průběhu druhého čtvrtletí, takže kompletní kolekce by měla být ke koupi do konce června 2023.

Co mohou zákazníci, obecně vzato, od novinek očekávat?

U letošních novinek budou chytré televizory většinou založené na platformě Android TV, aktuálně ve verzi 11. Je to reakce na stále oblíbenější i pestřejší nabídku služeb VoD a jejich snadnější dostupnost v rámci o. s. Android TV. I v současné situaci pokračujeme v nastaveném trendu atraktivního poměru cena/výkon a bezplatně prodloužené záruce 42 měsíců (po registraci nákupu).

Přichází s vaší novou kolekcí nějaká zásadnější změna? Kterou vlastnost/vlastnosti byste zdůraznili?

Výrazně posílíme naši nabídku ve velkých úhlopříčkách. S panelem OLED to budou modely s úhlopříčkou 55 (140 cm) a 65 palců (165 cm), u obrazovek QLED (poznámka redakce: LCD) nabídneme zákazníkům modely i se 70 a 75palcovou úhlopříčkou (178 cm, 191 cm). Samozřejmostí jsou rychlejší čtyřjádrové procesory, větší paměť RAM, a tedy mnohem svižnější a uživatelsky příjemnější TV. Jak už bylo zmíněno výše, televize přizpůsobujeme vyšší poptávce po službách VoD a s tím jde ruku v ruce i podpora funkcí jako HDR10+ nebo Dolby Atmos.

 

Jak vypadá Panasonic MZ2000? Fotogalerie vrcholové OLED ze všech stran

Panasonic: dočkáme se až v druhé polovině roku

Na otázky odpovídá Jakub Pešl, Trade and Communication Marketing Manager.

Kdy bude na český trh uvedena vaše nová kolekce televizorů pro sezónu 2023/24, resp. kdy budou ke koupi?

Nejzásadnějším momentem bude červnové uvedení nové řady produktů, během kterého zákazníkům představíme kompletní portfolio pro sezónu 2023/2024. Už teď je ale na co se těšit – v lednu představený 4K OLED televizor MZ2000 s nejvěrnějším zobrazením HDR v historii Panasoniku totiž na český trh dorazí už v druhé polovině roku.

Co mohou zákazníci, obecně vzato, od novinek očekávat?

Soustředíme se na vylepšování všech aspektů sledování televizoru od propojení, přes zvuk, software až po samotný obraz. Dlouhodobě je pro nás klíčová věrnost zobrazení a s ní spojený divácký či herní zážitek. Díky spolupráci s hollywoodskými filmovými koloristy tak nabízíme produkty, které používají v těch nejslavnějších filmových a postprodukčních studiích.

Přichází s vaší novou kolekcí nějaká zásadnější změna? Kterou vlastnost/vlastnosti byste zdůraznili?

Rádi bychom poodhalili více, ale zákaznici si na větší detaily budou muset počkat až do oficiálního představení v červnu 2023.

 

Televizory Philips pro rok 2023 Upravený OS, nová řada Xtra a konec Android TV

Philips: přechod ke Google TV, Ambilight nové generace i B & W

Na otázky odpovídá Michal Bezouška, technický specialista Philips TV & Sound.

Kdy bude na český trh uvedena vaše nová kolekce televizorů pro sezónu 2023/24, resp. kdy budou ke koupi?

Nové televizory pro rok 2023, tedy ty, které v označení modelu končí číslicí 8, např. 8818, budou na český trh přicházet postupně během druhého a třetího čtvrtletí letošního roku.

Co mohou zákazníci, obecně vzato, od novinek očekávat?

Zákazníci se mohou spolehnout na stálice v nabídce Philips TV. Jedná se především o technologii Ambilight, u vyšších modelů je to Ambilight nové generace. Dále se můžete již tradičně těšit na spolupráci s legendou v oblasti ozvučení, společností Bowers & Wilkins u modelů OLED i Mini LED a na náš vlastní obrazový procesor P5 s prvky umělé inteligence. U nejvyšších modelů se jedná již o 7. generaci.

Co se týká produktových řad, vyzdvihl bych vlajkovou loď OLED+908 s technologií META OLED a světelným výkonem 2100 cd/m2 a integrovaným 80wattovým zvukovým systémem typu 3.1 Bowers &Wilkins.

Nově nabídneme zákazníkům sérii The Xtra, což jsou televizory těsně pod OLED. Jedná se o dva nové modely s Mini LED, jeden z nich se systémem Bowers & Wilkins.

No a do třetice bych určitě rád zmínil oblíbenou řadu The One s ideálním poměrem cena a výkon, která se již stala nedílnou součástí našeho televizního portfolia.

Přichází s vaší novou kolekcí nějaká zásadnější změna? Kterou vlastnost/vlastnosti byste zdůraznili?

