Malých a menších televizorů s Android TV na trhu mnoho není a některé jsme i vyzkoušeli. A bude jich ještě méně, protože s poslední aktualizací Googlu se Android TV přiblížil Google TV, takže… Takže tu máme skoro posledního mohykána se skoro už klasikou. Drtivá většina testu pak proběhla s původním o. s. Android TV 11. Ostatně tento Sharp se tak hlásil i po aktualizaci, která zásadně změnila uživatelské rozhraní (více samostatný článek a foto níže).

Televizor se 102 cm (40″), rozlišením Full HD a cenou 6.490 Kč nám zapůjčila společnost Fast, které tímto děkujeme. Prodává ho mj. i Planeo, ale podle jejich stránky produktu se raději moc neorientujte. Jsou na ní totiž zásadní chyby a pro skutečné parametry raději nahlédněte do tabulky na konci článku i když podsvícení se zjistit nepodařilo (nejspíše plošné Direct LED). Tím nejdůležitějším je však to, že televizor skutečně není v HD Ready, nýbrž ve Full HD, tedy s rozlišením 1.920 x 1.080 bodů. Dalším důležitým parametrem je to, že zabudována je Wi-Fi 4 pracující pouze na 2,4 GHz, což ale není vzhledem ke třídě televizoru překvapením. Bluetooth je tu, jak je zvykem, určeno pouze pro ovladače, nikoli pro audio. Tolik ve stručnosti.

Nejlepší televizor 2023? Máme jich pro vás víc než dost…

Klasicky slabá instalace, výborné přesouvání kanálů

Prosté přišroubování dvou nožiček k panelu se ukázalo být dosti zapeklité, a to kvůli nefunkčním pojistkám na nožičkách, které měly rozumně zapadnout do panelu, ale… Takže je třeba je tam „nějak šoupnout“ a dvěma vruty (jsme u levného stroje) zajistit. Ale pozor – jde z různých stran!

V nabídce aplikací k hromadné instalaci během zprovozňování televizoru nebylo k dispozici prakticky nic. Nabídlo se pouze Google Meet, a to dokonce nešlo ani odebrat, takže jste ho zavést prostě museli. Googloviny pokračovaly například tím, že i když jsme na počátku zadali jako jazyk češtinu, Google Android TV nám jako zemi nabídl Polsko nehledě na to, že výrobce operačního systému není schopen ani něčeho tak prostého, jako je setřídění seznamu zemí podle abecedy. To ovšem u Googlu opravdu nepřekvapí, takže jen pro pořádek.

Ladění tunerů bylo důkladné a pomalé a na závěr instalace ještě čekalo pár „pikošek“. I když TV nejprve oznámila, že jsme připojení přes ethernetový kabel, nakonec usoudila, že nejsme. I když jsme jí jasně řekli, že nechceme hlídat polohu, stejně si ji spustila…

Nejpikantnější na tom bylo, že připojení přes kabel se odmítalo zobrazit a tedy vlastně říci, zda jede či ne (do volby se v menu vůbec nedalo dostat) v okamžiku, kdy jsme se připojili přes Wi-Fi (nutno zadat heslo), najednou naskočila i Ethernet (LAN)! Firmware by zasluhoval aktualizaci, ovšem na straně výrobce platformy, nikoli Googlu.

Naladěné stanice se uložily tak nějak satelitně od čísla 800, rozhlasové – kupodivu – od 849. Vše bylo umístěno do jednoho seznamu.

Řazení stanic je u Android TV své, takže přes tlačítko OK vyvolávající seznam kanálů a následně vybrat operaci, kterou chcete provést. „Úprava kanálu“ dovolí jeho přejmenování a výmaz (pro něj je tu i samostatná položka), „Posunutí kanálu“ je dělané výtečně a dovolí hromadně přesunout i více stanic vybraných klidně i na přeskáčku.

Vlastní menu platformy by chtělo upravit od někoho, kdo tomu rozumí. Těžko si představit, že byste každý den potřebovali mechaniku CI+. Foto: autor

Ovládání s vlastním menu, OK pro seznam stanic i řazení

O dodatečném menu výrobce platformy,  jsme psali u rozměrnějšího kousku Sharp 50FL1EA, kde jsme se také zmiňovali i o ovládání televizoru jako takovém, které je u menšího modelu stejné i když dálkový ovladač je odlišný.

Jeho snímky najdete v úvodní fotogalerii, včetně detailu kolem kurzorového kříže. Zvyknout si musíte především na to, že tu zdánlivě není tlačítko EPG/Guide, což je poslední dobou bohužel docela častý jev. Za to vidíte dvě tlačítka označená ikonou televizoru. Jedno přímo spustí aplikaci zajišťující příjem vysílání, druhé vás vezme, pokud jste v některém z tunerů, právě do EPG. Počítejte s tím, že vstup do živého TV vysílání se neodehraje vždy, v některých aplikacích tlačítko nepracovalo a potíže byly i v okamžiku, kdy bylo na obrazovce menu nastavení Googlu. Nicméně kdykoli můžete zmáčknout tlačítko domečku a na domovské stránce využít ke vstupu do živého vysílání příslušnou ikonu, která je v základu hned na třetí pozici i když si ji můžete přesunout jinam.

Jak vidíte z fotografií, dálkový ovladač nabídne výrazně označený kurzorový kříž s obvyklým OK/Enter uprostřed, domovské tlačítko a tlačítko hlasového asistenta, který je ovšem stále bez češtiny, takže pro nás vcelku k ničemu. V okolí jsou ještě důležité zmiňované ikonky s „TV“ a hlavně tlačítko Zpět/Back.

