Jak to tak vypadá, všechno už tu bylo. Zdražování i problémy z dovozem z Číny minulý rok. Lidé v Evropě se nepoučili (opět), a to jak zákazníci, tak výrobci, takže jedou ve starých kolejích. Na jakou z dalších katastrof se tedy letos máme připravit? To si nikdo odhadnout netroufá.

Poslední roky oslovujeme vybrané prodejce a výrobce set-top boxů (STB) pro pozemní DVB-T2/HEVC s dotazy týkající se technologií a výrobků v nastupujícím roce. Odpovědi jsou řazeny podle názvů firem a jak uvidíte, stejně jako v minulých letech i letos se společnosti, resp. jejich zástupci, na situaci dívají různě. V něčem se ovšem shodují…

Z jedenácti oslovených firem nám jich odpovědělo sedm, což je vzhledem k situaci (skončená 2. digitalizace, zájem o STB nízký) slušné. Dá se tedy říci, že vám nabízíme reprezentativní výběr z názorů těch, na kterých záleží a kteří z valné části obhospodařují domácí trh. Mimochodem jisté je jen jedno a na tom shodují všichni: „prodeje už nikdy nebudou takové jako v průběhu druhé digitalizace.“

Set-top box Mascom MC A101T/C s Android TV má funkční DVB-T2, ale neslibujte si od něj příliš

Atos elektro: některé značky set-top boxů zcela zmizely

Na otázky odpovídá Miroslav Kežlínek, Sales & Product manager společnosti, která se specializuje na prodej a montáž satelitních kompletů, antén pro DVB-T2, rekonstrukci a výstavbu společných televizních antén (STA) a další velké rozvody signálu.

Co nového letos očekáváte v set-top boxech pro příjem pozemního DVB-T2?

Žádné bomby to nebudou, jelikož máme po digitalizaci a pokud není zajištěný slušný, ideálně masový prodej (velké, tisícové, objednávky u výrobců, tedy poptávka zákazníků), těžko bude někdo něco inovovat a ladit k tomu software u přijímačů v nízké cenové relaci. Velký problém je stále nedostatek čipových sad a nikdo vám relevantně není schopen říci, kdy dojde k obratu. Hovoří se možná o polovině roku 2022, kdy by mohl snad nastat posun. Hodně zákazníků jde dnes cestou pořízení nové „Smart TV“, což se jeví de facto jako nejlepší volba. Divák dostanete nový zobrazovač, jedno dálkové ovládání, set-top box pro pozemní, satelitní a kabelové vysílání, HbbTV, chytré funkce, atd., atd.

Která vlastnost bude u nových výrobků, podle vás, dominovat, resp. která je pro vaše zákazníky tou nejdůležitější?

Nejdůležitější vlastností? Zjednodušeně řečeno z pohledu kupujícího, „aby mi to hrálo“. V praxi to znamená pro výrobce mít v boxu hlavně stabilní firmware, ideálně s možností on-line aktualizace, a zajištěnou rychlou technickou podporu v případě problémů.

Jinak to může být čím dál populárnější HbbTV, kde vidím ještě prostor v rozvoji a primárně v osvětě a propagaci mezi diváky. Ovšem ne u STB, ale hlavně u televizorů. Velkou zásluhu na tom má, o čemž nelze pochybovat, samozřejmě iVysílání České Televize, které je pro diváky zdarma a nově nabízí pořady dostupné i pouze na této platformě. Již delší dobu vidíme, že zákazníci mění své archaické TV za novější – „Smart TV“, kde je HbbTV samozřejmostí, což u STB není a nebude.

Jak byste zhodnotili loňský prodej a situaci kolem set-top boxů pro DVB-T2? Překvapilo vás něco? (Pozitivně i negativně.)

