K završení našeho přehledu toho nejlepšího zbývají ještě multimediální přehrávače s operačním systémem Android TV. Podívali jsme se proto na TOP modely z našich testů z poslední doby a jak je zvykem, také jsme u nich aktualizovali ceny.

Multimediální přehrávač (MMC), nebo jak se rovněž říká „box s Androidem“, vezme do éry „Smart TV“, nejen vaši obstarožní „telku“, ale může rozšířit možností i té novější nebo zcela nové. Zatímco televizor s Android TV může být komplikovaný, drahý a nemusíte ho dnes už pomalu ani sehnat (končí, nastupuje Google TV), externí multimediální přehrávač s Android TV, tedy s tím samým operačním systémem, není drahý a dá se tudíž lehce obměnit. A problematická Google TV sem zatím ještě nedorazila.

Kombinované přijímače pro DVB-T2 Přehled boxů s Androidem a Android TV

Současná situace na trhu s MMC je bohužel taková, že v podstatě nemáte jinou možnost než si pořídit „něco s Androidem“. Klasické multimediální přehrávače totiž už pomalu vymřely, velcí výrobci televizorů, jako LG či Samsung se těmito věcmi nezabývají a jejich hlavním zájmem je prodat nový televizor s vlastní platformou. Pokud tedy chcete rozšířit vaše možnosti, včetně například aplikace, kterou v televizoru vůbec nemáte, na výběr toho mnoho není.

Sháníte multimediální box s Android TV? Projděte si největší nabídku na trhu.

Aby toho nebylo málo, v minulosti se naprostá většina výrobců MMC s Androidem soustřeďovala na mobilový Android a „televizní“ operační systém Android TV byl opomíjen. Tady je už naštěstí situace výrazně jiná, ale odehrálo se to v podstatě během posledního roku, roku a půl. A protože jsme přesvědčeni, že Android TV je pro naše účely podstatně lepší volbou, vybrali jsme MMC pouze s tímto operačním systémem a ty s mobilovým Androidem jsme, zejména z důvodu nižší aplikační kompatibility, zcela vynechali.

Nejlepší televizor 2022 V TOP 10 TV je opravdu z čeho vybírat

Řazení následujících výrobků je – podobně jako u jiných přehledů tohoto druhu – abecední, odkazy na naše recenze najdete hned v úvodu. Opět upozorňujeme na to, že se od doby testu mohlo něco málo (nebo více…) změnit, takže je v případě zájmu dobré se blíže pozeptat. Do přehledu zařazujeme i vybrané modely s Android TV s tunerem DVB-T2/HEVC. Tady je TV tuner jen jako doplněk a obsluhuje ho jen další aplikace.

 

AB IPBox Two Combo Android TV a DVB-T2 (skoro) se vším všudy

AB IPBox Two Combo (3.790 Kč)

Set-top box kombinovaný s multimediálním centrem MMC s o. s. Android TV 8.0 vyniká řadou tunerů, včetně českého DVB-T2/HEVC. Nechybí čtečka přístupové karty a zvládá rozlišení až do Ultra HD (4K).

AB IPBox byl výborný a hlavně za provozu spolehlivý. V průběhu práce možná zjistíte, že nejde o čistý Android TV, resp. že tam sice je, ale zřejmě (nejspíše) kvůli snížení poplatků za cosi je prostředí děláno tak, jak je děláno. Včetně nutnosti manuálně a poměrně složitě instalovat přístup do oficiálního tržiště aplikací Google Store/Play.

Za danou cenu získáte univerzální přístroj s jehož zprovozněním, včetně případné přístupové karty, si sice musíte poměrně dost vyhrát, ale na druhou stranu si za to jednoduše můžete připlatit (je to jako služba), takže jste bez starostí. Vždy pak dostanete spolehlivou a všestrannou mašinku s vysokým stupněm aplikační kompatibility a se stabilním chodem aplikací. To společně se solidním chováním DVB-T2 na které jsme se vzhledem k zaměření časopisu orientovali, pokládáme za nejdůležitější.

Zaujal vás AB IPBox Two Combo? Kupte si ho hned teď.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý chod aplikací i set-top boxu na DVB-T2, výborná kompatibilita s lokálními aplikacemi, slušný obraz i na horších TV kanálech, velmi dobré EPG i seznam stanic vyvolatelný OK/Enter, výborné ovládání set-top boxu (v rámci možností Android TV)
  • PROTI: složitější zprovoznění přístupu na oficiální tržiště aplikací Googlu, nutnost manuálně zprovoznit přístupovou kartu k placenému vysílání (pokud potřebujete); vše lze ale pořídit jako službu u dodavatele

 

Mecool KD1 s Android TV Spolehlivý doplněk vašeho televizoru

Mecool KD1 (1.495 Kč)

Zařízení, jedno z mála tohoto druhu, si na nic nehraje a určitě ne na nějakou komplexnost. Na těle o miniaturním půdorysu 33 x 84 mm vidíte jen rozhraní microUSB a HDMI přes které ho zapojíte přímo do TV. Získáváte tak čistý multimediální přehrávač.

