Dlouholetá Popelka se nám poslední dobou začíná rozjíždět a svědčí o tom i neustále se zvyšující počet zápůjček. Ostatně jenom vybrat do našeho „TOP“ přehledu, deset stále ještě prodávaných kousků z poslední doby nebylo nic jednoduchého. Aspirantů bylo více než dost.

V případě set-top boxů jsme do TOP 10 nejlepších museli sáhnout až do stále ještě prodávaných modelů z roku 2020. Tady nic takového nehrozilo i když životní cyklus těchto výrobků je srovnatelný se set-top boxy a tak se řada z nich stále ještě prodává. Nicméně druhů přijímačů s DAB je trochu více, než set-top boxů pro DVB-T2 a v tomto přehledu jsme se snažili pokrýt všechny jejich oblasti. Při výběru je tedy bráno v potaz i toto.

Nejlepší set-top boxy 2022 S Androidem i bez něj, ale vždy s příjmem pozemního DVB-T2

Řazení výrobků je – stejně jako u druhých dvou přehledů toho nejlepšího – abecední, odkazy na recenze najdete hned v úvodu. Ceny pochopitelně byly aktualizovány a tu původní zjistíte přímo v recenzi. Opět veďte prosím v patrnosti to samé, co jinde, tedy fakt, že se od doby testu mohlo něco vlastností změnit a i když se snažíme upozorňovat na zásadnější změny firmwaru, ne vždy se k nám informace dostanou.

 

Gogen DAB 700 Certifikované DAB rádio se slušným AMS

Gogen DAB 700 (1.490 Kč)

Stolní rádio má sice bytelné držadlo, ale také napájení pouze z 230 V. Díky výtečnému zálohování paměti při výpadku elektřiny s ním ale můžete přejít na terasu a v klidu ho do zásuvky zapojit tam.

Podání audia je takové, jaké byste nejspíše při dané ceně očekávali. Spíše se v tomto ohledu zdá výkon lehce nadprůměrný i když nemůžete čekat nějaké zázraky typicky v podobě výrazných basů a výšek. Částečně se ale přidat v nastavení dají a s výhodou můžete využít i velmi dobré přednastavené režimy ekvalizéru. Ani to nebývá zvykem.

Zkreslení při vyšší hlasitosti bylo spíše minimální, vysoký výkon zesilovače byl znát zejména při poslechu z tunerů, méně pak už u Bluetooth a kupodivu i u linkového vstupu. Vyzkoušeli jsme rovněž simulované přerušení napájení prostým vytažením přívodu z 230 V (síťový vypínač tu není). Jak po pár minutách, tak po asi 30minutách a dokonce i po nějakých osmi hodinách rádiu po připojení napájení vždy automaticky naběhl čas a neztratily se ani uložené stanice v paměti. Tohle je samozřejmě značné plus a ne vždy to vidíme takto dobře provedené.

Zaujalo vás digitální rádio Gogen DAB 700? Nejlevněji ho koupíte tady.

Hodnocení

  • PRO: poměr cena/výkon, subjektivně vzato citlivý příjem, při přerušení napájení si pamatuje i uložené stanice, AMS u VKV a celkově výborné funkce, včetně nastavení basů a výšek (tzv. ekvalizér), většinou dobře vymyšlené ovládání, dobíjí externí zařízení i v pohotovostním režimu, výborná lokalizace, ale…
  • PROTI: …někdy podivná, pro někoho příliš drobné znaky menu, chybí popis AMS (i v manuálu), nepopsáno tlačítko Preset (!), hodil by se síťový vypínač (nutno vytáhnout ze zásuvky)

 

Hyundai PR 650 BTDAB Malé a šikovné rádio s výborným ovládáním

Hyundai PR 650 BTDAB (1.199 Kč)

Vcelku drobný přenosný přijímač klasické koncepce s teleskopickou anténou a výrazným LCD displejem má u VKV i DAB vyspělé funkce a podle výrobce ho využijete i jako Bluetooth reproduktor.

Podle výrobce využijete rádio i jako Bluetooth reproduktor, ale počítejte s tím, že provedení této části patří k těm slabším, což bylo vidět na poměrně vysokém utlumení zvukového výkonu a bylo tak zapotřebí hlasitosti na obou zařízeních hodně vytočit.