I tento rok naše televizory přinášejí vylepšení v oblasti obrazové a zvukové kvality. Nový procesor P5 už 7. generace přináší vyšší výkon a modelům OLED poskytuje také vylepšenou technologii Ambient Intelligence, která umožňuje v reálném čase upravovat jas, korekce gama a barevnou odezvu obrazovky, což zaručuje optimální výkon přizpůsobený okolním světelným podmínkám.

Nová verze funkce Ambient Intelligence pro tyto účely využívá nový světelný senzor XYZ, který dokáže měřit barevnou teplotu světla v místnosti. Na základě toho nastaví tzv. bílý bod obrazovky přesně tak, aby odpovídal tzv. ambientnímu osvětlení (poznámka redakce: náladovému, atmosféře, atd.), to vše navíc v reálném čase.

Modelové řady The Xtra (Mini LED) a The One (LCD) nabídnou třístranné osvětlení Ambilight, řady OLED818 a vyšší lákají na sofistikované ambientní osvětlení ve verzi Next Gen.

Android TV bude v televizorech LCD a OLED v řadách The One nahrazen intuitivnějším a personalizovanějším operačním systémem Google TV.

 

Nové trendy v televizorech pro rok 2023 Co nám ukázal Samsung Summit?

Samsung: opět matný panel, vestavěný rozbočovač pro „IQ domácnost“

Na otázky odpovídá Martin Huba, Samsung Electronics Czech and Slovak.

Kdy bude na český trh uvedena vaše nová kolekce televizorů pro sezónu 2023/24, resp. kdy budou ke koupi?

Letošní modelové řady televizorů Neo QLED, QLED a OLED je možné předobjednávat již od 6. 3. 2023 u většiny prodejců a na stránkách samsung.cz. V obchodech budou k dispozici postupně, nejpozději v 16. týdnu (poznámka redakce: v druhé polovině dubna). Tento termín platí pro vybrané obchody spotřební elektroniky a značkové obchody Samsung. Nová modelová řada projektorů The Freestyle bude uvedena na český trh na podzim.

Co mohou zákazníci, obecně vzato, od novinek očekávat?

U televizorů Neo QLED a OLED jsou největší změny ve využití umělé inteligence a v inovativním designu. Neo QLED 8K využívá, pro zpracování obrazu, pokročilou umělou inteligenci se 64samostatnými neurálními sítěmi. Výsledkem je obraz s ostrými detaily a precizní přepočet z jakéhokoliv zdroje.

Nové televizory s obrazovkami OLED využívají technologii QD-OLED (Quantum Dot pro zobrazení přesných barev) a budou k dispozici ve velikostech 55″ (140 cm), 65″ (165 cm) a nově i 77″ (196 cm). Velký posun nastal v designu: série S95C představuje rovný plochý panel bez přidaného boxu na zadní straně. Nezbytné vstupy a napájení jsou vyvedeny do externího boxu spojeného s TV jediným tenkým kabelem.

Nejpopulárnější „lifestylový“ televizor The Frame bude opět vybaven matným panelem a nově můžete doplnit vzhled o zcela nový kovový rámeček. (Poznámka redakce: jde o dodatečný, tzv. výměnný rámeček).

Přichází s vaší novou kolekcí nějaká zásadnější změna? Kterou vlastnost/vlastnosti byste zdůraznili?

Velkým tématem pro budoucnost je „chytrá domácnost“. Všechny nové Smart TV Samsung mají vestavěný rozbočovač (hub) IoT podporující nové protokoly Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee, Thread, Matter… Díky tomu umožní propojit nejen spotřebiče Samsung, ale téměř všechna chytrá zařízení na trhu (žárovky, zásuvky, rolety, kamery…). Ovládat je pak můžete z jedné aplikace – Samsung SmartThings.

 

Dlouhodobý test Strong SRT 24HE4203 Spolehlivý a výborný klidně i jen na internetovou TV

Strong: novinky už na trhu a včetně O2 TV

Na otázky odpovídá Petr Klement, Sales Manager společnosti Strong.

Kdy bude na český trh uvedena vaše nová kolekce televizorů pro sezónu 2023/24, resp. kdy budou ke koupi?

Nová série televizorů byla na trh uvedena nedávno. Většinu z novinek si tedy zákazníci už mohou zakoupit u tradičních prodejců.

Co mohou zákazníci, obecně vzato, od novinek očekávat?

V základním segmentu televizorů bez operačního systému bohužel není mnoho prostoru k inovacím, bojujeme zde tedy především pro spotřebitele příznivou cenou. U pokročilejších modelů se pak spíše zaměřujeme na lepší technologické vlastnosti.

Přichází s vaší novou kolekcí nějaká zásadnější změna? Kterou vlastnost/vlastnosti byste zdůraznili?

Všechny naše modely s rozlišením Ultra HD (4K) nově podporují zvuk v Dolby Atmos a funkci Ultra Contrast Dimming. Současně je u všech modelů s Android TV dostupná aplikace O2 TV, SkyShowtime a mnoho dalších.

Foto v úvodu: Sony