Vypínání DVB-T bylo sice zatím odloženo, ale nezastaví se navždy. Třeba pak upotřebíte TOP 10 toho nejlepšího, co jsme v poslední době vyzkoušeli. A změn je oproti podzimu dost a dost a nejen proto, že se některé výrobky už nedodávají.

Do TOP 10 testovaných STB jsme se vždy snažíme zahrnout přístroje, které některé funkce (nebo většinu z těch základních) zvládají nadstandardně, nebo vynikají v některé důležité oblasti. Zkrátka jsou něčím výjimečné a proto zasluhují vaši pozornost. A aby byla vaše orientace co nejsnazší, uvádíme podle nás zásadní výhody hned v titulku.

Níže najdete deset přístrojů vybaveným tunerem DVB-T2/HEVC, které prošli našima rukama a které proto s klidným svědomím můžeme doporučit. Mějte jen na paměti, že se poslední dobou poměrně často mění firmware a s ním se pochopitelně mohou měnit i některé vlastnosti. Nejmarkantnější je to asi u doplňkových aplikací, takže pokud je u daného přijímače připojitelného na internet vyžadujete, zeptejte se na ně.

Nejlevnější set-top box našeho přehledu začíná na 749 Kč, nejdražší je za 1860 Kč. Recenze najdete po kliknutí na úvodní název přijímače.

ČTĚTE TAKÉ…

Alma 2860 (749 Kč, také jako Tesla TE-400): jedna z nejlepších nabídek své kategorie

Dálkový ovladač je výborný a byl by vynikající, kdyby občas nevykazoval tendenci přeskočit jednu, dvě položky (viz diskuse u testu). Jeho rozložení je ovšem výborné a je také dobře čitelný.

Obrazové podání set-top boxu ceně určitě odpovídá, v porovnání s referenčním televizorem Samsung QE55Q6FN (29.000 Kč) pochopitelně rozdíl vidět byl a bylo by divné, kdyby ne. Alma ale poměrně dobře resampluje i na horší kvalitě a ani na 140 centimetrovém televizoru HD kanály České televize na DVB-T2 neurazí. Pochopitelně s „extra kvalitou“ stanic typu Galerie, set-top box prakticky nic neudělá. Ale to nezvládne ani televizor za sto tisíc.

Pokud nad Almou 2860 uvažujete, prodávat se také bude i jako Tesla TE-400, dejte si pozor především na délku napájecí šňůry externího zdroje, což je pouhý metr a vyzkoušejte si, zda vám sedí dálkový ovladač. Za danou cenu je to ale dobrá práce, kterou ocení – díky slušné aplikaci Youtube (v době testu…) – třeba i děti v pokojíku. Snad bude zachována i při další verzi firmwaru…

Hodnocení
  • PRO: cena/výkon, výborné EPG, výtečné řazení kanálů s vícenásobným výběrem, pro někoho i spousta časovačů, výborné rozložení dálkového ovladače, ale…
  • PROTI: …s občasným sklonem přeskočit položku, označení položek menu v příručce někdy neodpovídá skutečnosti

 

Amiko Impulse T2/C (1149 Kč): s mechanikou přístupové karty a výborným nahráváním

Přijímačů do dvou tisíc korun s mechanikou přístupové karty na českém trhu moc není. Tady navíc dostanete i překvapivě dobré nahrávání a také externí infračidlo, takže je možná skrytá instalace set-top boxu.

Jestliže rádi nahráváte a chcete jednotunerový stroj, přičemž peníze raději vynaložíte na mechaniku přístupové karty (co kdyby…), pak tady budete nejspíše doma.

Programová nabídka se třemi náhledy je s obrazem a zvukem, zvuk se při vstupu ani při odchodu nepřeruší a EPG nabíhá hodně rychle i když na jiných místech tu a tam narazíte na přece jen pomalejší reakci.

Amiko Impulse nabízí výborný obraz a hlavně výborné nahrávání s celou řadou časovačů. Navíc můžete volit ze tří nahrávacích formátů a set-top box zvládne zaznamenat – z jednoho multiplexu – dokonce dva pořady a třetí můžete sledovat.

