Odešel vám set-top box nebo byste si chtěli před koncem roku pro váš stávající televizor pořídit něco onačejšího? Podívali jsme se na současnou nabídku s HbbTV, tedy s kouzelným červeným tlačítkem. Ostatně poslední přehled tohoto typu jsme dělali v listopadu 2020, takže hodně dávno, ale jeden takový – už s HbbTV 2.0 – jsme před nedávnem i vyzkoušeli.

Řada z nás má hluboko do kapsy a když odejde televizor, resp., funguje jenom obrazovka a zbylé věci tak říkajíc haprují, zbývají jen dvě možnosti – koupit nový, nebo k němu pořídit nějaký samostatný přijímač (vlastně ještě třetí – nekupovat nic…). To je jedna část problému. Tou druhou je, že si prostě řeknete, že byste rádi „chytřejší telku“ a chcete si ji pořídit výrazně levněji než prostým nákupem nové „Smart TV“. Tady můžete ušetřit už jen kvůli tomu, že si pořídíte set-top box s HbbTV. Další možností je sáhnout po boxu s DVB-T2 s Androidem, který má ale smysl až v okamžiku, kdy počítáte s provozem nějakých aplikací, protože tady HbbTV nenajdete. Jestliže chcete jít touto cestou, podívejte se na náš nedávný přehled přehrávačů s Android TV a Google TV.

Pojďme ale nazpět k set-top boxům s příjmem živého vysílání a HbbTV…

Těch, obecně vzato, moc není a dnes je v drtivé většině případů zastupují vyspělé linuxové stroje, které nemusí být uživatelsky právě přítulné a HbbTV se řeší přes doinstalovatelné, tzv. zásuvné moduly. Nicméně pokud set-top box umí HbbTV automaticky to – proto běžnému set-top boxu – znamená vyspělejší a výkonnější hardware, pokud umí dokonce HbbTV 2.0, musí být hardware ještě výše a na dnes běžné verzi HbbTV 1.5 to znamená rychlejší operace a větší pohodu pro obsluhu.

 

Výrobků tohoto druhu, a teď mluvíme obecně, jsme zkoušeli několik a s různým výsledkem. Jako příklad si uveďme Tesla HYbbRID TV T200, pro kontrast se pak podívejte na test jiného stroje z téže stáje, Tesla HYbbRID TV TH210, který však už umí HbbTV 2.0.

Na těchto ukázkách (máme i další) jednak uvidíte, jak takový set-top box s HbbTV funguje v praxi a jednak si můžete povšimnout rozdílu mezi dnes standardním HbbTV 1.5 (snad všechny současné aplikace) a nejnovější verzí 2.0. Tu zvládá TH210 s o mnoho vyspělejším a výkonnějším hardwarem.

Parametry těchto strojů najdete v tabulce ke stažení v závěru článku a zdůrazňujeme, že pokud v ní není přímo u set-top boxu uvedeno, že si rozumí (nebo „má umět“) HbbTV 2.0, půjde buď o verzi 1.5, nebo se ji nepodařilo zcela dohledat. A snad nemusíme dodávat, že box pouze s verzí 1.5 je dnes poněkud neperspektivní…

Chcete HbbTV, ale ne novou TV? Je tu výborný set-top box Tesla HYbbRID TV TH210

Rozhodli jsme se také, že se vzhledem k současné situaci – oproti poslednímu přehledu z roku 2020 – zaměříme na přijímače s HbbTV do 3.000 Kč; ty dražší jsou často kombinovány s vyspělými multimediálními přehrávači s Linux Enigma. Už jen tímto krokem nám z přehledu zmizela drtivá většina produktů.

A ještě drobnost… Od roku 2020 se na domácí trh moc set-top boxů s HbbTV neuvedlo. To ale v podstatě platí i o klasických set-top boxech pro DVB-T2. Druhá digitalizace byla završena a vše se vrátilo do standardních podmínek, čemuž v mnohém přispěly i levné, nebo dokonce velmi levné televizory. V roce 2022, a zejména 2023, je však situace jiná. Odkládání nákupů zbytných věcí je pomalu každodenní realitou a tak se alternativa k nákupu nové TV může hodit. A oněch „alternativ“ máme pro vás deset i když s HbbTV 2.0, jak to tak vypadá, jsou pouze dva…

Přichází HbbTV 2.0. Připomeňme si, co vlastně nabízí a v jakých televizorech ho už najdete

Co je to HbbTV 2.0 a proč ho chtít

Jak jsme vás informovali v článku z roku 2020, „Velké značky televizorů letos nabídnou už jen HbbTV 2.0“, na poslední verzi HbbTV se už přešlo, a to nyní, v roce 2023, i u televizorů menších značek. Na straně aplikací to ale jde výrazně pomaleji. Nicméně set-top box s HbbTV 2.0, pokud už nějaký chcete, je dobré si pořídit nejen kvůli standardu v němž se v budoucnu tak říkajíc pojede. Je to dobré už jen proto, že vyžaduje podstatně výkonnější hardware, což vám – na současných aplikacích HbbTV – umožní svižnější a pohodovější chod. To se ostatně potvrdilo i při zmiňovaném zkoušení Tesla HYbbRID TV TH210.

