UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY – Mobilní aplikace on-line videoték (VoD) určené zejména pro mobily a tablety jsou jedním ze základů každého poskytovatele takovýchto video služeb. Pokud si mezi nimi vybíráte, je dobré vzít v potaz i je. U nás to můžete udělat v přehledné tabulce ke stažení, kterou najdete v závěru článku.

Aplikace videoték, typicky pro přenosná zařízení s mobilovým Androidem, se visáží i stylem mohou lišit od „dospělých“ aplikací pro televizory a webové prostředí počítače. Často jejich tvůrci jednoduše usoudí, že malá obrazovka vyžaduje své a tak systém změní, někdy i poměrně výrazně v čemž mají pochopitelně pravdu. Že by se to mělo dělat rozumně a že se to ne vždy povede je nasnadě. U řady z nich se to povedlo a i když chybky stále existují, o čemž píšeme, aplikace se od loňska visuálně příliš (nijak) nezměnily. Doprovodný obrazový materiál zde tudíž tentokráte nehledejte a pokud o něj máte zájem, stačí se podívat na článek pro rok 2023.

Změn je ale vícero jinde. Ceny se obecně vzato meziročně zvýšily (nezměněno např. HBO Max) a vidíme to například u Canal+ a Disney+ (ze 199 Kč na 239 Kč měsíčně). Situace je však v tomto segmentu trhu nadále turbulentní, což není nic divného, protože po době vzniku a růstu nastává fáze konsolidace plus – velmi pomalým tempem – také náprava, rozumějte zvyšování, požadovaných cen za přístup.

Tady všechny videotéky nasadily hodně nízké relace a porovnejte si je třeba s prostým lístkem do kina…

Streamovací služby v Česku a kvalita obrazu Můžeme si vůbec vybrat?

Tabulku ke stažení s nejrůznějšími parametry a funkcemi jednotlivých VoD najdete na konci článku. Jde často o funkce, které se běžně nesdělují, nebo které zjistíte až po zaplacení, ale které – díky povětšinou excelentní spolupráci s jednotlivými VoD za kterou rozhodně děkujeme – můžeme vyzkoušet i popsat.

Co v tabulce neřešíme, je například dabing pořadů, i když jsme něco málo zavedli do části vyhledávání. V tabulce najdete pouze „titulky pro neslyšící“, které jsou ale poněkud iluzorní, protože většinou stále jde o ty anglické a na české narazíte vskutku málokdy.

Neřešíme také obrazový výstup přes Google Chromecast (zda ho APP umí či nikoli) a bližší informace o systému zrcadlení displeje mobilu na televizoru najdete v samostatném článku.

Jak vypadá Canal+ s Apple TV+? Výborně a je za neodmítnutelných 50 Kč…

Pár poznámek

Předchozí verzi článku z března 2023, kde mj. můžete porovnat i ceny, najdete zde. Jsou v něm rovněž bližší poznámky k většině video služeb uvedených v tabulce (Canal+ je níže), které zde nemá smysl opakovat.

Pojďme na to…

Video služby typu VoD lze po objednání kdykoli zrušit, problém ale může nastat s platebními metodami (u většina nastává) a snad všechny vyžadují placení kartou přes internet (nebo využívání služeb jako Apple Pay), což řada lidí, včetně autora článku, odmítá. Tady si nejen VoD zjednodušují život už jen tím, že neumí ani tak prostou věc, jakou je trvalý příkaz nebo si peníze sami z účtu stáhnout. (Nechce se jim do toho, vymlouvají se na náklady…)

Některé aplikace také mohou být na některém hardwaru znatelně pomalejší. Rozdíl byl v praxi znát typicky u HBO Max, což ale dnes není důležité, protože aplikace, mimochodem nepovedená (oproti GO), je u konce provozu a nastoupí nová (více…).

A ještě slíbené nejnovější informace ke Canal+: rozlišení Full HD zatím zůstává, zvuk se vylepšil až na Dolby Atmos. Pořady lze stahovat prakticky všude s výjimkou části Apple TV+, neviděli jsme to ale ani u pořadů České televize (kontrolovány jen některé), které ovšem patří přímo pod Canal+. À propos u Skylink Live TV nejde stahovat nic, ale tato zejména IPTV jde mimo záběr tohoto článku. Jak ale vidíte, do tabulky jsme zařadili video služby Prima+ a Voyo (ostatně i iVysílání), které ovšem znaky VoD jasně mají (mj. originální tvorba) a dnes bychom je označili jako služby kombinované; IPTV/VoD, resp. VoD/IPTV.

Aplikace IPTV/VoD z druhé strany Na jakých zařízeních oficiálně pracují?

Jak číst tabulku

Kompletně po bodech nepojedeme a vezmeme to spíše namátkou, resp. půjdeme tam, kde je podle nás vysvětlení zapotřebí…

U ceny“ bereme v potaz pouze standardní nabídku a nikoli marketingové akce.

„Naše hodnocení aplikace“ se opravdu týká pouze jí a našich zkušeností s ní. To znamená věci jako stabilita chodu, výkon, apod. V hodnoceních na Google Play/Store můžete číst i obsahové věci, které jsou nad rámec článku.

„Jednoduché párování s TV?“ v praxi jde v podstatě jen o to, zda je nutné pro přihlášení zadat jméno a heslo, nebo je možné aplikaci v zařízení párovat přes kód QR či zadání jednoduchého číselného kódu a tak si ušetřit náročné přihlašování při koupi nového stroje.

Do části „přehrávání“ jsme údaje vzali z našich zkušeností plus jsme namátkou ověřili současný stav, který pochopitelně může podléhat změně. Což je dnes vidět např. u Canal+.

Do části „vyhledávání“ jsme pak přidali body „vyhledávání podle dabingu, titulků“ a „vyhledávání podle věk. kategorie“. tyto velmi potřebné funkce ale dnes prakticky nikdo nenabízí, co víme, nejnověji pouze Netflix.

Jak chtějí Češi sledovat videotéky? Klidně i s reklamou…

V placených VoD nastupuje reklama…

Srovnání streamovacích služeb typu VoD, o. s. Android, k 13. 3. 2024

Poslední aktualizace článku proběhla ve středu 13. 3. 2024, kdy také byla finalizována tabulka. Pokud byste narazili na chybu, nebo máte poznámku k některé ze služeb, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): tabulka – srovnání VoD na mobilu 2024

Ke stažení (XLSX, verze s odkazy na články): tabulka – srovnání VoD na mobilu 2024