Loňský prodej STB byl výrazně nižší díky nasycenému trhu a logicky mnohem nižší poptávce. Některé značky již úplně zmizeli z prodeje, do minima šel a jde prodej dvou-tunerových boxů s možností nezávislého nahrávání, potažmo výrobci se do toho také dvakrát neženou. Velmi stoupla poptávka po streamovacích službách typu VoD (poznámka redakce: on-line videotéky), tudíž dnes zákazníci hodně poptávají multimediální boxy s Android TV, které mají patřičné licence pro zákazníkem požadované služby. Někdy chtějí kombinaci i s tunerem DVB-T2, ale spíše jen pro občasné sledování tohoto vysílání nebo jako zálohu při výpadku internetu. Je to stále stejné, nejvíc je hlad po Netflixu, který je jedničkou na trhu a za ním je zbytek. Trošku tady rozčeřilo vody Voyo od Novy, které velmi tlačí do vlastního obsahu, ale v únoru očekávám příchod HBO Max, později Disney+, které mohou poptávku po boxech založených na Android TV a také po „Smart TV“ zvednout a zamíchat kartami na našem malém trhu.

Set-top box Emos EM-190-S pro příjem DVB-T2: výtečná práce za hubičku

Emos: neustále se zvyšuje poptávka po alternativách ke klasickému terestrickému vysílání

Produktový manager Petr Veselý odpověděl na naše otázky za českou společnost věnující se oboru elektro jako takovému.

Co nového letos očekáváte v set-top boxech pro příjem pozemního DVB-T2?

V dotazu jste správně oproti minulý letům změnil slovo „českého“ na „pozemního“. V Česku se opravdu po dokončení přechodu na DVB-T2 prodeje set-top boxů vrátily na úroveň běžného spotřebního zboží. Poptávka je nižší, než tomu bylo v několika předchozích letech, ale vzhledem k tomu, že v letošním roce dochází k přechodu na DVB-T2 v sousedním Polsku, snažíme se zopakovat prodejní úspěch právě u našich severních sousedů.

Která vlastnost bude u nových výrobků, podle vás, dominovat, resp. která je pro vaše zákazníky tou nejdůležitější?

Neustále se zvyšuje poptávka po alternativách ke klasickému terestrickému lineárnímu vysílání ať už v podobě IPTV (poznámka redakce: vysílání televize přes internet), Youtube nebo VoD typu Netflix, Curiosity Stream, HBO a podobně. Většina zákazníků si poptávku po těchto službách uspokojí v rámci přirozené obměny televizoru za nový „Smart TV“, ale stále je na trhu velký prostor pro multimediální boxy na platformě Android.

Jak byste zhodnotili loňský prodej a situaci kolem set-top boxů pro DVB-T2? Překvapilo vás něco? (Pozitivně i negativně.)

Počet prodaných set-top boxů byl samozřejmě extrémně vysoký, což kladlo vysoké nároky nejen na logistiku přepravy zboží, ale následně také na prodejní a poprodejní zákaznickou podporu. Úspěšná instalace a zprovoznění set-top boxu je samozřejmě závislá na kvalitě signálu v místě příjmu. Toto si velká část zákazníků i přes masivní mediální kampaň neuvědomovala a zákazníci mylně předpokládali, že pro příjem DVB-T2 jim postačí stávající, mnohdy letité a nevyhovující anténní rozvody. Místo aby si následně pomocí profesionální firmy nechali opravit zdroj signálu, reklamovali set-top box i když ten byl samozřejmě bez vady. Celkově jsme ale tyto problémy zvládli a osobně považuji podíl počtu prodaných set-top boxů naší firmou za úspěch.

Set-top box Telesystem TSUP 4K toho umí dost, ale pro běžného zákazníka není

Impesat: další generace STB bude rozšířena o přístup ke službám IPTV

Za velkoobchod nejen se satelitní technikou věnující se například značkám TeleSystem, Fuba, Medialink a Humax odpovídá jeho jednatel, Petr Bedrníček.

Co nového letos očekáváte v set-top boxech pro příjem pozemního DVB-T2?

V tomto sortimentu jednoúčelových zařízení pro příjem pozemní TV v DVB-T2 již neočekávám větší rozšíření a nové modely přijímačů. Přechod na nový systém pozemního vysílání byl dokončen a situace s kvalitou příjmu DVB-T2 je víceméně stabilizovaná. Myslím si, že spotřebitelé budou preferovat víceúčelová – hybridní zařízení.

Která vlastnost bude u nových výrobků, podle vás, dominovat, resp. která je pro vaše zákazníky tou nejdůležitější?