Tím nejcennějším jsou tak na tomto přijímači rozhlasové tunery, subjektivně vzato citlivější, než je zvykem, a také – většinou – pohodlné ovládání. Právě to – i přes absenci tlačítek přímé volby uložených stanic – potěší nejvíce. S jemně přeskakujícím tlačítkem hlasitosti s OK/Enter, které slouží i pro pohyb v menu se výborně pracuje. Přičtěte si k tomu snadné ukládání stanic do paměti, to, že pozic je 30 pro každý z tunerů a vychází vám slušná nabídka, pochopitelně ne právě nejlevnější, což bohužel sebou nese zejména doba. Mimochodem velmi příjemné jsou i výrazné hodiny v pohotovostním režimu a také to, že pokud chcete šetřit akumulátor, můžete rádio elektronicky vypnout, resp. mu navíc vypnout displej. Hodiny po zapnutí (většinou/často) naběhly během okamžiku a přijímač jsme nemuseli ani startovat.

Zaujalo vás digitální rádio Hyundai PR 650 BTDAB? Nejlevněji ho koupíte tady.

Hodnocení

  • PRO: u VKV funkce AMS, možnost elektronického vypnutí, včetně displeje, výborné ovládání, jednoduché ukládání stanic do paměti, přehledné a dobře čitelné menu s kolováním, slušná lokalizace, včetně češtiny z vysílání
  • PROTI: pro někoho uživatelsky nevýměnný akumulátor, méně funkční Bluetooth (utlumení)

 

Rádio JVC RA-E981B Výborné DAB, slušný výkon zesilovače i ovládání

JVC RA-E981B (4.490 Kč)

Skoro universální stolní rozhlasový přijímač s tunery DAB/VKV/internet a bohatou výbavou mezi kterou chybí jen přístup na médium na domácí síti (LAN). Místo něj dostanete výtečné přehrávání přes USB a poměrně vysoký výkon zesilovače.

Rádio není nejlevnější, ale pokud by umělo přehrávat muziku i ze síťového média na domácí LAN, cena by určitě byla odpovídající. Takto je zejména poměr cena/výkon v běžném průměru, spíše lehce pod něj. Vynahradíte si to ale neutlumeným a výborně dělaným přehráváním přes Bluetooth (to dnes často neuvidíte) a excelentním přehráváním přes rozhraní USB. Škoda, že rádio nemá síťový vypínač, vzhledem k jeho bezproblémovému chování i při hodně dlouhém výpadku napájení by to byl rozhodně přínos a ušetřili byste energii. Snad také výrobce aktualizuje firmware speciálně pro Wi-Fi síť typu mesh tak, aby namísto řady přípojných bodů nabídlo rádio to, co má, totiž pouze jeden. Další informace na toto téma najdete v recenzi výtečného Wi-Fi směrovače (routeru) Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 se kterým jsme test prováděli.

A ještě důležitá drobnost: u tuneru DAB byla, oproti VKV, jasně pozorovatelná vyšší citlivost na signál a stanice byly (v rámci domu) nacházeny i tam, kde je příjem výrazně omezený nebo vůbec nemožný. Zabudované DAB tak patří k těm nejlépe řešeným, a to i v rámci široké konkurence a někdy i výrazně dražší!

Zaujalo vás digitální rádio JVC RA-E981B? Nejlevněji ho koupíte tady.

Hodnocení

  • PRO: výborné DAB s řadou možností (a citlivé na signál), excelentní přehrávání přes USB, výtečné a navíc neutlumené propojení přes Bluetooth, Wi-Fi i na 5 GHz, nevadí mu ani dlouhý výpadek napájení (vše zachová)
  • PROTI: chybí přehrávání typicky ze serveru LAN, u VKV by se hodila funkce AMS, momentálně si nerozumí s Wi-Fi sítí typu mesh

 

Rádio Kenwood CR-ST80DAB: tak nějak jiná, nejen rozhlasová liga

Kenwood CR-ST80DAB (3.390 Kč)

Tohle není žádné plastové chrchlátko, ale hutný stacionární rozhlasový přijímač mající skoro dvě kila! A přitom není tak drahý, jak byste možná čekali!

Zvukově je výborné, zkreslení zesilovače bylo pro autora slyšitelné až v nejvyšší hladině. Bassreflex na zadní straně je podlouhlý a zajímavě tvarovaný i uvnitř (kam jsme dosáhli…). Často byl také výrazně cítit. Ostatně to skoro osmi centimetrové reproduktory také.