A co vlastně HbbTV 2.0 (a jeho další subverze) nabízejí? Ve stručnosti vzato Asociace HbbTV u přelomové verze 2.0 oznámila například podporu obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (High Dynamic Range, co to je), objektově orientovaného zvuku (NGA) a také řady věcí pro práci s obsahem, včetně možnosti si v rámci HbbTV vytvořit aplikaci s hrazeným (a chráněným) obsahem. A protože HbbTV 2.0 je už několik let všude, lze si tak ušetřit vytváření aplikací IPTV/VoD pro každou platformu. Samozřejmě to má ale háček, protože na starších televizorech by se takováto moderní videotéka v HbbTV 2.0 provozovat nedala a i pro to, to zatím udělal málokdo a v Česku nikdo.

Další informace najdete například v samostatném článku „Přichází HbbTV 2.0. Připomeňme si, co vlastně nabízí…“ nebo v „Asociace HbbTV uvedla další inovaci HbbTV 2.0“. Techničtěji pak v článku „Jaké jsou přednosti a budoucnost HbbTV?“

Na 1.999 Kč přijde „Opticum Red set-top-box DVB-T2“, který už má, podle prodejce Omko Digital, pracovat s HbbTV 2.0. Foto: Omko Digital

Jak se vyvíjel (a změnil) trh

Jestliže toužíte po vylepšení vašeho televizoru a nechcete kupovat box s Android TV pak jediné, co v současnosti dává smysl, je set-top s HbbTV 2.0, resp. s některou ze subverzí. Drtivá většina set-top boxů s „červeným tlačítkem“ dostupných na českém trhu však stále ještě pracuje s HbbTV 1.5, nebo výrobky jednoduše z trhu zmizely.

Například nabídka Technisatu, kdysi v tomto ohledu velmoci, se smrskla ze čtyř modelů v roce 2020 na jeden – TechniSat DigiPal Smart-Home (3.690 Kč), který má ovšem také jen HbbTV 1.5 a navíc je díky ceně mimo naši relaci. Mimochodem právě u Omko Digital jsme narazili na další set-top box s deklarovanou dvojkou, „Opticum Red set-top-box DVB-T2“. Ten už má pracovat s HbbTV 2.0.1 a zaplatíte za něj 1.999 Kč.

Z nabídky, zdůrazňujeme, že ji nyní srovnáváme s přehledem před asi třemi roky, zmizel třeba Amiko Viper T2/C, „nedostupný“ byl Formuler F4 Turbo Combo HEVC, GoSAT GS7075 COMBOi či Mascom MC9130 UHDCI. Řada dalších přijímačů pak byla nad stanovenou cenovou hranicí.

Z modelů, které najdete v tabulce v závěru článku, v ceně výrazně poklesl Di-Way HbbTV Combo DVB-T2/C, DVB-S2 Full HD HEVC, který šel z 1.899 Kč o 600 Kč níže a také Humax Nano T2, který se dostal ze 1.450 Kč těsně pod doprodejových tisíc korun.

uClan Ustym 4K PRO E2 DVB-S2X+T2 za 2.899 Kč. Foto: Atos Elektro

Jak číst tabulku

„Tunery (DVB)“ ukazují základní příjmové vlastnosti, včetně případných kombinovaných boxů i pro příjem satelitního vysílání.

„Příjem (rozlišení)“ zde veďte v patrnosti, že příjem ve 4K nemusí být vždy potvrzen na tuneru. Pokud o něj máte zájem (u satelitu), ověřte si ho u prodejce.

„Čtečka karet“ – v našem případě má smysl pouze pro satelitní příjem, doplnění tohoto bodu může být i v poznámce.

„Některé funkce“ – v podstatě jde o vybrané základní funkce a vlastnosti a vedle HbbTV jde o multimédia či EPG. Například teletext sice byl potvrzen jen někde, ale budou ho mít nejspíše všechny přijímače, což u multimédií platit nemusí.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ – tady je to o vaší náročnosti (připojení na zesilovač přes digitální audio) a také o vaší instalaci, což znamená buď připojení přes ethernetový kabel RJ-45 (nejlepší, nejspolehlivější) nebo přes Wi-Fi (v paneláku, apod. pozor na frekvenci – 5 GHz je vysoce doporučované). V druhém případě také dbejte na kvalitní síťový směrovač, router. Pokud ho máte starší než nějakých čtyři, pět let, kupte nový s alespoň Wi-Fi 5 (co to je).

V položce „poznámka“ jsou obvyklé doplňující, avšak někdy důležité věci, jako HDR, informace o čtečce přístupových karet či o verzi HbbTV, pokud se ji podařilo zjistit.

Přehled set-top boxů s HbbTV pro DVB-T2/HEVC do 3.000 Kč, prosinec 2023

Poslední aktualizace proběhla v sobotu 16. 12. 2023, kdy také byla finalizována tabulka. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud víte o nějakém přijímači splňujícím dané parametry, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.