Následující generace STB bude rozšířena o možnosti přístupu ke službám IPTV, k jejich výběru uživatelem podle potřeby a dostupnosti na území instalace boxu. Uživatel bude mít volbu instalace potřebných aplikací pro přístup ke službám VoD a IPTV. Boxy pro tyto služby budou flexibilnější než současné televizní přijímače a budou mít lepší poměr výkon/cena.

Jak byste zhodnotili loňský prodej a situaci kolem set-top boxů pro DVB-T2? Překvapilo vás něco? (Pozitivně i negativně.)

Loňský rok naše společnost zaznamenala významný pokles zájmu o jednoúčelové přijímače DVB-T2, které jsme dodávali do obchodní sítě v ČR v předchozích letech. Je to zřejmě z důvodu ukončení přechodu na nový standard DVB-T2/HEVC. V tomto roce očekáváme nárůst zájmu o boxy s o. s. Android doplněné o tunery DVB-S2/T2/C.

Set-top box Tesla HYbbRID TV T200 zvládá současné HbbTV překvapivě slušně

Inter-sat: chystáme Android TV s DVB-T2

Firma se zaměřuje na velkoobchodní prodej satelitní a anténní techniky v České republice a na Slovensku. Má ale i vlastní vývojové středisko a působnost rozšířila už i na EU. Na otázky odpovídá Věra Kovaříková, vedoucí produktového oddělení.

Co nového letos očekáváte v set-top boxech pro příjem pozemního DVB-T2?

Po loňském, řekněme stabilizačním období, kde se vytříbily jednotlivé značky a modely přijímačů DVB-T2, neočekáváme zásadní změny.

Reflektujeme na požadavky zákazníků a kromě běžných přijímačů DVB-T2 nabízíme boxy OTT s tunerem a jde například o Tesla XT550 a Tesla XT650 nebo přijímač DVB-T2, Tesla T200 s podporou HbbTV. Novinkou z naší strany bude doplnění řady o modely formátu „dongle“. Snažíme se tedy zákazníkům nabízet průřez celou nabídkou, aby si každý našel to své.

Která vlastnost bude u nových výrobků, podle vás, dominovat, resp. která je pro vaše zákazníky tou nejdůležitější?

Budu opakovat loňskou odpověď, ale s ohledem na výsledky našich prodejů je to stále kvalita zboží. V loňském roce si řada zákazníků ověřila, že se nevyplatí sáhnout po nejlevnějším přijímači na trhu, ale jít po produktech ověřených trhem. Zákazníkům nabízíme řešení typu „all in one“, jako např. Tesla TE-323, kde balení kromě přijímače obsahuje i čidlo IR, kabel HDMI a programovatelný ovladač, takže nemusíte dokupovat žádné komponenty.

Pro naše zákazníky jsme kromě e-mailové podpory v letošním roce zřídili novou telefonickou linku, kde mohou využít znalosti zkušených kolegů. Dál tedy zvyšujeme úroveň našich služeb což zákazníci kvitují.

Jak byste zhodnotili loňský prodej a situaci kolem set-top boxů pro DVB-T2? Překvapilo vás něco? (Pozitivně i negativně.)

Loňský rok byl pro prodej set-top boxů úspěšný a s ohledem na přechod na DVB-T2 u dalších evropských států očekáváme i letošní rok velmi zajímavý.

Pozitivně bych zhodnotila odezvu našich zákazníků, a to nejenom na přijímače DVB-T2, ale i velmi povedený Tesla XA400 s Android TV, se kterým máme velký úspěch. A i s ohledem na tyto výsledky chystáme pro naše zákazníky novinku ve formátu Android TV s tunerem DVB-T2.

Set-top box Di-Way And 4×4 s DVB-T2 a Androidem nabídne především kvalitní obraz

Sapro: více DVB-T2 s podporou HbbTV

Za společnost věnující se výrobě, importu a exportu a také velkoobchodní činnosti v satelitní a pozemní technice a třeba i dodávce kamerových systémů odpovídá její ředitel, Lubomír Proboszcz.

Co nového letos očekáváte v set-top boxech pro příjem pozemního DVB-T2?

