Česko je v platformách pro IPTV stejná velmoc, jako v antivirových programech. Ta „montovna“ ve středu Evropy, jak někteří „jedinci“, a některá „média“, neustále připomínají, se „trochu vypracovala“, že? Jen to ti dotyční neberou v úvahu, protože si nevidí za špičku vlastního nosu. Pojďme ale na to! Tabulku s porovnáním služeb IPTV najdete ke stažení v závěru článku a jsou v ní nejen ti největší.

Internetová televize IPTV, jinak řečeno „televize přes internetový protokol“ (IP) se stala nejvýnosnější placenou televizní platformou v Česku (viz samostatný článek), což vyplývá z nejnovější analýzy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a zprávy o vývoji trhu v roce 2022. ČTÚ k tomu uvádí ještě něco: z tržeb téměř 7,1 mld. Kč vybraných za šíření rozhlasového a televizního vysílání jich na IPTV připadly přes čtyři miliardy.

IPTV v Česku vydělá 4 miliardy Kč ročně Využívá ji 1,1 milionu předplatitelů

Jedničkou na českém trhu, tedy největší co do počtu uživatelů, je O2 TV lákající především sportovním obsahem. Jedničkou, co do ovládání, je podle nás Lepší.TV, suverénně nejhorší dojem (a zkušenosti) máme z Kuki TV (Smart Comp), které bylo v našem případě při zápůjčce vysloveně neprofesionální a dokonce až podrazácké.

Co do rozlišení poskytovaných televizních stanic, jde o široký záběr od nízkého (SD), přes jakési HD Ready, resp. něco mezi SD/HD, až po Full HD, resp. dnes už také Ultra HD (4K). Tady jde vždy o vybrané zahraniční stanice a nejvyšší tarifní programy.

Sledovat domácí IPTV můžete jednak v ČR, jednak v rámci EU, a to kdekoli, ale pozor! Pokud je součástí IPTV skutečná, možná lépe řečeno samostatná videotéka, jako příklad si vezměme O2 TV, může být umožněno její sledování pouze v ČR (autorská práva).

Zcela odlišný stav pak nastává při přehrávání v zemích mimo EU a tady opět záleží na provozovateli a někdy i konkrétním pořadu, což už jde nad rámec článku.

Přehled on-line videoték Porovnejte si je na jednom místě, včetně cen

Odkazy na články o IPTV

Co si na dovolené (ne)pustíte Geoblokace internetových vysílání v ČR

Vysvětlení některých pojmů

V úvodu tabulky narazíte na položku „styl služby (aplikace/STB)“ říkající vám dopředu, zda se video služba spíše zaměřuje na streamování přes aplikace nebo naopak jde cestou spíše STB. Jde zkrátka o to, zda klade důraz na aplikace s jejich náročnějším vývojem i udržováním nebo na hardware za který samozřejmě ještě může chtít, a také chce, nějaké peníze navíc.

V druhém případě je to pochopitelně výdělečnější, provozně levnější a pro poskytovatele video služby konec konců i pohodlnější, protože se zabýváte údržbou doslova pár věcí a za box (STB) vám zákazník ještě zaplatí, nepochybně včetně někdy vysloveně slušné obchodní marže. Na druhou stranu diváci jednoznačně preferují aplikaci v televizoru, nebo v přijímacím STB, a z toho vyplývající obsluhu přes jeden dálkový ovladač.

Každá streamovací služba IPTV rovněž vyžaduje jistou vyváženost mezi nabídkou tarifů (a dodatečných balíčků), a samotnou nabídkou televizních stanic, přičemž pochopitelně jde také o jejich kvalitu či ne-kvalitu. Poskytovatelé to řeší různě, obecně je však vidět značný nárůst kanálů vysílaných v HD, resp. ve Full HD (1.920 x 1.080 bodů), jejichž počet vzrůstá s vyšší cenou zvoleného balíčku, tarifu.

