Výrobky už byly uvedeny prakticky všechny a na trhu jich je ke koupi už poměrně velká část. Nastala tudíž doba, podívat se na vše s nadhledem. A jak to zatím vypadá, letos to bude hlavně o nových možnostech a u některých výrobců také o nástupu Google TV.

Televizory jednotlivých masových značek si uvedeme odkazem na článek, který představuje jejich kolekce pro sezónu 2021/22, tedy pokud je k dispozici, protože ne vždy jsme měli podklady k jeho napsání. V každém případě je tu souhrn v němž byste na jednom místě měli nalézt přehled základních charakteristik jednotlivých značek televizorů a tudíž si rychleji udělat úvodní představu před nákupem.

Televizory a set-top boxy se zdvojenými tunery? Výrobci od nich pomalu odcházejí

Co se týče těch nejšpičkovějších, doslova vrcholových strojů klidně i za stovky tisíc korun, informace najdete v článku o zdvojených tunerech na odkazu výše. Tedy pokud je ten který výrobce vůbec nabízí, protože tato vlastnost valem mizí.

Klíčovým parametrem pro výběr nového televizoru je také aplikační kompatibilita. Vyžadujete Skylink Live TV, O2 TV nebo HBO GO/OD? Podívejte se ještě před tím, než se rozhodnete pro tu kterou značku, zda vaši aplikaci vůbec nabízí (odkaz na přehled je níže). Tohle byste při výběru skutečně neměli opomenout, protože jakmile budete mít přijímač doma, už s tím nic nenaděláte. Maximálně byste museli dokoupit nějaký externí box.

ČTĚTE TAKÉ: Domácí aplikace pro televizory – co která značka nabízí nejen pro modely roku 2021 (včetně tabulky)

A situace na domácím trhu?

Novinky stále nabíhají a v řadě případů se opožďují, takže ještě tak čtrnáct dnů či měsíc, než bude vše, nebo spíše skoro vše, skutečně ke koupi. Nicméně pokud se podíváte třeba na Alza.cz uvidíte, že mezi už prodávanými, nebo alespoň tzv. zalistovanými výrobky pro rok 2021 už jsou všechny masové značky a objevují se i novinky těch menších a malých.

Hisense 75U80G, první televizor značky s rozlišením 8K. Osazen je obrazovkou LCD (ULED), což je vlastně LCD (QLED, cena je nějakých 7.000 USD, tedy přibližně 150.000 Kč.

Hisense: nově až Ultra HD (8K)

Tady, na rozdíl od minulých let, letos moc informací není a webové stránky nikdy nebyly ideální. Nicméně jsme alespoň z loňské kolekce vyzkoušeli dva modely. Bohužel nyní zápůjčky váznou i když se některé produkty už prodávají. Pravdou ale je, že většina je tzv. pouze zalistována a tudíž u prodejců teprve očekávána.

Pokud se podíváme na oficiálně zaslané informace, web českého zastoupení a webové stránky prodejců uvidíme, že momentálně je uvedeno či zalistováno více než pět řad. Jde o A6, A7, A9, E76, U8 a U9. Bohužel oficiální stránky jsou dosti nepřehledné a modely 2021 se vybrat nedají. Výrobce také nijak neoznačuje novinky a zaslaných tiskových zpráv je k televizorům od začátku roku nula nula nic.

Vaříme proto z vody a hlavně z lednové tiskové zprávy, která říká, že chybět nebude HDR systém Dolby Vision a je tu i podsvícení miniaturními LED diodami Mini LED u Hisense 75U9G s obnovovací frekvencí až 120 Hz. Objevit by se také mělo několik modelů podporujících systém Imax. Úhlopříčky půjdou, bavíme se o klasických TV, nikoli o projekci Laser TV, až do 98″ (249 cm).

Značka také letos uvádí svůj první televizor s rozlišením Ultra HD (8K), Hisense U80G. Ten má úhlopříčku 191 cm (75″, foto výše), plošné podsvícení s lokálním zhášením a inovovaný obrazový procesor Hi-View Engine Pro. Bohužel českých stránkách chybí…

Pokud máte o Hisense zájem, v tomto ohledu doporučujeme spíše web Alza.cz, vybrat modely 2021 a značku. Televizory pohání firemní systém VidaaU v minulosti spolehlivý a robustní. K dispozici také byly lokální aplikace, mj. Lepší.TV s HBO OD.

