Ano, je to přesně v této pozici a navíc jde o první box s HbbTV verze 2.0, který se nám dostal do rukou. A svým pohodovým zvládnutím domácího hybridního televizního vysílání nás také mile překvapil!

Tesla TH210 (1.450 Kč) představuje klasický set-top box pro příjem DVB-T2 obohacený ovšem ještě o příjem HbbTV. Zde navíc najdete další klíčový prvek, totiž zabudování HbbTV ve verzi 2.0.1, tedy toho samého, co poslední dva, tři roky najdete v televizorech. Není to ale jen o nejnovější verzi „červeného tlačítka“. Je to pochopitelně i o hardwaru, který ho zvládne zpracovat a připomeňme si, že jsme na Televizním webu v minulosti zkoušeli, s různými výsledky, několik set-top boxů s hybridním televizním vysíláním. Nejčastěji byl problém právě ve slabém či slabším hardwaru, což se projevovalo v pomalosti operací, náběhu operací a také schopnosti zpracovat náročnější aplikace HbbTV. A to se ještě využívalo verze jedna, resp. 1.5.

Zatímco dříve jsme pozorovali snahu takovéto boxy uvádět relativně často, poslední asi dva roky na náš trh nepřišel snad ani jediný. Až teď…

V každém případě si při nákupu takovéhoto zařízení dejte pozor a chtějte vědět, zda je uvnitř HbbTV 2.0. Cokoli, co nemá dvojku, radíme nekupovat.

K TÉMATU:

Přes milion Čechů využívá HbbTV Věnují mu 5 hodin měsíčně

Převážně papírové balení, třídění kanálů přes oblíbené

Výrobce zvolil zajímavé balení, takže hned na horní straně přijímače najdete položenu stručnou papírovou příručku a cíl je zřejmý. V balení jsou také pouze dva plastové pytlíky (přijímač a „dálka“), zbytek obstarává papír, takže i tady jsme na dobré cestě i když plast ještě najdete jako krytí čelní strany. Tady to ale moc jinak u „leštěných“ věcí udělat nejde.

V příručce, kde je čeština, slovenština a polština (naštěstí vždy samostatně) je také dobře dělaný základní popis, je tu popsána i instalace a menu nastavení. Tou nejdůležitější částí je však pasáž o HbbTV, kde je jasně řečeno, že je nezbytné se úspěšně připojit k internetu. A dozvíte se i to ještě důležitější, totiž že uvnitř je zabudována Wi-Fi (oficiálně bez bližší specifikace) a zejména pak HbbTV verze 2.0. Tohle je skutečně zásadní, protože jde o variantu nejnovější dávající přijímači naději na delší „život“.

Při propátrávání balení si nejspíše také povšimnete, že set-top box nemá měkké gumy a na spodní straně jsou pouze tvrdé plastové výstupky, takže pozor při umisťování na nábytek. A je tam také místo pro případné zavěšení boxu („západky“ pro hlavy vrutů).

Zdroj je jako obvykle externí, chlazení pasivní s odvětráváním po obou bocích a na spodní straně.

Instalace nám byla nabídnuta s dobře vybranými parametry, včetně napájení antény, i když problém možná budou mít ti, kteří netuší, co znamená FTA (jde o ladění pouze volných kanálů). Jazyk nabídek byl v základu v angličtině, přepnout ale můžete i do češtiny.

Ladí se (pomalu a důkladně) do dvou seznamů, takže tu máme zvlášť televizní a zvlášť rozhlasové stanice. Nalezené kanály jsou ukládány od čísla jedna, přepnutí následně obstará obvyklé tlačítko „TV/RADIO“.

Správa kanálů je vysloveně jednoduchá a jede se přes oblíbené položky. „Třídit“, které vidíte na obrazovce, znamená jen seřazení naladěných stanic třeba podle abecedy. Foto: autor

Klasické třídění kanálů tu není, pořadí plus výběr zobrazovaných stanic si zařídíte přes tzv. oblíbené kanály a tlačítko FAV (Favorites), které vidíte i na dálkovém ovladači. Na dané verzi firmwaru šlo pouze toto nebo stanici přeskočit.