Hodnocení
  • PRO: výborný obraz, rychlé EPG bez přerušení zvuku, nahrávání až dvou pořadů se sledováním třetího, dálkový ovladač s dobrým rozložením a EPG hned po ruce, někdy až nebývalé možnosti, ale…
  • PROTI: … chybí HDMI (CEC), po delší době provozu se víc hřeje, čeština v multimédiích není zcela podporována, pro někoho i absence indikace nahrávání na LCD

 

Emos EM190-S (749 Kč): skrytá instalace, výtečné ovládání

Druhý z loni uvedených Emosů má o přízeň trhu postaráno, jak je ostatně vidět v nejrůznějších žebříčcích. A pokud nechcete, nemusíte ho ani vidět – stačí jen vytáhnout externí infra čidlo pro dálkový ovladač.

I když se povedly oba set-top boxy nakonec jsme dali přednost modelu „S“ s možností skryté instalace, kde navíc nebyly žádné větší námitky, takže mezi mínusy není zhola nic, což se často nestává.

Obraz je přes současnou nízkou cenu slušný a nejspíše lepší než byste čekali, resp. lepší než jaký nabízí většina levných televizorů. Po napojení na špičkovou plazmu byla pozorovatelná jistá tendence ztmavovat tmavší místa ve scéně a podávat je se sníženou detailností. Ale to je jen maličkost. Je zajímavé, že za nějakých sedm set dostanete obraz, o kterém se vám u televizorů třeba za pět, šest tisíc může někdy jen zdát.

Za nás tedy výtečná práce a jde o jeden z nejpovedenějších set-top boxů do tisíce korun, jaký si můžete pořídit. Těžkou konkurencí bude nejen podobně koncipovaným přístrojům, ale i těm tradičně provedeným.

Hodnocení
  • PRO: cena, cena/výkon, výtečné ovládání, výtečný dálkový ovladač s tlačítkem EPG hned po ruce, snadné a svižné vyvolávání naladěných kanálů, možnost vypnout displej STB, výborné nahrávání
  • PROTI: na nic jsem nepřišel

 

Gosat GS 220T2 (829 Kč): nahrávání s pojmenováním záznamu

Levný jednotunerový přijímač sice dokáže pracovat jen se dvěma pořady, ale má výtečné ovládání i výborné rozložení tlačítek. Nahrávky navíc šikovně pojmenuje.

Nahrávat jde sice pouze jeden kanál a na další, z téhož multiplexu, se můžete dívat, ale přijímač záznam uloží do vlastního podadresáře a pojmenuje ho třeba „Slagr TV – T2-ŠLÁGR O SEDMÉ(13022020_074611)“. Jasně tak vidíte, kde a co máte nahrané a tohle mnoho set-top boxů nedělá.

Jinak rozložení tlačítek kolem kurzorového kříže dálkového ovladače je skoro ukázkové, v menu se dá kolovat a všude jsou také slušně čitelné znaky.

GS 220T2 představuje pohodlné a výborně ovladatelné řešení pro příjem DVB-T2 zejména pro ty, kteří požadují vysokou obrazovou kvalitu, dobré nahrávání a více než obvyklých devět, deset časovačů událostí.

Hodnocení
  • PRO: výtečné ovládání, včetně posunu po více kanálech najednou (EPG, seznam stanice), výborné rozložení tlačítek, ukázkové nahrávání a pojmenování nahrávek, rozměrné znaky např. v Info, jednoduché třídění naladěných stanic, spousta časovačů událostí
  • PROTI: někdy pomalejší reakce na příkaz s pamatováním počtu opakovaných zmáčknutí tlačítka, slabá podpora externích titulků ve videu přes USB

 

Sencor SDB 5104TD (890 Kč): zdvojené tunery a tři pořady najednou

Jediný set-top box se zdvojenými tunery pod 1000 Kč umožňující nezávislé nahrávání dvou pořadů současně (Strong SRT 8222 zvládá pouze jeden plus sledování dalšího). V době testu nabízel i funkční internetová rádia, včetně domácích.

Nahrávat šlo jeden pořad a na libovolný jiný se dívat (třeba i z jiného multiplexu), šlo ale také nahrávat dva pořady současně z různých multiplexů a sledovat pořad třetí. V tomto okamžiku také set-top box správně omezil seznam dostupných kanálů na tlačítku OK, takže vidíte jen ty, které máte pro sledování k dispozici.

