Do jaké VoD „jít“, vám samozřejmě napoví obsah, což je na jiné povídání (v případě HDR je odkaz níže). Pomoci ale hodně mohou i jejich možnosti. A samozřejmě i to, pro jaké platformy je typicky u televizorů k dispozici. Rekordmanem se v tomto ohledu zdá být Prime Video od Amazonu.

U streamovací on-line video služby je nejdůležitější požadavek na internetové připojení a dnes už většinou nejde ani tak o rychlost, jako spíše o jeho stabilitu. Někdy však můžete narazit i na problém s výkonem zařízení na kterém ji provozujete (typicky asi u rozlišení 4K), jindy pro změnu na vaše možnosti v instalaci domácí sítě LAN; jak ji od směrovače, routeru, dopravit k k televizoru či jinému přijímacímu zařízení. Na extrémní případy, což je ale zřejmě jen Bravia Core od Sony, která má přímo obří datový tok, pak potřebujete špičkovou výbavu na všech uzlech. Podle posledního zkoušení, které autor u Bravia Core dělal před pár lety pro digirevue.cz, nebylo ovládání žádná sláva, ale kvalita obrazu a zvuku byla naprosto impozantní.

Vraťme se ale k požadované rychlosti internetového připojení. V naší přehledové tabulce ji většinou najdete, dohledat se ji ale nepodařilo vždy. Stabilitou se služby VoD pak nezabývají vůbec.

Obsah s HDR ve videotékách? Podívali jsme se za vás a není to takové…

Obsahové stránce se v tomto článku prakticky nevěnujeme, zaměřujeme se na technické a finanční aspekty. O přitažlivosti obsahu a jeho úrovni si ale stejně musí každý rozhodnout sám. Řadu lidí lákají i doprovodné televizní kanály, které už některé VoD také mají, jiní se zaměřují zejména sport, apod.

Důležité také je, že video služby můžete sledovat nejen u vás doma (myšlena „země“), ale typicky kdekoli v rámci Evropské unie, což je jedna z těch lepších věcí, které nám EU dala. Pozor na Netflix, který má hodně striktní a ještě navíc omezené sledování na jiných místech než je „domov“; myšleno tentokráte přímo u vás doma. Připravte se rovněž na to, a teď hovoříme obecně, že se v nápovědě VoD často vůbec nedozvíte co potřebujete a najít třeba podporovaná nařízení na českých stránkách například Netflixu se vůbec nepodařilo, komplikované to ale bylo i jinde.

Co jsme spolehlivě našli, je uvedeno v tabulce, u většiny streamovacích služeb můžeme posloužit i vlastní zkušeností, protože o nich dlouhodobě píšeme (konkrétně zde byly prověřovány profily) a odkazy na další články na Televizním webu najdete níže.

U služeb primárně s námi nespolupracujících, což jsou Apple TV+, Netflix a prime video, údaje vycházejí jen a pouze z oficiálních webových stránek, a to se ještě někdy lehce rozcházejí nebo byly poněkud neurčité.

Redakce doporučuje na srpnové večery Tipy na filmy a seriály ze streamovacích služeb

Než si vyberete tu svou

Před výběrem je nutné promyslet pár věcí. Začít můžete z několika stran (to není jako výběr televizoru) a na jednu stranu jde o obsah a zaměření videotéky, na druhou jde o technické věci, jako jsou podporované platformy, vaše internetové napojení či rozvod domácí sítě LAN (kabel u TV, nebo směrovač, Wi-Fi jaké třídy, apod.).

Na výběr máte jak zcela klasické videotéky, tedy ty čistě s filmy, seriály a dalšími pořady, tak VoD obohacené o televizní kanály, což je typicky (a už dlouho) Filmbox.

Kategorii v podstatě samostatnou, jsou pak VoD typu prima+ a Voyo, které nabízejí sledování živého televizního vysílání v rámci všech kanálů svých majitelů provozovaných na tradičnějších platformách. Tj. v DVB-T2, na kabelu a satelitu.