Box jsme úvodem připojili přes ethernetový kabel k výtečnému meshovému Wi-Fi směrovači Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde). Pokud byste chtěli sáhnout po připojení přes Wi-Fi (verze neudána) je třeba jít do nastavení Tesly a zvolit bezdrátovou síť. Zde musíte zadat heslo, připojení přes tlačítko WPS k dispozici nebylo.

Set-top box jsme napojili na náš referenční televizor Hisense 55U7HQ (2022, 4K) a při instalaci si automaticky zvolil režim 1080i, který jsme následně změnili na 1080p. Zde sice Hisense zvládá i 60 Hz, avšak box pracuje s padesáti, takže nakonec skončil takto.

Vyzkoušeno bylo i tzv. společné ovládání set-top boxu a televizoru přes HDMI (CEC) a po povolení na obou zařízeních pracovalo bez pozorovatelných potíží. V praxi jde o společné zapnutí a vypnutí obou zařízení, takže něco málo ušetříte. Tedy pokud se vám to povede, protože tady vždy opravdu záleží na obou zařízeních a klapnout to nemusí. Je to takové Bluetooth po drátě, takže poněkud nevyzpytatelné a jde o špatně navrženou technologii, nikoli set-top box či televizor!

Intuitivní a pohodlné ovládání až na…

Celé ovládání je průhledné a zřejmé, dálkový ovladač střední velikosti přehledný. Tlačítko EPG je po ruce, kolem OK/Enter ještě najdete vyvolání menu nastavení, Exit a Back/Zpět a také tlačítko Info pro vyvolání bližšího popisu pořadu a informace o aktuálním kanálu.

Menu nastavení se ovládá taktéž bezproblémově a intuitivně a dá se v něm kolovat. Volbu potvrdíte OK, návrat na vyšší úroveň obstará Back/Zpět. Šlo by sice polemizovat s pořadím nabídek a nezobrazováním všech konkrétních voleb k dané položce (je vidět vždy jen jedna, takže se mezi nimi jen přepínáte), ale potřebujete ho jen občas.

A ono „až“? Dálkový ovladač občas poslal, po jednom stlačení, kód dvakrát, takže se třeba v menu nastavení poskočilo o dvě položky místo jedné. Zajímavé bylo, že to neplatilo při každém zapnutí boxu, takže nějaká chybka ve firmwaru. A když jsme u něj – jiné jsme nenašli.

Výborné EPG i HbbTV

Programová nabídka s obrazovým náhledem se objevovala rychle a bez přerušení zvuku. Po EPG jsme se mohli volně pohybovat, pokud jsme chtěli přepnout na jiný kanál, stačilo na libovolném pořadu zmáčknout OK.

Přechod na další den obstarávají v EPG barevná tlačítka, podrobnější informace o pořadu vyvoláte přes tlačítko Info a jak vidíte ze snímků výše, je tu také časovač.

HbbTV bylo automaticky povoleno hned po instalaci, řádně a kupodivu často i překvapivě svižně nabíhalo, což je dáno oním vyspělejším hardwarem, který je třeba pro práci s HbbTV verze 2.0.

Na kanálech České televize vše fungovalo bez problémů, pořad navazoval na přehrávání po změně kvality nebo manuálním posunu vpřed či vzad. U pořadů kde to bylo možné, byl vyzkoušen i provoz na režim „Auto“ a přehrána byla řada seriálových dílů. Zkoušena byla i často problematicky se chovající lišta na ČT24 a po chvíli přemlouvání naběhla do celoobrazovkového režimu. To je ale letitý problém České televize, která ovšem tuto část považuje za vyřešenou.

Set-top box Tesla HYbbRID TV TH210 se na HbbTV ČT choval výborně a v podstatě neodlišitelně od provozu na televizoru, a to i přesto, že i ČT někdy dá zařízení pořádně zabrat! Typicky to bylo občas vidět při snaze přehrát aktuální pořad tzv. od začátku, což je v hlavní nabídce HbbTV ČT uvedeno přímo jako funkce (většinou/často).