Nejvíce nám chybělo tlačítko úplného vypnutí, v pohotovostním režimu, ale krásně svítí hodiny. Pokud vám tohle nevyhovuje, částečné utlumení LCD zajistíte dálkovým ovladačem. Mimochodem pokud ještě můžeme být neskromní (vzhledem ke koncepci, provedení a značce snad ano…), hodilo by se podsvícení ovládacích tlačítek na horní straně. To už je ale jen taková třešnička…

Zaujalo vás digitální rádio Kenwood CR-ST80DAB? Nejlevněji ho koupíte tady.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, výborně hraje, nastavitelný ekvalizér, spousta místa pro stanice (2x 40) a pět tlačítek přímé volby, u VKV funkce AMS, řada voleb u DAB, včetně řazení seznamu stanic, pohodlné ovládání, kvalitní provedení i zpracování, funkční čeština z vysílání a česká příručka v balení, zálohované hodiny i paměťová místa
  • PROTI: chybí tlačítko úplného vypnutí; pro někoho to, že v menu není čeština a slovenština

 

DAB rádio Nedis RDIN2000WT výborně hraje a má výbornou lokalizaci do češtiny

Nedis RDIN2000WT (1.940 Kč)

Elegantní a na pohled výtečně zpracovaný a provedený stolní mono přijímač má vysoký stupeň výbavy, takže si muziku užijete prakticky ze všech zdrojů. Dotáhnout ale potřebuje.

Přijímač je bez baterií a napájí ho pouze 230 V. Simulovaný výpadek (15 s a 3 min.) stanice uložené do paměti přežily, vynulovaly se pouze hodiny, které po zapnutí za nějaký čas opět automaticky naběhly. I po takovémto „studeném“ startu se rádio nejprve orientuje na tuner v němž skončilo. V případě internetových stanic hledá přístup k síti sítí. Pokud bylo např. na VKV, nabíhalo na poslední stanici.

Ovládání bylo celkově vzato pohodlné, někdy jsme naráželi na problém se šipkou vlevo nahrazující zde Back (Zpět). Příjemný byl ekvalizér s možností vlastního nastavení, volba „Místní stanice“ ovšem u tohoto přijímače vůbec na dané verzi firmwaru nepracovala.

Zvukově na takovéhoto prcka námitek mít nelze, ať už jsme do něj pustili cokoli. Od klavírního koncertu přes běžný popík až po kvalitní rock. Produkce byla zkrátka slušně vyvážená prakticky vždy.

Zaujalo vás digitální rádio Nedis RDIN2000WT? Nejlevněji ho koupíte tady.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborně hraje, prakticky úplná lokalizace do češtiny, výborná práce se síťovým médiem, příjemně elegantní a kompaktní vzhled, pro někoho i kompaktní rozměry, tři možnosti nastavení úrovně ladění stanic (VKV a DAB), tlačítko úplného vypnutí (posuvný jezdec), výborný dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …je třeba mířit přesněji a i tak bylo někdy zapotřebí druhého zmáčknutí tlačítka, zatím potíže s ukládáním stanic, nelze vyvolat technické informace o stanici (DAB, internet), jako datový tok…, baterie do dálkového ovladače nejsou v ceně

 

Roberts Ortus-Time DAB/FM Jednoduše jedinečný design

Roberts Ortus-Time DAB/FM (30 GBP, asi 900 Kč)

Parádní radiobudík je překvapivě dobře ovladatelný a u DAB nabízí, tak říkajíc, dobrý standard! Neznámá značka se předvedla pomalu v nejlepším světle, nemluvě o skvělém úsporném balení bez obvyklých plastových sarapatiček.

Značka tímto modelem překvapila a na trhu vlastně není jediný podobný výrobek, nebo jsme alespoň žádný takový nenašli; udělat v tomto stylu hodiny na zeď… Škoda, že ji k nám nikdo nedováží, protože má i další zajímavé věcičky, které by určitě zpestřily někdy trochu unylý domácí trh.

Výkon zesilovače radiobudíku jsme sice nikde nenašli, ale hlasitost byla pro dané potřeby dostatečná, včetně „jemného“ poslechu, což je nejen při usínání důležitější. Navíc kvalita audia byla lepší, než bychom u takto jednoduchého stroje čekali. Co se týče češtiny jdoucí s vysíláním, žádná nebyla a šlo o „cestinu“. Na druhou stranu znaky nevypadávaly, takže určitě lepší a elegantnější řešení. Elegance vůbec tento radiobudík doprovází na každém kroku. Když se například přeruší napájení, první co si budík po náběhu udělá je to, že si mechanicky posune ručičky na patřičný čas.