Současná nabídka je na poli IPTV už také volná, i když bod „bez závazku“ v tabulce máme. Nenarazili jsme na žádného poskytovatele, který by řekl, či a priori vysloveně napsal, „ne“ i když u T-Mobile (Magenta TV) se to nepodařilo zjistit a pochopitelně je třeba řešit dozvuky smlouvy či poskytnutého pronajatého boxu. Je zřejmé, že komplikovanější to může být u těch, kteří zároveň poskytují mobilní služby s jejich inkasem z vašeho účtu (více samostatná položka v tabulce). U těchto poskytovatelů IPTV také pozor na některá omezení daná způsobem platby, což najdete v poznámce.

Jednou z nejdůležitějších věcí jsou u IPTV funkce zvané „Zpětné zhlédnutí“ a „TimeShift“ a závisí nejen na video službě, jako takové, ale ovlivňuje je to, jak má tyto vlastnosti nastaven konkrétní televizní kanál, resp. jeho majitel, tedy televizní skupina. „Zpětné zhlédnutí“ tak někdy nemusí být k dispozici, nebo je hodně omezené (třeba jen na dva dny).

V případě funkce TimeShift, sledování živého TV vysílání se zpožděním, jsou rozdíly minimální, k dispozici je vždy, a z pochopitelných důvodů bývá pouze omezena maximální doba „nahrávání“ (řekněme na 20 hod.). Tohle pochopitelně není rozhodující, protože se k pořadu vždy můžete vrátit přes „Zpětné zhlédnutí“ (nejčastěji je nabídnut týden zpět), u Primy pochopitelně musíte přetrpět reklamy i když je možné se z nich vyplatit.

Další důležitou věcí je nahrávání, tedy co nejjednodušší záznam vybraného pořadu, což nabízí prakticky každý, a také maximální počet využitelných zařízení. Ta si regulujete zpravidla přes webový přístup. Zařízení jako taková, bývají často rozdělena na „PC/web“, který je vždy vyžadován, plus „ty další“. S tím souvisí i současné sledování téhož pořadu na více zařízeních, které někde nemusí být zcela jednoduché a může vyžadovat příplatek nebo zprovoznění nějaké další funkce (O2 TV).

SledovaniTV v roce 2023. Jak vidíte, součástí je i videotéka a rádia, rozhlasové stanice, rozlišení jde u některých kanálů do až 4K. Foto: autor

Pár poznámek ke konkrétním video službám

Lepší.TV: stabilní u nás dlouhodobě zkoušená služba s výborným ovládáním, které si můžete nastavit do dvou podob. K dispozici jako aplikace na řadě platforem, včetně menších, využit moderní kodek H.265/HEVC.

O2 TV: největší domácí videoslužba IPTV (sázka na sportovní obsah se zjevně vyplácí) s některými unikátními funkcemi, ovládání ve verzi 2.0 sice stále své, ale významně přístupnější. Aplikací je málo, prosazován je set-top box. Některé funkce, závislé od druhu platby.

Poda net.TV: tady máme nulové zkušenosti, IPTV podle z oficiálních webových stránek trochu chaotická, což je vidět už z toho, že používá i jméno Poda.TV/Poda TV, chybí přehledně uvedené tarify a ceny, atd.

Skylink Live TV: dříve výhradně jako doplněk k satelitu, nyní už i standardní podmínky (viz tabulka) s několika tarify a doplňkovými balíčky. Video služba je nyní provozována společností Canal+ Luxembourg S. à r.l. vlastnící Skylink, resp. M7 Group.

SledovaniTV: hodně rozšířená a spolehlivá videa služba (zkoušíme ji, takže i vlastní praxe) s obsahem dnes už také ve 4K a někdy trochu specifickým ovládáním. Aplikace i pro menší TV platformy, kuriosně uveden třeba i Windows Phone.

T-Mobile TV, nyní spíše Magenta TV. Službu jsme už hodně dlouho v praxi neviděli. Z tabulky je zřejmá vyšší cena, sázka na STB (aplikací není mnoho) a součástí může být i omezené Voyo. Některé funkce, stejně jako u O2 TV, závislé od druhu platby.

Přehledová tabulka ke stažení (PDF): tabulka – přehled IPTV 2023

Úvodní koláž: autor