Další zkoušení proběhlo na stanicích Novy a bylo opět přehráno několik pořadů a seriálových dílů. V případě Novy bylo vyzkoušena i náhodná nabídka přes HbbTV (akce nějakého obchodu) a také zatím spíše chystané zpravodajství TN.cz jdoucí přes modré tlačítko. Přes něj bylo přehráno například upoutávací video na nový pořad Novy „Za pět minut dvanáct“.

Hlavní nabídka na červeném tlačítku má u Novy rezervy, k jedné další se ostatně dostaneme za okamžik. V případě HbbTV přes Tesla TH210 název jedné položky vyběhl tak říkajíc z formátu (Voyo) a i když byla, na referenčním televizoru Hisense, v pořádku, je otázkou, kde „soudruzi z NDR“ udělali chybu. A zda to byli ti od Tesly nebo ti od Novy.

Pohyb v menu Novy byl o poznání pomalejší než u ČT, nebylo to ale ve fázi něčeho „tragického“ nebo „nepoužitelného“. Pravdou ovšem je, že ČT má, obecně vzato, aplikaci HbbTV už hodně dlouho nejsvižnější ze všech provozovatelů a i přes některé zbytečné lapsusy je to technickým provedením jasná tržní jednička.

V případě Seznam.cz TV se už zase v menu aplikací HbbTV jelo hodně svižně, potíže nebyly ani za provozu, včetně změny nastavení kvality (standardně tu bylo 720), resp. ve správném navázání na pozici při přehrávání pořadu.

Posledním zkušebním králíkem byla Prima jejíž HbbTV má nejhorší pověst a dříve způsobovalo problémy dokonce i na televizorech. Zde byla zkoušena pouze volná část a řekněme si rovnou – bez přihlášení k vašemu účtu toho moc nepřehrajete. Nicméně základ, včetně třeba počasí, pracoval, aplikace se někdy spouštěly pomaleji.

Dvojí zmáčknutí Info vede k tomuto… Fotogalerie: autor

Jaký je, resp. jaké je jeho HbbTV? Pomalu jako u televizoru…

Ti znalejší se nejspíše budou chtít zeptat na rozdíl oproti jiným obdobně vybaveným boxům, resp. oproti Tesla HYbbRID TV T200 (test zde). Tady je třeba si uvědomit jednu věc o které jsme už hovořili několikrát: na rozdíl od předchozího modelu, je Tesla HYbbRID TV TH210 boxem s HbbTV 2.0 a je také prvním, který se nám dostal do ruky. Jsme rádi, že můžeme potvrdit jeho plnou funkčnost na úrovni televizoru (mluveno obecně, jistě chápete, že jsou TV výkonnější, pomalejší, atd.) a také často i svižnou práci bez nějakého velkého, nebo chcete problematického čekání na točení ručiček, přesýpání hodin, apod., zkrátka na odezvu.

Tesla HYbbRID TV TH210 jsme přes HbbTV vyzkoušeli více než dvě desítky hodin, déle než jsme ho testovali s běžným příjmem DVB-T2. HbbTV je u tohoto set-top boxu pochopitelně tím naprosto prioritním a i když se reakce set-top boxu na jednotlivé aplikace lišily, a to jak v rámci provozovatelů, tak v rámci jednoho celkového řešení, bylo vidět, že Tesla TH210 má šanci velmi dobře posloužit jednak jako doplněk tzv. hloupého televizoru, tak v okamžiku nějaké poruchy už vyspělejší TV.

Tohle zjištění nás rozhodně potěšilo a konečně je tu reálná a levná alternativa s HbbTV 2.0, která se hodí nejen v době současné „devadesáté deváté“ krize.

No a pokud se někomu nezdá cena 1.450 Kč, ta je podle nás naprosto odpovídající, zkuste si koupit nový televizor, nebo něco jiného vybaveného HbbTV 2.0…

A ještě drobnost: autor se podíval do svého archivu a i k jeho překvapení zjistil, že HbbTV 2.0 bylo uvedeno už v roce 2015. Tolik k rychlosti zavádění inovací a konec konců i k rychlosti našeho stárnutí… : )

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, set-top box se skutečně funkčním HbbTV 2.0, tedy tím nejnovějším, výborné a rychlé EPG bez přerušení audia
  • PROTI: občasné samovolné „přeskakování“ dálkového ovladače (možná problém kusu)