 

Panasonic ToughBook FZ-40 je sice dosti odolný, to ale neznamená, že nezvládá běžné činnosti, včetně přehrávání třeba primy+ či Voya. Foto: Panasonic

Panasonic ToughBook FZ-40: vyzkoušeli jsme ho také s VoD…

Hodně odolný notebook s vojenskou certifikací MIL-STD-810H, a mimo jiné i krytím IP66 (co to je), míří nejen na vojáky či třeba energetiky, ale nejnověji i do letecké záchranné služby pro Královéhradecký kraj. Ostatně nabídne i vynikající rozsah provozních teplot od -29°C do +63°C a proletí se zřejmě i vrtulníkem : ).

Autor notebook za 140.000 Kč (Windows 10/11) vyzkoušel pro digirevue.cz (test je zde) a odnesl si hodnocení plných 90 % (digirevue doporučuje).

Z vlastností, stručně řečeno, jmenujme dotykový displej LCD (TFT) s dnes už klasickým podsvícením LED s úhlopříčkou 35,6 cm (14″), poměrem stran 16:9 a rozlišením Full HD, tedy 1.920 x 1.080 bodů. Za pozornost ale stojí i jas až 1.200 cd/m2, procesor Intel Core i5 pracující na 2,6 GHz (grafika je integrovaná) a 16 GB RAM s tím, že ji můžete rozšířit až na 64 GB. Vše doplňuje 512 GB na disku, zabudovat můžete i flash disk o kapacitě až 2 TB. ToughBook FZ-40 nabízí řadu rozšiřujících míst, včetně možnosti přidat druhý akumulátor. Zvládá ale také automatické zapnutí počítače po odklopení víka, je tu klasický kurzorový kříž, krytka kamery a zejména možnost naprogramovat si řadu tlačítek.

A co na něm, mimo jiné, bylo zkoušeno? Řada IPTV/VoD, tedy internetových televizí a on-line videoték, do kterých máme přístup. Pracovalo se přes standardně zabudovaný prohlížeč Microsoft Edge i když to, po pravdě řečeno, není žádný zázrak, a šlo například o Lepší.TV. Ta byla, stejně jako prima+, za provozu zcela bez problémů (pokud nepočítáme ty její). Co se týče další zkoušené video služby, populárního Voya, zhruba 90% času fungovala, někdy však měla problémy s navázáním na přehrávání po delší pauze, jindy se přehrávání zcela zaseklo (pouze obraz, zvuk běžel). V tomto případě je však možné, že skutečně šlo o problémy linky či serveru i když to bylo opakovaně testováno po několik dnů.

Po opětném zaslání notebooku (test bohužel musel být přerušen) došlo také na HBO Max, které ale vyzkoušet nešlo, protože po přihlášení k účtu začalo otravovat nějakou nesmyslnou hádankou a nedalo si říci, takže nic (kdo ví co šlo). To Disney+ už fungovalo zcela bez problémů stejně, jako například iVysílání ČT a Youtube.

Jak vidíte, ToughBook FZ-40 můžete používat jak na práci, tak na zábavu, to pokud vám zbude trocha času. Našinec se ostatně také potřebuje nějak odreagovat.

 

Apple TV+ – podporovaná zařízení. Poněkud složitější, ale nakonec to snad u video služby najdete. Obrazovka: autor

Jaká zařízení jsou u VoD podporována?

Obecně vzato všechna možná a někdy dokonce i zcela neočekávaná (ryze specializované boxy). Rozdělit je můžeme do několika oblastí: máme tu počítače, mobily a tablety, televizory, multimediální přehrávače a také zmiňované specializované boxy v nichž je obzvláště silné prime video.

V případě počítačů, resp. počítačů a webových prohlížečů (někdy i aplikací v rámci daného o. s.) se obecně vzato bavíme o Macu a Windows, někdy také o Linuxu. A bavíme se rovněž o webových prohlížečích, což zvládá většina současných. Podporován už není zejména MS Explorer. Tady se samozřejmě vždy vyplatí dbát na aktualizace, což například platí i o Windows, méně už třeba o televizoru.