Mluvit o tlačítku úplného vypnutí zde nemá smysl, stejně, jako o absenci rozhraní pro přehrávání multimédií přes USB. To by v dané koncepci bylo jednak zbytečné a jednak nejspíše problémové. Na tomto řešení se nám líbil rozumný přístup bez zbytečných okras a jasné směřování k cíli. A tím je zde snaha nabídnout co nejmenší a co nejméně komplikované „neviditelný“ MMC s Android TV. Tohle se podle nás povedlo stejně, jako sázka na vyladěnou verzi operačního systému a soulad s daným hardwarem.

Mecool KD1 si vaši pozornost rozhodně zaslouží a patří k tomu nejlepšímu nejen v dané koncepci. Operační systém a aplikace byly stabilní a sladěnost s hardwarem výjimečně vysoká, alespoň během náročného vánočního přehrávání. Za stávající cenu je to výborná volba!

Zaujal vás Mecool KD1? Kupte si ho hned teď.

Hodnocení

  • PRO: sladěný hardware se softwarem (stabilní prostředí), Wi-Fi i na 5 GHz, vysoká aplikační kompatibilita, výborný poměr cena/výkon, multimédia až do rozlišení Ultra (4K), kompatibilita s řadou systémů HDR
  • PROTI: chybí klasické zrcadlení obrazovky z mobilu, pro někoho nutnost dokoupit další ovladač (závisí na používaných aplikacích)

 

Mecool KM7 Přehrávač s vyladěným Android TV

Mecool KM7 (1.990 Kč)

Obvyklá malá a pasivně chlazená krabička míří tam, kde nevyžadují napojení digitálního zvukového výstupu na zesilovač, nebo mají nějaký modernější s HDMI a nevadí jim jít touto cestou. Tím se zákaznická skupina jasně vymezuje.

Mecool KM7 je malá a lehounká (105 g) plastová krabička a tudíž musíte šikovně umístit kabely tak, aby se vám neposouvala. Tomu napomáhají i rozměrné gumy na spodku přístroje, což je také jediné místo kde vidíte otvory pro chlazení. I přesto se KM7 nijak moc nehřál, a to ani po pěti, šesti hodinách provozu. To, co je na něm ale nejlepší, je vynikající sladěnost hardwaru se softwarem, resp. s firmwarem, a za provozu opravdu nebylo na co si stěžovat.

Co se týče ovládání a zvláště menu nastavení Googlu to je takové, jaké je a musíte si zkrátka zvyknout. Naštěstí se poslední dobou zdá, že Android TV si s moderním televizorem rozumí podstatně lépe než se starším. Rozladění výstupní obrazové plochy, což je u těchto zařízení vcelku obvyklá věc, tady nebylo – při napojení na Hisense 65U8GQ (4K) – pozorováno ani jednou.

Hodnocení

  • PRO: výborně sladěný hardware se softwarem, stabilní běh bez potíží, Wi-Fi i na 5 GHz, Android TV a tudíž výborná aplikační kompatibilita
  • PROTI: chybí klasické zrcadlení obrazovky z mobilu (pouze Chromecast), pro někoho nutnost dokoupit další ovladač (závisí na používaných aplikacích) a to, že tu není digitální audio výstup

 

Nokia Streaming Box 8000 Přehrávač s výtečnou kompatibilitou

Nokia Streaming Box 8000 (2.599 Kč)

Malá hranatá a plně plastová krabička je určena pro ty, kteří chtějí co nejkompatibilnější multimediální přehrávač a spokojí se – co do hardwaru – se základem. Nevyžadují tudíž nějakou velkou paměť RAM, kapacitu na flash disku či nějaké rozšíření. Když se to vezme kolem a kolem, vlastně by tu nemusel být ani digitální audio výstup.

Z parametrů je zřejmé pro koho je určen. To samozřejmě není nic proti ničemu. Výrobce bohužel nešel cestou originality vnějšího návrhu a provedl ho jako klasickou malou a pasivně chlazenou krabičku, takže nic převratného neobjevíte ani tady. I když to, že se Nokia nehřeje ani během hodně dlouhého provozu (šest, osm, deset hodin v kuse) je, vzhledem ke konstrukci, jisté překvapení. To co je ale nepříjemnější, je výtečné sladění hardwaru a softwaru a nebyl tu jediný problém.

Rozhodně výborné je samostatné tlačítko vyvolávající přes dálkový ovladač menu nastavení a na něj narazíte málokdy. Výtečné jsou i barevné klávesy a rozumné je také rozložení tlačítek. Tady je jasně vidět, že výrobce ví koho oslovuje a kam míří.

