Poněkud zvláštní a někde až nešťastně formulovaná česká tisková zpráva zaměřená zejména na UI (AI) nám objasnila, že, společnost Samsung Electronics, citujeme… „zároveň ohlásila nástup umělé inteligence u televizí, konkrétně díky nejnovějšímu procesoru s AI, který by měl výrazně posunout hranice možností u chytrých obrazovek.“ Inu…

Nechme ale stranou marketing, který zjevně má takovouto podivnost na svědomí a věnujme se faktům, protože ty by nakonec vždy měly být důležitější, což bohužel v tomto podivném světě platí čím dál tím méně.

Samsung na veletrhu v Las Vegas ohlásil novinky napříč segmentem televizorů a projektorů, resp. projekčních televizorů, takže se dotknou jak naprostého základu, což jsou dnes obrazovky LCD typu QLED (o nich ale zatím nevíme prakticky nic), tak budoucnosti jménem MicroLED (co je to).

À propos jedna z tiskových zpráv Samsungu na jeho globálním portálu má v názvu „Samsung’s ‘AI for All’“, tedy „Umělá inteligence Samsungu pro všechny“ nebo také „UI společnosti Samsung pro všechny“

Vedle toho tu máme novinky v designových řadách TV (a výše zmiňovaného sympatického domácího robota… : ), konkrétně minimálně u verze Frame a také u unikátního venkovního televizoru Terrace (v nabídce už zhruba čtyři roky stejná verze).

U špičkových modelů televizorů (zřejmě jen 8K) pak najdete zcela přepracovaný a podstatně výkonnější obrazový procesor NQ8 AI Gen3, který dokonce spolupracuje s podsvícením Mini LED u něhož ale výrobce počet zón vůbec neudává.

Jak asi nyní už tušíte, Samsung považuje NQ8 AI Gen3 za klíčový předěl, vše před ním odkazuje do šerého dávnověku, včetně dříve využívaných umělých inteligencí.

Zítra začíná veletrh CES 2024 K vidění bude řada vychytávek i špičkový Hisense 110UX

V případě televizorů s rozlišením 8K se výrobce chlubí ještě propracovanějším převodem z nízkého rozlišení (už v minulosti byl výborný – podívejte se na krátké zkušenosti se Samsung QE65QN700) a vylepšením pohybu, přičemž nový obrazový procesor rozpozná dokonce i některé druhy sportu a do budoucna se ještě přiučí…

„Žijeme v propojené společnosti a úkolem televizorů už není jen nabídnout kvalitní obraz. Měly by nám vylepšovat život i jiným způsobem,“ uvedl SW Yong, prezident a ředitel divize zobrazovacích zařízení Samsung Electronics. „Nové modely Samsung s umělou inteligencí by se měly stát ústředním bodem domácnosti, díky jimž se propojí všechna kompatibilní zařízení a společně uživatelům umožní flexibilnější a rozmanitější styl života.“

Potřebný úvod je za námi, pojďme se podívat na co se můžeme, někdy od dubna (března) 2024, kdy by měly přijít první vzorky a kdy se asi také objeví první konkrétnější zprávy ke zveřejnění, těšit.

Samsung NQ8 AI Gen3 – to je onen nový zázrak s vyspělejší UI na který značka sází. Na starosti má mít všechno možně, nejen zpracování obrazu a zatím zřejmě bude jen u přijímačů s rozlišením 8K. Foto a foto v úvodu: Samsung

UI je v televizorech už dlouho, ale…

Umělou inteligenci (UI, jinak, anglicky, řečeno AI) má Samsung ve svých televizorech minimálně od roku 2018, kdy ji začal využívat pro své špičkové modely s rozlišením Ultra HD (8K). Nutno ale rovněž říci, že značka byla zpracováním obrazu na špici ještě nějaký čas před tím, mizely také největší výstřelky v podobě přeplácaných „plakátovek“, kterými před mnoha lety Samsung zaujal značnou část potenciálních kupujících a vyhoupl se, spolu s dalšími vlastnostmi, na špici a už z ní dodnes nesestoupil.

Současné obrazové podání je daleko vyváženější, výrobce si dokonce dovolil uvést to, co někteří z nás považují za normální (je nás málo, ale rosteme), totiž obrazovku prakticky bez odlesků, tedy matnou už z výroby. (Dodatečné antireflexní vrstvy nikdy v praxi nefungovaly.)