Krásně se na to kouká!

Hodnocení

  • PRO: excelentní koncepce a design, překvapivě dobré ovládání, obří klasické analogové hodiny, přes USB se externí zařízení dobíjí za všech okolností, výtečné gumy na spodní části
  • PROTI: nic zásadního

 

Sencor SMC 5700WDB Výborný mikrosystém s DAB za skvělou cenu

Sencor SMC 5700WDB (4.899 Kč)

Za mikrosystém s kompletním tunerovým osazením a přehrávačem CD (a CD-R/RW) zaplatíte 4.999 Kč. Mimo jiné za to dostanete samostatné dvoupásmové reprosoustavy s přiznanými reproduktory (lze zakrýt mřížkou), kov nejen na čelní straně a pérové terminály na té zadní. Na první pohled budí celek výborný dojem!

Sencor SMC 5700WDB po zvukové stránce rozhodně překvapil. Na vcelku kultivovaný vzhled současných levných mikrosystémů jsme si zvykli a faktem je, že situace u většiny z nich se hodně vylepšila. Na kvalitní podání audia v této části segmentu, ale moc zvyklí nejsme a více se to láme (zpravidla) o tisícovku, dvě výše. Mimochodem nejlevnější mikrosystém obdobného druhu jsme našli za nějaké dva tisíce, ty dražší mohou jít klidně až k 20tisícům.

Vzhledem k tomu, že za přijímač zaplatíte necelých pět tisíc korun hraje opravdu výborně, regulace výšek i basů je jasně slyšitelná a zkreslení velmi nízké, a to v celém rozsahu hlasitosti, včetně vytočení na naprosté maximum. A tady už – bez hrčení, různých pazvuků či samovolného poskakování reprobeden – ozvučíte slušně velkou místnost! Od výrobce je to výborná práce, která se může měřit i s produkty zvučnějších značek.

Zaujalo vás digitální rádio Sencor SMC 5700WDB? Nejlevněji ho koupíte tady.

Hodnocení

  • PRO: výtečný zvuk, v celém průběhu hlasitosti naprosto minimální zkreslení (včetně vrcholu), VKV včetně skvělé funkce AMS, vynikající možnosti z DAB, velmi dobré ovládání, a to i na přístroji (!), výborné ukládání stanic do paměti, bohatá výbava, ale….
  • PROTI: …někomu může chybět přehrávání z média umístěného na LAN, chybí výstup na sluchátka, zatím si zcela nerozumí s meshovým směrovačem Wi-Fi

 

Levný Sencor SRD 7100 Hlavně pro DAB, u VKV ale i s AMS

Sencor SRD 7100 (799 Kč)

Jednoduchý přenosný a celoplastový přijímač, který můžete zakoupit v černé nebo bílé zásobuje energií buď dobíječka od mobilu (kabel dostanete v ceně) nebo klasický a léty prověřený akumulátor Nokia BL-5C. Cena je výborná, koncepce také!

Rádio je příjemně kompaktní, ovládání většinou snadné a nemusíte nad ním moc přemýšlet. Češtinu nastavíte v menu (manuálně – instalace tu není), ta jdoucí s vysíláním byla také slušná. Škoda nemožnosti „vypnout“ přijímač a ponechat zapnutý displej. Zejména je však škoda nezálohovaných hodin při vypnutí, resp. standardním uvedení do jakéhosi hlubšího pohotovostního režimu v němž zároveň zhasne LCD (skutečné vypnutí tu není). Tady je ale jedna věc zajímavá. Uložené stanice v paměti se v tomto okamžiku neztrácely, takže je otázkou, co vedlo výrobce k tomu, udělat to takto. Hodiny tudíž v paměti nedrží a po zapnutí přijímače (bavíme se i o provozu na 230 V) se následně stáhnou z vysílání.

Sencor SRD 7100 je levné přenosné rádio, které má podle nás podstatně víc kladů než záporů. Pokud koukáte na cenu a chcete být hlavně na DAB, tohle vám v peněžence vítr nejspíše neudělá. U VKV zase potěší AMS a tuhle funkci abyste dnes pohledali!

Zaujalo vás digitální rádio Sencor SRD 7100? Nejlevněji ho koupíte tady.