CES 2021: LG uvedlo nový ovladač i zcela novou domovskou obrazovku

LG: spousta modelů LCD NanoCell

S LG poslední pomalu dva roky komunikace hodně vázne, z modelů 2020 jsme dostali na test jediný televizor (nijak zářící LG OLED48CX), vyšší střední třídu LCD v podobě LG 55NANO91 nám pak naštěstí zapůjčila společnost Alza.

Informace k napsání přehledového článku taktéž chyběly, takže letem světem shrnutí podle webových stránek výrobce a zprávy z veletrhu CES 2021. Ten naprostý vrchol – stejně jako u některých dalších značek – najdete v samostatném materiálu o zdvojených tunerech na odkazu v úvodu článku. Připravte se ovšem na „dardu…“

Pro letošek značka nabízí plošné podsvícení Mini LED a také novou verzi operačního systému WebOS 6.0. Přepracována byla i domovská obrazovka a vůbec přístup jako takový (zjistěte si, zda vám vůbec bude vyhovovat) a více se dozvíte v samostatném článku.

Novinkou byla také únorová zpráva, že LG nabídne svůj operačním systém pro televizory dalším výrobcům. V nabídce LG OLED 2021 najdete, s výjimkou skutečně vrcholového Z1, řadu C1 v široké škále úhlopříček od 48″ do 77″ (122-196 cm), maximem je v OLED neskutečných 88 palců, tedy 224 cm, a rozlišení Ultra HD (8K).

Řada B1 (OLED) jde od 140 cm a má jednodušší obrazový procesor než C1. Dále tu máme A1 (od 48″, 122 cm) a pak už jsem u LCD zvaných ve firemní mluvě LG NanoCell. Špička jménem LG 75NANO963PA je ovšem v 8K a můžete ji mít i v pouhých 140cm, dále pak ve 165 cm anebo ve 191 cm (75″).
Nižší model LCD, Nano92, už má rozlišení Ultra HD (4K) stejně jako další řady, které se liší zejména typem obrazového procesoru a druhem podsvícení. Tady je třeba si dát pozor, protože některé i velmi rozměrné modely mají podsvícení Edge LED, tedy v rámu (např. LG 75NANO883PB).

Nejnižší řadou je, podle oficiálních webových stránek, Nano75 s plošným podsvícením a můžete ji mír dokonce až v 85″, tedy v 216 cm.

Televizory Panasonic 2021: Android TV, HDMI 2.1 a třeba i vlastní obrazovky

Panasonic: většina televizorů s vlastním o. s., něco i s Android TV

Znovu otevřená komunikace s touto značkou nese své ovoce. Zástupce jejich televizorů jednak najdete ve zmiňovaném článku o zdvojených tunerech a jednak už něco málo i v testech a máme přislíbeny další modely. Značka má zápůjčky otevřít v druhé polovině měsíce, resp. na přelomu června a července, půjčovat se však nebudou modely s Android TV, ale s firemním My Home Screen. Přehledový článek je na odkazu výše.

Panasonic letos nabídne nový obrazový procesor HCX Pro AI, první televizory OLED s úhlopříčkou 122 cm (48″), systém HDR Dolby Vision a mj. také HFR.

U vrcholového modelu JZ2000 (OLED) se píše… „laděn Technicsem“, takže audio by mělo být na výši.

Nová verze operačního systému nabídne režim My Scenery s vlastními i převzatými snímky, zajímavou novinkou pro někoho může být vylepšené Bluetooth s možností propojení na dvě zařízení.

Z modelů 2021 jde zejména o JX800 (LCD) a JX940 (LCD), označení JZ už uvádí obrazovky OLED. Ty mají představovat čtyři řady, přičemž maximem je vždy 165 cm (65″).

Televizory Philips 2021: shrnutí letošní nabídky s podrobnějšími informacemi

Philips: Android TV 10, čtyřstranný Ambilight

Přehledový článek o letošní kolekci sázící opět na evropský design najdete na odkazu výše, stejně, jako obsáhlou fotogalerii novinek.

Pokud si to ve stručnosti shrneme, od značky pod kterou vyrábí společnost TP Vision můžete v kolekci 2021 očekávat obrazovky LCD VA s obnovovací frekvencí až 100 Hz (Philips 9206), nové podsvícení miniaturními diodami Mini LED (mj. Philips 9506) a chybět nebude ani zvuk od Bowers & Wilkins v řadě Philips 9636. Řadu na kterou výrobce nejvíce sází, označuje jako „Performance Series“ a jde mj. o Philips 8506. Nabídnout by prý měla výborný poměr cena/výkon.

Z OLED byly zatím oznámeny dvě řady: Philips OLED806, kde najdete i vrcholovou úhlopříčku 196 cm, a Philips OLED856.