Někdo by ovšem mohl říci, že jako dlouholetá jednička trhu s televizory by si to výrobce měl dovolit a za nás je jen dobře, že to udělal, protože mu to velmi zvýšilo kredit u té části zákazníků (potenciálních), která se tak říkajíc vyzná.

Samsung Neo QLED 8K, nebo-li nejnovější LCD televizor s obrazovkou QLED s rozlišením Ultra HD (8K). Právě sem míří nový obrazový procesor s tou nejvyspělejší UI v nabídce. Foto: Samsung

Vše korunuje to, co zřejmě firma chtěla říci svou poněkud nešťastnou tiskovou zprávou, totiž, že její nový zcela přepracovaný obrazový procesor NQ8 AI Gen3 je podstatně výkonnější (udáno je 2x), podporuje ho nesrovnatelně více neuronových sítí (512, nárůst z max. 64) a má být také schopen podstatně kvalitnějšího, tzv. hlubokého učení, takže by vám tato UI měla vámi sledovaný obsah šperkovat čím dál, tím více. Tedy pokud to vůbec půjde…

Výsledkem by ale také měl být, to je naše formulace, v tiskové zprávě to nenajdete, nejvýkonnější, nejpropracovanější a také nejlepší procesor pro práci nejen s obrazem, ale i zvukem a dalšími funkcemi, který kdy firma uvedla na trh.

„Jiné“ televizory, včetně průhledného prototypu

V tomto případě jde o dvě části trhu, jednak o projekci na velmi krátkou vzdálenost (co to je) a jednak o budoucí (minimálně podle Samsungu) princip obrazovky, totiž o MicroLED. U těchto už běžně prodávaných přijímačů se stále bavíme o modulární konstrukci, takže si potřebnou velikost. a zde i tvar (může být i do pravého úhlu), sestavíte z jednotlivých částí, modulů, o rozměrech necelých půl metru. Obrazovka jako taková je složena z diod typu LE (LED žárovky…), které jsou naprosto miniaturní a tři na obrazový bod v rámci systému RGB.

Díky tomu všemu si vytvoříte „váš“ televizor klidně s poměrem stran 21:9, nebo se zvýšenou výškou. Nebo si jím obroubíte vchodové dveře.

Letošní novinkou je pak verze s průhledným panelem (krátká videoukázka je výše) představující prý skoro něco jako tabulku průhledného skla s extrémně malými „neviditelnými“ LED a eliminací spojů či případného lomu světla. Tak alespoň praví tisková zpráva.

Projekční televizor Samsung Premiere SP-LSP9T má vynikající obraz, potřebuje ale ještě dopracovat

V případě projekce tu vedle na podzim aktualizovaného přenosného Samsung Freestyle ve 2. generaci (nyní lze dva propojit a vytvořit úhlopříčku až 406 cm s poměrem stran 21:9, test první verze je zde) tu máme především řadu Premiere s projekcí na velmi krátkou vzdálenost. Ve verzi 2024 má mít rozlišení Ultra HD (8K), vylepšený zvuk, tzv. kloudové hraní a možnost rozdělit obraz na čtyři samostatná okna. Opět bude mít zabudovány příjmové tunery pro DVB, což máme ověřeno u českého zastoupení a test původní u nás uvedené verze najdete na Televizním webu v samostatném článku.

Samsung OLED Glare Free s upravenou povrchovou vrstvou proti odleskům. Foto: Samsung

Nové LCD (QLED) zatím bez informací, rozšířené OLED jdoucí i na dva metry

LCD (QLED) jsou tím, co moderní Samsung tak říkajíc udělalo, a technologie QLED, byť nejde o nový princip obrazovky, jak se nám marketing firmy snaží předestřít, je rozhodně tím nejlepším, co nyní v LCD máme. Nicméně informace o nových řadách pro sezónu 2024/25 zatím chybí, takže pojďme rovnou k OLED.

Sem, podle všeho, Samsung letos hodně šlápne. Připomeňme si, že značka uvedla nejen na náš trh televizor s touto obrazovkou novodobě v roce 2022, test Samsung QE55S95B najdete zde.

Prodávaných modelů ale celkově vzato moc nebylo, letos se to však asi změní a jak se zdá, výrobce neodhadl situaci kolem MicroLED. Ty jdou jasně proti OLED a mají ambici je nahradit.