Pokud nejste nároční na hardware a jste spíše typičtější uživatel, tohle je jeden z nejlepších boxů s Android TV na jaký můžete v současnosti narazit.

Hodnocení

  • PRO: výtečná aplikační kompatibilita, excelentní pasivní chlazení, výborné ovládání, zvládne dobít mobil i přes USB PD, kvalitní nožičky na spodní straně, plnohodnotný, podsvícený ovladač, včetně barevných tlačítek a vstupu menu nastavení, ale…
  • PROTI: …někomu mohou vadit zbytečně malé znaky, velmi špatně viditelná LED

 

Multimediální přehrávač Strong Leap-S1 nabídne vyladěný „televizní“ systém Android TV a řadu aplikací

Strong Leap-S1 (2.399 Kč)

Strong připravil pro nástupce vynikajícího modelu SRT 202 Ematic nové jméno a novou výbavu. Jde zejména o USB 3.0, klasický síťový vypínač (sláva!) a vyšší verzi Wi-Fi 5, což udělá radost těm, kteří nemají k televizoru dotažen ethernetový kabel.

Tenhle multimediální přehrávač se určitě povedl. Pár problémů tu sice je a odstranit by často šly firmwarově, ale to nejdůležitější, tedy stabilita chodu a aplikační kompatibilita je na výši a o to jde v praxi nejvíce. Výrobce by se měl především vypořádat s trojicí informačních LED na přední straně. Ty totiž signalizují chybně a s rozdílnou intenzitou, bohužel přesně opačnou, než by bylo zapotřebí. Zamrzí i omezený Chromecast, ale po pravdě řečeno zrcadlení obrazovky z mobilu nebo tabletu se spíše očekává u televizoru než u takovéhoto přehrávače.

Potěší především dobrá cena a vysoký stupeň výbavy, jakou momentálně najdete zřídka. A samozřejmě operační systém Android TV. Po pravdě – pokud si nechcete koledovat o zvýšené problémy, vůbec si takovýto přístroj s mobilovým Androidem nepořizujte.

Zaujal vás Strong Leap-S1? Kupte si ho hned teď.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, stabilní a dobře vyladěné prostředí, Android TV a s tím spojená vysoká aplikační kompatibilita, oproti předchozí verzi výrazně vylepšená výbava, včetně např. rychlejší Wi-Fi, tradiční síťový vypínač
  • PROTI: špatné provedení informačních LED na čelní straně, Chromecast pouze s aplikacemi, které ho podporují, na spodu chybí gumy, otočený konektor HDMI (možná komplikace s kabelem – zařízení je velmi lehké)

 

Set-top box VBox Android TV XTi 4144 nabízí DVB-T2 dokonce 4x a má vyladěný operační systém

VBox Android TV XTi 4144 (4.790 Kč)

Neotřelý přijímač, který může televizní signál předat do domácí počítačové sítě (LAN) představuje zařízení typu tři v jednom. Je postaven na operačním systému Android TV, tedy na tom, který je používán v televizorech.

VBox Android TV XTi 4144 rozhodně není pro každého a musíte zvládat techničtější věci, včetně nějaké té základní „síťařiny“. Nutným předpokladem je také vyladěná domácí síť LAN, kvalitní Wi-Fi směrovač a již připravené ethernetové rozvody. Bez toho posledního jsme ostatně VBox nedokázali ani naladit. Řadě znalejších lidí, kteří se ale snaží pochopit svět kolem nás i jinak než jen dotykem přes displej mobilu, může tenhle technický zázrak sednout. Dá se ostatně používat i jako hodně vyspělý set-top pouze pro jeden televizor.

Případné problémy se streamováním televizních kanálů, které nejspíše tu a tam nastanou, jsou podle nás slušnou cenou za rozvod televize po domácnosti bez nutnosti tahat anténní svod do každé místnosti. A to ještě nemluvíme o mobilním televizním příjmu třeba na zahradě. Je to ale pochopitelně něco za něco. To ostatně vždy.

Hodnocení

  • PRO: vynikající kvalita obrazu, vynikající sladěnost hardwaru s firmwarem a neméně vynikající implementace Android TV, „chytat televizi“ můžete na nejrůznějších zařízeních s přístupem k LAN bez vlastních tunerů, poslouží i jako velmi kvalitní multimediální centrum, podpora obsahu s HDR10 a HLG, HDMI (CEC), prakticky všestranné zařízení pro distribuci TV signálu, ale…
  • PROTI: …chybí HbbTV a klasický síťový vypínač, mizerná příručka, dálkový ovladač někdy/často nepracoval přes Bluetooth, ale jen přes infra

Foto v úvodu: Strong