Více modelů DVB-T2 s podporou HbbTV ,

Která vlastnost bude u nových výrobků, podle vás, dominovat, resp. která je pro vaše zákazníky tou nejdůležitější?

Aplikace pro příjem IPTV, archivy, apod.

Jak byste zhodnotili loňský prodej a situaci kolem set-top boxů pro DVB-T2? Překvapilo vás něco? (Pozitivně i negativně.)

Po předchozích silných letech souvisejících s přechodem na DVB-T2, se jednalo spíše o doplnění dalšího přijímače do domácnosti či přechod od satelitního příjmu k pozemnímu pravděpodobně z důvodů úspory nákladů domácnosti.

Hledáte levný set-top box na chatu? Strong SRT 8213 je šikovný a připojíte ho i k hodně staré televizi

Strong: jednoznačným trendem je posun k IPTV/VoD

Společnost se zaměřuje na satelitní, pozemní a kabelové přijímače a také na boxy IPTV/OTT/Android. Na otázky odpovídá Petr Klement, Sales Manager pro značky Strong, Thomson a Philips.

Co nového letos očekáváte v set-top boxech pro příjem pozemního DVB-T2?

Upřímně řečeno nic zásadního v tomto segmentu nečekám. Kategorie set-top boxů DVB-T2 je na ústupu a výrobcům se dnes nevyplatí přicházet s něčím novým. Jedinou výjimkou by mohl být kombinovaný přijímač DVB-T2 s operačním systémem Android TV, kde určitě ještě prostor je.

Která vlastnost bude u nových výrobků, podle vás, dominovat, resp. která je pro vaše zákazníky tou nejdůležitější?

Zdá se, že zákazníci dnes už nejdou po úplně nejnižší ceně a jsou ochotni si připlatit za kvalitu nebo rozumné funkce navíc. Jednoznačným trendem je pak posun k IPTV a předplaceným videotékám typu Netflix a HBO GO.

Jak byste zhodnotili loňský prodej a situaci kolem set-top boxů pro DVB-T2? Překvapilo vás něco? (Pozitivně i negativně.)

Prodeje set-top boxů pro DVB-T2 byly v minulém roce podle očekávání, tedy nepříliš vysoké. Během přechodu na nový signál se hodně spekulovalo o tom, zda se přece jen časem nepřejde na placený formát i v rámci pozemního vysílání. Dnes už je víceméně jasné, že se tak nestane, a to hodnotím velice pozitivně.

Jaké je současné HbbTV na set-top boxu Technisat Digipal DAB+

Technisat: letos žádné překvapení, jen utlumení prodejů

Za známou německou značku jejímž mottem je „prvotřídní kvalita a dlouhá životnost“ odpovídá obchodní zástupce pro Česko a Slovensko, Lukáš Štěpánek.

Co nového letos očekáváte v set-top boxech pro příjem pozemního DVB-T2?

V roce 2022 čekáme v set-top boxech, oproti předchozím rokům, jen minimální změny. To znamená nižší zájem ze strany koncových uživatelů a tím pádem i stagnaci prodeje a vývoje.

Letos TechniSat neplánuje v set-top-boxech pro DVB-T2 žádné novinky. Obecně se dá očekávat více přijímačů s Androidem, nebo HbbTV 2.0, ale celkově se domnívám, že v set-top boxech nedojde k žádnému zásadnímu posunu.

Která vlastnost bude u nových výrobků, podle vás, dominovat, resp. která je pro vaše zákazníky tou nejdůležitější?

V rámci set-top-boxů bude jako doposud dominovat zájem o základní levné přijímače s minimem funkcí. Určitá část zákazníků pak vyhledává propojení s internetem, aby skrze STB mohla využívat i další platformy a způsoby konzumace obsahu.

Jak byste zhodnotili loňský prodej a situaci kolem set-top boxů pro DVB-T2? Překvapilo vás něco? (Pozitivně i negativně.)

Žádné překvapení nenastalo. I přesto, že se přijímače DVB-T2 stále prodávají, došlo po ukončení přechodu k utlumení prodejů a tento trend bude pokračovat i nadále.

Štítky