Vraťme se ale do reálného světa…

Letos má této časti nabídky vládnout Samsung S95D s až 196 cm (77″), výrazně vyšším jasem (o pětinu) a certifikací barevného podání Pantone Validated. Nová technologie OLED Glare Free, jejíž snímek vidíte výše, má vylepšit přesnost barev, omezit odlesky a zároveň zachovat ostrost. Vše má zajišťovat nová povrchová antireflexní vrstva a tady je na místě připomenout, že tohle v minulosti nikdy žádnému výrobci nefungovalo.

Uvidíme, ale v LCD má Samsung televizory s matnou obrazovkou a co jsme zkoušeli, výsledky byly vynikající; podívejte se třeba test na Samsung The Serif QE55LS01BA (2022). Vedle vrcholové řady, a teď jsme zpět u OLED, tu máme mít také S85D a S90D, udávané úhlopříčky jdou od 107 cm (42″) do 211 cm (83″) a to představuje významné rozšíření nabídky (minulý rok pouze S95B ve dvou rozměrech). Značka nejspíše usoudila, že pokud nezvládne dopracovat MicroLED tak rychle, jak si představovala, OLED mohou být, jako doplnění nabídky, přínosné. Ostatně nic jiného, tedy jiný reálný princip technologie obrazovky, tu ani není.

Samsung Frame QE43LS03BG: výtečný matný panel, stabilní platforma, ovládání čím dál víc své

Designové modely, včetně nejprodávanějšího (Frame)

Řada u Samsungu označovaná jako Lifestyle představuje (loni představovala):

  • The Frame,
  • The Serif,
  • The Sero
  • The Terrace plus nově i projekční zařízení
  • Freestyle (mobilní, pro zábavu) a
  • Premiere (stacionární, náhrada televizoru se vším všudy).

Samsung má na CES 2024 představit nový Frame se zvýšeným počtem uměleckých děl a v integrovaném obchodu s uměním Art Store je jich nyní na výběr prý plných 2.500. Zavedena také byla nová streamovací služba nabízející jakousi ochutnávku umění – několik vybraných děl každý měsíc zdarma.

Výrobce také ohlásil, že letošní verze The Frame má v Režimu umění (Art Mode) nižší nároky na spotřebu, a to až o 10 %.

Na téma spotřeby jsme toho z veletrhu CES u televizorů zatím moc neviděli, spíše prakticky nic, a to i u jiných značek.

Samsung TV mají certifikaci Reducing CO2 Letos ji dostane ještě dalších asi 15 modelů

Vyspělejší audio s napojením repro přímo k televizoru

Za prvé tu máme přizpůsobitelný reprosystém Music Frame použitelný prý i samostatně jako běžný bezdrátový reproduktor. Kompatibilní je s platformou SmartThings a po spárování s televizorem a zvukovou lištou přes firemní technologii Q-Symphony se má postarat i o prostorový zvuk. „Navíc lze reproduktor výborně skrýt do rámu obrazu (podobně jako u televizoru The Frame), takže nijak neruší estetický dojem z místnosti.“

Za druhé (a za třetí) tu máme dvě oznámené zvukové lišty: HW-S800D s tloušťkou 4,1 cm (10x repro, včetně těch pro zvuk shora, středový a také basový kanál) a HW-Q990D. Tato zvuková lišta už nabídne konfiguraci 11.1.4, (čtyři horní kanály) a tzv. průchozí režim (passthrough) pro zvuk s vysokým rozlišením.

Bez bližšího upřesnění také bylo oznámeno, že některé modely televizorů mají umět spolupráci s přímo napojenými reproduktory, reprosystémy. Více se zjistit nepodařilo stejně, jako zajistit alespoň nějaké fotografie.

Samsung Tizen 2024 nejen pro počasí. Foto: Samsung

A něco na závěr…

Operační systém Tizen 2024 má nyní uzpůsobitelnou nabídku pro různé členy domácnosti, volba Samsung Daily+ má pak fungovat jako řídicí jednotka pro řadu činností od cvičení až po videohovory. K dispozici má být i systém pro efektivnější práci z domova u něhož lze veškerá zobrazovací zařízení (televizory, telefony a tablety, apod.) ovládat pomocí klávesnice a myši a také například operovat se soubory (kopírování, atd.).

Televizory nyní podporují režim 360 Audio známý z jiných zařízení a je tu také nový ovladač navržený ve spolupráci s výrobcem herního příslušenství PDP. Pracuje přes Bluetooth, akumulátor má ohlašovanou výdrž až 40 hodin hraní.