EPG je jednoduché, obraz na pozadí, zvuk se většinou nepřerušoval. Foto: autor

Základní EPG, HbbTV 2.0 bez potíží

Programová nabídka se zobrazovala poměrně rychle, zvuk se však někdy přerušil, většinou ale pracoval jak při vstupu, tak při odchodu. Po nabídce se nemůžete volně pohybovat, přejetí na nový kanál způsobilo i změnu v tuneru.

Přechod mezi dny je snadný, filtrování pořadů pro výpis bohaté. Mínusem největším je však nemožnost nechat se na pořad upozornit. Volba zcela chyběla.

HbbTV jsme zkoušeli zejména na kanálech České televize a potíže nebyly ani při přehrávání aktuálního pořadu se zpožděním, což ČT umí snad jako jediná, ani při navazování po změně kvality obrazu. Pracovalo také přehrávání v režimu automatické změny kvality.

Domovská nabídka (tlačítko domečku) po aktualizaci. Zapomeňte na úpravu vodorovných pruhů zapomeňte na slova Googlu, která je spíše jen přihlouplým marketingem. Který ovšem zjevně prodává… Foto: autor

Aplikace jsme vyzkoušeli pouze ty zabudované, jde o certifikovaný o. s., takže kompatibilita bude v podstatě stejná, jako u jiných TV tohoto druhu. Nicméně je škoda, že v základu není jediná domácí aplikace, která by se zavedla hned při instalaci. A protože je tu Wi-Fi pouze na často zarušených 2,4 GHz, dejte si na to pozor a pokud nemáte dotažen ethernetový kabel k televizoru, sáhněte po nějakém meshovém systému Wi-Fi (co je to). Ten napojíte kabelem a bude pracovat nejspíše i na lepších 5GHz. Snad nebude chování konektoru RJ-45 takové, jaké bylo v našem případě, což byl nejspíše problém kusu.

Vraťme se ale k aplikacím – vyzkoušen byl jednoduchý zabudovaný multimediální přehrávač (pouze USB) a Youtube (vše funkční). Jinak je tu ale standardně pouze deset aplikací z toho je polovina Googlu. Pokud chcete vědět o aplikacích víc, podívejte se na jejich přehled pro Smart TV 2023 (včetně Android TV).

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno s naším novým testovacím mobilem Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test) a, jak je zde zvykem, využít musíte kompatibilní aplikace, jinak se k zrcadlení nedostanete (zajišťuje ho Google Chrome). Vyzkoušeli jsme to s iVysíláním České televize a Voyo a jak vidíte na snímcích, vše pracovalo bez problémů, obrazová kvalita se blížila kvalitě zdroje.

Zatímco u většího modelu na který se díváte z větší vzdálenosti malé znaky v části Info vadily, zde je situace o trochu jiná. Větší font by ale měl být i zde. Foto: autor

Jaký je? Inu… Google opět úřadoval

Televizor je bez HDR, udávanou kompatibilitu pro multimédia přes USB najdete v tabulce, ale protože jsme u Android TV, můžete samozřejmě dohrát například MX Player či VLC Player a sáhnout si třeba i na síťové médium.

Sharp 40FG2EA si na konci testu bez jakéhokoli povolení aktualizoval firmware, kterým zcela změnil úvodní domovskou obrazovku, takže opět nějaká ta googlovina. Tohle teď zjevně nastává napříč zařízeními s Android TV a o změně jsme vás už několikrát informovali. Je to už asi čtvrté zařízení u kterého se nám to stalo a nikdy jsme to nemohli ovlivnit. Nicméně fotky jsou už z nového prostředí, ale bylo by dobré si prověřit, že vám vyhovuje.

Televizor má jednoduchý obraz i zvuk a nic jiného v dané ceně čekat nelze. V každém případě byl obraz po instalaci vyšisovaný a nevýrazný, problém byl však stejný, jako u rozměrnějšího Sharp 50FL1EA – nastavena byla nesmyslně „Úspora energie“ a nikoli režim „Standardní“ tak, jak je zvykem. Tady by to ale moc nepomohlo. Oba režimy si totiž byly podobné pomalu jako vejce vejci. I zde jsou však naštěstí bohatá obrazová nastavení, takže s tím můžete něco málo udělat (viz odkaz na rozměrnější Sharp). Za tohle Google nemůže, tohle je věc výrobce hardwaru, platformy, a je to také jeho hloupost, protože tím zákazníka zbytečně zděsí, jak říkal blahé paměti můj otec.

A měl samozřejmě pravdu.

Co dodat?

Za dané peníze je to vcelku standardní nabídka, pokud chcete Android TV, resp. pokud vám bude vyhovovat nové uživatelské prostředí Googlu, takže doporučujeme – běžte se na aktualizaci raději podívat sami.

Hodnocení

  • PRO: spousta kompatibilních aplikací – vyžaduje přihlášení ke Google Store, televizor ale pracuje i bez něj (dnes není zcela zvykem), výborné přesunutí kanálů (i více najednou), firemní menu usnadňující typicky práci s obrazem a dovolující vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, ale…
  • PROTI: …neřeší zejména zvukové režimy, subjektivně vzato nižší citlivost tuneru DVB-T2, po instalaci nastaven obraz na „Úsporu energie“ (!), zbytečně miniaturní font například v EPG, u daného kusu špatně spasované nožičky podstavce