Malá plastová krabička v neobvyklém černobílém provedení má na čelní straně tři LED diody (napájení, IR, internet), což je taktéž nezvyklé. Koncepce je ovšem ryze klasická, tedy s pasivním chlazením a externím napájecím zdrojem.

Po testu Mecool KM7 je čas na variantu Plus, která navíc nabízí zejména prostředí Google TV, digitální optický audio výstup a vyšší verzi Bluetooth. I když se u společnosti Omko Digital, která nám přístroj zapůjčila, hovoří třeba i o „novější verzi o. s. a vyšší paměti“, není to pravda, resp. v prvním případě je pravda pouze částečná, protože základem je stále Android TV 11, ale rozšířený o Google TV. Omylem je pak uvedení USB 3.0, které tu není a překlep byl i v rozměrech přehrávače. Skoro všechny rozdíly pak vidíte v připojených tabulkách s parametry v závěru článku. Problém Android TV vs. Google TV je zmíněn níže.

Nejlepší video přehrávače 2022 Vyzkoušený Android TV pro multimédia, IPTV i videotéky

Mecool KM7 Plus je multimediální přehrávač (MMC) pracující v rozlišení Ultra HD (4K), který má být oficiálně kompatibilní s aplikacemi jako Lepší.TV, O2 TV, Skylink Live TV, Sledovani.TV, Telly, Voyo a YouTube. Uvedeno je sice i HBO GO, ale to je samozřejmě minulost a chyba.

Na stránkách Mecoolu pro Česko, kde bohužel nebyly jasně uvedené parametry přístroje, jsme viděli cenu nějakých 1.800 Kč, u prodejců něco kolem 2.200 Kč a tady je třeba dodat dvě věci: v balení bohužel nedostanete baterie do dálkového ovladače, což je až trapné, a základní Mecool KM7 se doprodává v podstatě v téže cenně.

Omko má na stránce produktu ještě uvedeny následující věci:

  • Google TV 11.0, což je naprostý nonsens a
  • certifikace Google Android TV 11.0, což je sice pravda, ale na místo dobře známé uživatelské vrstvy Android TV tu už máme neodinstalovatelnou Google TV, takže se už nedá mluvit ani o prosté nadstavbě, nýbrž spíše o tomto systému, v podstatě pokračovateli Android TV. Ten se pak z pohledu uživatele posunul v rámci jednotlivých vrstev o. s. níže a stává jakousi neviditelnou částí.

Tolik pro upřesnění, a i když je důležité, že se Google TV v této verzi konečně stává alespoň o trochu lépe ovladatelný, pozor na to. Většina změn je jen na oko a například možnost výmazu vodorovných lišt, jako u Android TV od verze 8, tu chybí. Ovšem takhle daleko Google už nejspíše nikdy nepůjde, protože mu stávající systém dává možnost lépe a více vydělávat.

Ostatně proto ho také takto navrhoval.

Klasické provedení, nepatrně jiná instalace

Na úvod narazíte na tradičně neschopný Google, nesetříděné položky podle abecedy (výběr země), nefunkční instalaci přes Google Home, atd. Žádné překvapení, protože tohle je letité a už si z toho nikdo nedělá ani legraci.

Zkrátka uvařte si kafe/čaj/svařák/grog, pohodlně se usaďte a vydejte se klasickou cestou. No a pokud byste měli po ruce nějakou šikovnou „air myš“ nebo bezdrátovou klávesnici s dotykovou destičkou (např. Tesla Device D8 mini), zkuste ji zapojit, nejspíše to klapne a ušetří vám čas. À propos instalace vlastně začíná propojením kabelů a hlavně – najitím dvojice tužkových baterií typu AAA, protože v ceně je žel nedostanete!

Překvapení nás čekalo u konce instalace, kde jsme prověřili možnost řídit hlasitost a zapnutí/vypnutí televizoru dálkovým ovladače, Mecoolu, resp. Google TV. S referenčním televizorem Hisense 55U7HQ k našemu překvapení bez potíží fungovalo. Nepotřebujete tak tzv. společné ovládání boxu a televizoru přes HDMI (CEC), tady se jede přímo přes infračervené kódy. Box vám dá na výběr mezi značkou televizoru a poté jednoduše zkouší, jaký kód je pro hlasitost a zapnutí ten správný. Prostě klasická metoda pokus – omyl, kterou hodně z nás dobře zná z programování univerzálních dálkových ovladačů.

À propos po připojení ke knihovně aplikací Googlu se objevila nabídka automaticky instalovatelných aplikací a jako obvykle jsme ji nechali beze změn a odklepli ji. A skutečně se zejména Disney+ či HBO Max samy nainstalovaly, což je vidět hned na úvodní liště domovské nabídky Home.

V menu nastavení vás pak čeká překvapení, protože Google poprvé v historii svých multimediálních přehrávačů připravil skoro normální menu začínající položkou „Obraz a zvuk“ (světe div se!). Moc se ale neradujte, protože to, co je dále, není žádná sláva!

Ještě před zahájením zkoušení přehrávače na nás čekalo upozornění v podobě nabídky aktualizace dálkového ovladače, pracujícího jak přes infra, tak přes Bluetooth, což jsme také udělali. Ani tohle nebývalo zvykem.

V rámci Google TV o něco vylepšené ovládání

Začněme nejprve domovským prostředím. Jde zjevně o nějakou nově upravenou verzi Google TV, která má jiné menu nastavení i vyhledávání. Je ovšem stejně mizerné jako dříve a vyhledávání někdy funguje, jindy ne. Největším problémem však bylo to, že se nepodařilo přepnout hlasové vyhledávání na vyhledávání textové (čeština ani slovenština oficiálně podporovány nejsou). A Google dokonce při vstupu do hlasového vyhledávání nabídl i klávesnici na obrazovce?! Například při zadání vyhledávání aplikace „Lepší.TV“ se velmi lámanou angličtinou ozvalo „něco je špatně“, při vyslovení slova Skylink jednou nabídl Skyline, po druhé vyhledal nejbližší prodejnu Skylinku.

