AKTUALIZOVÁNO: Multimediální přehrávač jsme recenzovali před dvěma lety, kdy byl vybaven Android TV 10. Nástupce vynikajícího SRT 202 Ematic se předvedl v tom nejlepším světle a nakonec si zasloužil i aktualizaci na verzi dvanáct. A ta, pochopitelně, skýtá naději na vyšší kompatibilitu a dlouhodobější fungování.

 

AKTUALIZOVÁNO, 24. 8. 2023: Po aktualizaci tohoto přehrávače, který nově dostal Android TV verze 12 (před tím desítka), je tu i aktualizace pro set-top box SRT 420 (test). Verze Android TV po ní stále zůstává na jedenáctce, takže zřejmě půjde především o bezpečnostní záplaty. Box s novou aktualizací jsme několik dnů intenzivně zkoušeli abychom objevili případné problémy. Vše bylo v pořádku, včetně stability chodu, namátkou zkoušených aplikací; zejména Lepší.TV, Disney+ a VLC Player. Zavedení aktualizace bylo jednoduché a v našem případě byla stažena už při samotné prvotní instalaci. Jinak je třeba jít do menu nastavení Googlu, vyhledat ji tam a opět postupovat podle pokynů. Pokud s ní budete mít problémy, dejte vědět…

 

Jak jistě uznáte, jde o aktualizaci zásadní. Výhody přehrávače, zejména USB 3.0, klasický síťový vypínač a Wi-Fi 5, jsou i nyní zřejmé a jak jsme už napsali, nový firmware obsahuje i nejnovější bezpečnostní záplaty a opravu některých chyb při připojení boxu přes Wi-Fi, které se v našem případě ovšem ani neukázaly.

Ještě jednou zdůrazňujeme: nyní je tu Android TV 12 a nikoli Google TV!

Multimediální přehrávač Strong Leap-S1 nabídne vyladěný „televizní“ systém Android TV a řadu aplikací

Nová verze Android TV přišla už nainstalovaná, takže to bylo bez starostí (je typu OTA, takže stačí jen jít do menu). Přehrávač jsme opět připojili na náš referenční televizor Hisense 55U7HQ pracující v rozlišení Ultra HD (4K) a zvládající i frekvenci 60 Hz. Android TV 12 pak samozřejmě byl k vidění v Nastavení v části „o zařízení“ společně s dalšími údaji (foto níže).

Klasika okořeněná síťovým vypínačem

Přehrávač má klasickou koncepci s externím zdrojem a pasivním chlazením. Navíc je tu – oproti drtivě většině stejně navržených boxů – síťový vypínač s dlouhým chodem (nikoli kolébkový). Krabička je lehounká a posune ji třeba jen kabel HDMI, který má zde navíc otočený konektor. Ani s Android TV 12 se nijak nehřála ani po mnoha hodinách provozu (deset…).

Ovládání Android TV se od verze osm příliš nemění, rozdíl mezi desítkou a dvanáctkou je minimální, položky v menu nastavení stejně nesmyslně řazené (občas nesmyslněji), takže se tím nemá smysl zabývat. Od výše zmiňované osmičky je také možnost mazat ikony aplikací (většinu z nich) a pracovat s vodorovnými pruhy (mazat, přesouvat), což jak připomínáme, u Google TV nejde (to druhé). U Android TV si s výhodou můžete úvodní domovskou obrazovku upravit podle svého a šlo to i zde.

Opět bezproblémová aplikační kompatibilita

Oficiální přehled aplikací pro Smart TV 2023, včetně televizorů a boxů s Android TV, najdete v samostatném článku. Tady se podívejme na pár aplikací, které jsme důkladně vyzkoušeli. Tentokráte jsme, díky zastoupení Strongu, otestovali i chování boxu při provozu s Netflixem (4K) a přes výhrady k samotné video službě, která mj. nerozlišuje mezi filmem a seriálem (pouze tzv. TV pořady) a má poněkud komplikované zavádění uživatelských profilů, k ní námitky nemáme. I po mnoha hodinách pracovala na dané platformě bez potíží, správně navazovala po ukončení přehrávaní nebo při pouhém vyskočení z pořadu do domovské obrazovky.

Mezi dalšími už zavedenými aplikacemi jsme z těch domácích našli zejména O2, která pracovala bez větších potíží, pouze se nedala ukončit jinak, než přímým vyskočením do domovské nabídky. Fungovalo Youtube, Seznam i nainstalovaný VLC Player; v případě domácí sítě, resp. serveru, se známým omezením pro titulky.

Jaký je? Napsali jsme, že…

„Stabilní a vysoce kompatibilní s lokálními aplikacemi.“ Tolik citace z původní recenze. A tato slova musíme potvrdit i u aktualizované verze s Android TV 12. Během krátkého, leč velmi intenzivního zkoušení (desítky hodin) se neobjevila jediná nesladěnost, jediný pád či problém s restartováním, nebo rychlostí. Naše výtky v hodnocení pochopitelně trvají (viz např. informační LED), ale opět musíme konstatovat, že klady vysoce převažují, včetně skvělého síťového vypínače, který v dnešní době musí nutně ocenit nejen ten, kdo chce spořit energii, ale i ten, kdo chce přehrávač uchránit třeba při bouřce (sichr, je sichr…) nebo nechce aby mu překážel třeba na Bluetooth.

Za nás se aktualizace multimediálního přehrávače Strong Leap-S1 povedla a i když nejsme schopni posoudit úroveň bezpečnostních záplat (a vylepšení Wi-Fi – problémy se u nás neprojevily), stabilita chodu, sladěnost softwaru a hardwaru a aplikační kompatibilita zjevně zachovány zůstaly.

Přehrávač stále pořídíte od nějakých 1.699 do 1.999 Kč, a to je při dané výbavě vskutku výborná cena! Se stávající verzí operačního systému Android TV vám může sloužit do té doby, dokud to „železo“ zvládne, nebo dokud Google neukončí podporu naprostým přechodem na stále nedotaženou Google TV.

Doufejme, že mu to bude trvat dlouho!

Hodnocení (upraveno s ohledem na aktualizaci)

  • PRO: parádní poměr cena/výkon, stabilní a sladěné prostředí Android TV 12, vysoká aplikační kompatibilita a odolnost proti „zestárnutí“ (nejen morálnímu), výtečná výbava, včetně např. rychlejší Wi-Fi a tradičního síťového vypínače (!)
  • PROTI: špatné provedení informačních LED na čelní straně, Chromecast pouze s aplikacemi, které ho podporují, na spodu chybí gumy, otočený konektor HDMI (možná komplikace s kabelem – zařízení je velmi lehké)