U mobilů a tabletů jde o Android a iOS, u televizorů pak o Android TV (Google), Vidaa (Hisense) a WebOS (LG). A také o čistě firemní operační systémy, což je typicky Tizen, který používá Samsung.

Tolik v krátkosti k provozovaným platformám, konkrétněji v tabulce. Berte jen v potaz, že ta někdy představuje pouze výběr, jindy se všechna zařízení nepodařilo spolehlivě dohledat (třeba Apple TV+).

Nejnovější domácí videotéka prima+ je na jedné platformě dobrá (PC/web), na jiné zase hodně slabá (mobilový Android). Před sebou má ještě docela dlouhou cestu nemluvě o tom, že řada věcí nefunguje tak, jak tvrdí. Na originální obsah má ovšem vyhrazeno až neuvěřitelné množství peněz! To se někdo má… Obrazovka: autor

Poznámky k video službám

Jak vidíte z tabulky, věnujeme se také současnému sledování video služby na více zařízeních, tedy kolik streamů z ní vlastně můžete současně provozovat v rámci jedné smlouvy. VoD to z pochopitelných důvodů omezují a v současné době se přitvrzuje! Například podle toho, co jsme našli k video službě Apple TV+ (technické údaje jsou docela skoupé) je třeba pro tuto funkci mít povoleno tzv. rodinné sdílení, ať už to v praxi znamená cokoli.

Neomezeno to bývá při sledování obsahu staženého do vašeho zařízení a nenarazili jsme na video službu, která by to vysloveně zakazovala. Zmiňovaná Apple TV+ to ovšem hlídá a bylo to vidět v části „podpora“ i když v základních informacích nebylo zhola nic, což bude nejspíše záměr (stejně jako ostatní chybějící údaje). Apple obecně vzato reguluje – a omezuje – vysoce, někdo by řekl „naprosto šíleně“, a v tomto případě, citujeme… „U většiny kanálů Apple TV má platnost staženého obsahu až 30 dní.“ A také… „Filmy ani TV pořady nemůžete stáhnout do Apple TV, chytré televize nebo do streamovacích zařízení. Obsah HDR můžete stáhnout pouze do určitých modelů iPhonu, iPadu a iPodu touch. Video v rozlišení 4K nelze stáhnout do žádného zařízení.“

Hezké a tohle už silně připomíná současné vládce v evropském parlamentu a otázku ochrany našich evropských hranic. À propos ten samý problém byl u Apple TV+ s minimálním internetovým připojením (rychlostí). V nápovědě/podpoře se nevyhledá nic, na hlavní stránce také nic nebylo a našinec – pokud má štěstí a stráví s tím spoustu času – narazí na zmínky šestibodovým písmem (či tak něco) „náhodně kdesi“.

V ostrém protikladu („applisti“ jsou už zvyklí) jsou pak normální videotéky, jako třeba SkyShowtime dovolující uživateli (uživatelům v rámci domácnosti) streamovat na až 3 zařízeních současně. Stažený obsah omezen nijak není a podobně to má děláno naprostá většina videoték u kterých o tom byla řeč.

Některé VoD (Netflix) také začaly omezovat tzv. sdílení účtů na různých místech. Typicky přes adresu IP (internetový protokol) a některé funkce, jako poloha. Tak se můžete dostat do fáze v níž je třeba na chalupě spustit to a to a chvíli službu nechat běžet, aby o tom streamovací video služba věděla a registrovala to. I tady bude zjevně přituhovat.

Další zbrusu nová videotéka na českém trhu, Skyshowtime. Podobně jako Canal+, který vidíte v úvodu, je hodně zajímavá jak obsahově, tak technicky. Obrazovka: autor

Odkazy na další články ke konkrétním VoD

 

Přehledová tabulka VoD na domácím trhu (k 28. 9. 2023)

Ke stažení (PDF): tabulka – srovnání VoD

Ke stažení (XLSX): tabulka – srovnání VoD, 2023

 

Foto v úvodu (odchycená obrazovka): autor, zdroj Canal+