Takhle si zřejmě Google představuje „snadno použitelnou Google TV“! Naštěstí vyhledávání aplikací až tak často nepotřebujete.

Už tyto zmínky ukazují, že tu jsou značné rezervy, i když pravda jindy se po hlasovém zadání konečně aplikace Lepší.TV, která nebyla mezi doporučenými stejně jako třeba Skylink Live TV nebo SledovaniTV, našla. Mimochodem mezi doporučenou aplikací pro mužský učet autora byl jakýsi ženský fitness, ale u Googlu jsme už zvyklí na ledacos a třeba i na to, že si češtinu plete s ruštinou.

Dálkový ovladač se liší od obvyklé „tyčinky“ na kterou jsme u MMC zvyklí a bude používán i pro přehrávače s živým televizním příjmem (mj. tlačítko s ikonou obrazovky, které ho zřejmě vyvolává).

Jak bylo naznačeno, ovladač s televizorem Hisense bez problémů spolupracoval, zapínal ho i vypínal, takže v tomto směru naprostá pohoda a také, ve srovnání s HDMI (CEC) rychlejší práce.

Výtečná kompatibilita, ale nalézt některé aplikace je za trest!

Jak už bylo naznačeno, vyhledání aplikací je i v této dále upravené verzi komplikované a zlatý Android TV! Ve skutečnosti nás to stálo podstatně více času a u některých aplikací muselo dojít až na tradiční hlavoruční dřinu, tj. posun po liště vpravo a vpravo a vpravo, nastavení jiné oblasti filtrace aplikací (typicky „Zábava“), atd.

Je s podivem, že původně „vyhledávací společnost“ má s vyhledáváním aplikací už dlouho značné problémy, což nepochybně dělá schválně. Čím více toho totiž projdete, tím vyšší je pravděpodobnost, že narazíte na něco, co vás zaujme a nainstalujete si to.

Nic nového pod sluncem…

Nicméně Google TV už v této podobě snesla vícenásobnou současnou instalaci několika aplikací, což býval problém a v rámci testu jsme vyzkoušeli, více či méně, některé ke kterým máme přístup (hrazené) a také aplikace volné, jako třeba iVysílání ČT (funkční, více o něm v samostatném článku).

Pozoruhodné u Googlu bylo také to, že jsme ráno přišli k boxu, pustili ho a jen tak zkusmo koukli na aplikaci, kterou jsme včera nemohli najít. A ejhle!

Byla tam!

A kompatibilita aplikací IPTV/VoD?

Bezproblémově, při krátkém zkoušení, fungovaly třeba Lepší.TV, FilmBox+ (opět pohodlné párování s TV), Disney+ (včetně skvělého párování mobilu a TV), Prima+, Skylink Live TV (tradičně vynikající propojení aplikace v mobilu s TV), zbrusu nový SkyShowtime (přístup jen přes heslo a jméno), SledovaniTV, Voyo či Youtube. VLC Player pracoval v rámci známých omezení i se síťovým serverem (že je to nepřestane bavit!).

A HBO Max? Jelo, ale než se do něj dostanete, abyste si vzali dovolenou, protože poté, co vyzkoušíte „snadné propojení“, vám nezbude nic jiného, než zadat jméno a heslo. Tzv. propojení poskytovatele bylo opět mizerně provedené a ve finále i nefunkční. Je zajímavé, že pohodové věci z HBO GO, jako párování s televizorem zmizely, a vystřídal je takovýto paskvil. A také stížnosti pomalu všude kam se podíváte! Nicméně aplikace HBO Max pomalu končí a opět přijde něco jiného, takže…

V menu nastavení se stále hovoří o Android TV 11, verze Google TV nikde nebyla. Foto: autor

Jaký je? Vyladěný a elegantní

To nejdůležitější, totiž stabilní prostředí, tu bylo při provozu jasně vidět, přehrávač se nerestartoval, nepadal, neměl potíže se společným zapnutím a vypnutím s TV a vykazoval vysokou aplikační kompatibilitu, což je ovšem u Googlem certifikovaných přehrávačů s Android TV obvyklé.

Pasivní chlazení fungovalo výborně, box se výrazněji nezahřál ani při dlouhé době provozu (pět, šest hodin), potíže nebyly, při spolupráci s Hisense 55U7HQ, ani se samovolným rozlaďováním výstupní obrazové plochy Mecoolu vůči ploše televizoru, takže je nebylo třeba opakovaně seřizovat, resp. slaďovat. Tady ovšem záleží na obou zařízeních a modernější televizory mají v tomto ohledu výhodu.

Vylepšený Mecool KM7 Plus má své nepochybné výhody a pokud vám nevadí prostředí Google TV, což je společně s digitálním audio výstupem největší rozdíl oproti základní verzi, nejspíše vám dobře poslouží. Pokud to ale není vaše parketa, jděte do přehrávače s čistým Android TV.

Ale raději svižněji. Nebudou!

Hodnocení

  • PRO: stabilní a sladěný (hw/sw), vysoká aplikační kompatibilita, vylepšený dálkový ovladač, na rozdíl od dnes běžné Google TV, přece jen o něco lepší, ale…
  • PROTI: …nečekejte například úpravu prostředí Home à la Android TV, v ceně nejsou baterie do dálkového ovladače

Tabulka parametrů – porovnání obou modelů