Očekávat můžete i loni poměrně masově uvedený zvukový systém DTS Play-Fi (něco málo zde), mířící na audio s vysokým rozlišením poslouchatelné ve více místnostech, tzv. multiroom. Výrobce také zdůrazňuje podporu všech možných systémů HDR, včetně Dolby Vision, čtyřstranný Ambilight, u řady 9000 a OLED800, a novou technologii plošného podsvícení Mini LED u 9506 a 9636.

Tolik základní přehled, více, včetně dostupných úhlopříček, na odkazu výše.

Se Samsungem o nových vlastnostech a testování televizorů a audia pro rok 2021

Samsung: i letos s novinkami první

Největší světový výrobce má na českém trhu ke koupi už řadu modelů a i letos byl první v jejich uvedení, což se mu zjevně vyplácí. Navíc jeho nabídka je zdaleka nejširší a jde od běžných televizorů, přes vyspělé LCD (QLED) až po vysloveně stylové modely, které má jako jediný z masové produkce, a jako jediný nabízí i unikát jménem Terrace. Jde o první moderní televizor na světě určený do venkovních prostor (na některé trhy byl uveden už loni). I ten si snad letos vyzkoušíme.

U Samsungu toho moc dodávat nemá smysl, protože informací je spousta a zápůjčky na testy jedou jako po másle. Více na odkazu, nebo v článku „Televizory Samsung 2021: přicházejí zcela nové Neo QLED a očekávané MicroLED“.

Pokud preferujete tuto značku, orientujte se podle peněz a stylu. Velkou výhodou je stabilní a všude stejný operační systém Tizen, spousta aplikací a velmi vyspělé vlastnosti, včetně skvělého obrazu v obraze (viz článek o zdvojených tunerech) či výborného zrcadlení obrazovky z mobilu a obousměrného Bluetooth. „Telku“ tak klidně využijete jako repro pro mobil, a to překvapivě moc výrobců nenabízí.

Ostatně i na tohle doplácejí!

Televizory Sony 2021: kognitivní procesor, extra rychlé streamování i pokračující Master Series

Sony: sázka na Google TV

U Sony je to letos o novém kognitivním procesoru, extra rychlém streamování a také o hodně vtíravé nadstavbě Google TV díky které uživatelské rozhraní o. s. Android TV zmizí. Přehledový článek o TV Sony 2021 najdete na odkazu, a to včetně fotogalerie.

Značka si letos taktéž s kolekcí 2021 pospíšila a už jsme vyzkoušeli první model Sony XR-55A90J s parádním obrazem i zvukem.

Japonský výrobce nabízí ze „Smart TV“ pouze platformu Android TV, letos to však bude spíše o Google TV, která Android TV u výše zmiňovaného přijímače zcela nahradila a kterou najdete všude s výjimkou řady W800. Po zkušenostech s prvním modelem doporučujeme nejprve vyzkoušet, protože tohle je zásadní rozhodnutí. Pokud totiž Google TV na svém Sony nenainstalujete, nemůžete využívat chytré funkce, tedy například ani aplikace. Z „chytrého“ televizoru, který jste si původně zakoupili se stane docela obyčejný…

Televizory TCL 2021: LCD QLED s Mini LED, sportovní modely a třeba i TikTok

TCL: sportovní modely i Mini LED

Novinky oznámené na on-line tiskové konferenci představují především televizory s obrazovkami LCD QLED s podsvícením Mini LED a také sportovní modely. Počítejte s operačním systémem Android TV 11, resp. prý spíše s nadstavbou Google TV, ale tady nevíme, jak se bude praxi chovat (TV na test jsou přislíbeny) a zda to bude stejné, jako u Sony.

Úhlopříčky mají jít od 109 cm (43″) až do 191 cm (75″) a TCL, stejně jako další velké společnosti, opět letos ustupuje do těch vysloveně malých, resp. dělá další krok.

Chybět nebude HDR systém Dolby Vision a další (HDR10+), poprvé se objeví i špičkové Wi-Fi 6. V televizorech je opět letos klíčová řada C, kde můžete sáhnout po obrazovkách s frekvencí 100 Hz a Mini LED. Vždy půjde o LCD, resp. LCD (QLED), na OLED se výrobce nechystá. Mimochodem značka už před časem oznámila, že hodlá Android TV ve svých televizorech udržovat do budoucna vždy alespoň o dvě další verze. V nově zakoupených televizorech byste tedy měli – někdy – mít i Android TV 13.

K TÉMATU: Co je to Google TV?