Hodnocení

  • PRO: napájení standardním a levným akumulátorem (není problém mít dva…), výborné funkce u DAB, skvělé AMS u VKV, spousta místa pro ukládání stanic, intuitivní ovládání, cena/výkon
  • PROTI: hodiny nejsou zálohované

 

Hledáte DAB pro váš audio systém? Zkuste TechniSat DigitRadio 10 IR

TechniSat DigitRadio 10 IR (3.099 Kč)

Je to malé a lehké (až příliš) a také výborně vybavené, a to včetně klasického anténního konektoru a digitálního výstupu audia. K receiveru či domácímu kinu ho ale připojíte i obyčejným analogovým stereo kabelem typu cinch.

Se 160gramy si z nás výrobce s tímto rozšířením analogového receiveru dělá legraci a tohle žádný hifista duševně neunese! Je škoda, že přijímač není – i při stávajícím návrhu na výšku – těžší, byť jen uměle, protože takto ho posune i napojený tenounký optický audio kabel! Jinak funkce jsou vynikající a až se tu a tam dotáhnou (mj. napojení na Wi-Fi mesh), budou ještě lepší a celek ještě cenově výhodnější. Mimochodem poměr cena/výkon je výborný už dnes, a to i přes absenci přehrávání muziky ze síťového média.

TechniSat DigitRadio 10 IR má nejen výbornou výbavu, ale většinou i pohodlné a intuitivní ovládání a ukládání stanic do paměti, a to jak na VKV/DAB, tak u internetových kanálů. Výrobce prý ještě zde dopracovává firmware, nutno ale zdůraznit, že tato část byla veskrze použitelná už teď a i když v případě internetu možná s trochu větší trpělivostí, nic zásadního se tu neobjevilo.

Zaujalo vás digitální rádio TechniSat DigitRadio 10 IR? Nejlevněji ho koupíte tady.

Hodnocení

  • PRO: výborný zvuk (v rámci autorova řetězce), digitální audio výstup, výtečný poměr cena/výstup, spousta místa pro uložení stanic (jednoduché ukládání i vyvolávání u všech tunerů), často výborné ovládání (někdy se jen pere návrat na vyšší pozici v nabídce s regulací hlasitosti), výborná výbava a provedení, ale…
  • PROTI: …příliš lehké a pouze plastové (možné samovolné posouvání zařízení), komplikovanější práce s internetovými stanicemi (problematické řazení stanic v seznamech, pomalejší běh i náběh funkce), u VKV chybí AMS, zatím si moc nerozumím s meshovou Wi-Fi

 

Technisat DigitRadio BT 1 USB-C, výborné funkce i citlivý příjem

Technisat DigitRadio BT 1 (1.399 Kč)

Za asi 1.400 Kč si můžete pořídit bezešvé spojení malého přenosného rádia s tunery DAB a VKV a Bluetooth reprosystému s překvapivě výkonným zesilovačem. To ale není vše…

Technisat DigitRadio BT 1 je vynikajícím kouskem „železa“ kombinujícím dvě dnes pro řadu lidí potřebné věci: Bluetooth reproduktor k mobilu a malé přenosné rádio. Svou práci odvádí výborně a hlavně výborně hraje. Provozní doba je solidní, mínusy vcelku zanedbatelné a na ukládání stanic na vyšších pozicích si prostě musíte zvyknout. Po pravdě nikdo asi moc nepředpokládá, že u takovéhoto přijímače využije všech.

Hodně potřebná funkce AMS tu je (přece jen jsme u přenosného rádia) a je tu také evidentně citlivá přijímací část, což se za současného stavu nejen digitálního vysílání hodí. Dobíjení je zobrazováno v pohotovostním režimu na ikoně stavu akumulátoru (symbol blesku), v hlubším spánku ho ale nevidíte (displej je zcela vypnut) i když se i v tomto stavu stále dobíjí (trvá to asi 4 hod.). Abyste ovšem viděli jak jste na tom, musíte přijímač zapnout.

Zaujalo vás digitální rádio Technisat DigitRadio BT 1? Nejlevněji ho koupíte tady.

Hodnocení

  • PRO: výborný zvuk i cena, vysoký výkon zesilovače, funkce AMS u VKV (!), ekvalizér s vlastním nastavením, citlivý příjem DAB i VKV, hodiny v pohotovostním režimu plus možnost úplnějšího vypnutí přijímače, pohodové ovládání až na…
  • PROTI: …komplikovanější ukládání a vyvolávání stanic z paměti (nad pozicí 4, včetně), pogumovaná strana se dosti špiní, nadstandardní výkon zesilovače se neprojevoval u Bluetooth a kabelového napojení, nedobíjí přes USB-PD

 

Štítky