Sencor SDB 5104TD představuje dobře odvedenou práci, nabízí výtečný poměr cena/výkon a slušná multimédia přes USB i když bohužel bez externích titulků v češtině.

Pozor si dejte hlavně na velmi kompaktní dálkový ovladač, který může být pro někoho špatně čitelný a někdy trochu zvláštní rozložení tlačítek. Pokud více nahráváte, potíže můžete mít i s poměrně nízkým počtem časovačů událostí.

Hodnocení
  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, solidní nahrávání a možnosti, funkční aplikace, včetně nějakých dvou desítek internetových rádií, výborná multimédia s vysokou kompatibilitou ve videu, ale…
  • PROTI: …bez externích titulků v češtině, pro někoho i to, že má jen osm časovačů a že chybí Youtube

 

Sencor SDB 550T (799 Kč): atypická koncepce zejména pro SCART

Netradičně provedený přístroj (pro HDMI je naopak určen Strong SRT 82) nabídne ceně odpovídající obraz, ale také poněkud nepřehledný dálkový ovladač s příliš drobnými znaky. Pokud máte potíže se čtením na blízko, jděte raději jinam.

Malý set-top box s natočitelným tělem je primárně určen pro zasunutí přímo do konektoru SCART i když má zabudováno i HDMI. Nápaditá koncepce dovoluje přijímač instalovat velmi úsporně a také ho lze velmi lehce převážet.

Hodně se líbila multimédia, lepší než u celé řady televizorů, takže vedle příjmu českého DVB-T2/HEVC se dá využít i jako velice dobrý multimediální přehrávač, což také není zcela zvykem.

Běžných set-top boxů pro DVB-T2 je už na našem trhu spousta. Takovýchto je vysloveně jen pár a tento patří k nejlepším nemluvě o zabudování konektoru SCART, který využijete u starších televizorů.

Hodnocení
  • PRO: velmi nezvyklá, ale funkční koncepce, instalační variabilita, vynikající multimediální kompatibilita, spousta pozic časovače, dobré ovládání s možností kolovat a výraznými znaky menu, dálkový ovladač s výborným záběrem infra paprsku, ale…
  • PROTI: …méně přehledný a s miniaturním popisem, videorežimy se mění bez upozornění

 

Strong SRT 82 (899 Kč): naprostá miniaturizace a jen pro HDMI

Zcela odlišný přístup k set-top boxu pro pozemní vysílání. Určen je k zasunutí přímo do rozhraní HDMI, přičemž napájení obstarává USB rozhraní televizoru.

SRT 82, který tak míří na patřičně vybavené ploché televizory (pokud máte jen SCART, zkuste Sencor SDB 550T) překvapil ještě ve dvou dalších věcech: v obrazové kvalitě a tím, že se za provozu prakticky nehřeje. Obrazové podání bylo na HD kanálech ČT vynikající, oko ale přístroj potěšil i na dalších stanicích DVB-T2 vysílaných s podstatně nižším rozlišením a nižším datovým tokem. Příjemná byla snaha o udržení pohybové ostrosti a rozumná barevnost se sklony k přirozenosti.

Pokud ho chcete – a jde o výborné řešení pro televizor umístěný na stěně – je třeba se smířit se slabými multimédii a s možnou komplikací při nahrávání. To ale jen tehdy, pokud od něj bude chtít něco víc, čímž je myšleno použití externího USB disku. Způsob napájení, který bohatě dostačoval pro flash paměť, je přece jen v tomto ohledu limitující.

Hodnocení
  • PRO: překvapivě dobrý obraz, elegantní „neviditelné“ řešení, kompletní dodávka, naprosto minimální zahřívání, výtečně vyřešené napájení bez nutnosti externího zdroje, bleskurychlé EPG
  • PROTI: ovládání někdy trochu nedotažené, velmi nízká formátová kompatibilita v multimédiích přes USB

 

Technisat DigiPal T2/C DVR (1849 Kč): nahrávání i s editací záznamu

Ke koupi je – na rozdíl od ostatních set-top boxů značky – pouze ve stříbrné barvě a s nahrávacím přídomkem DVR. Je zřejmé kam tím výrobce míří…

Technisat je jeden z mála producentů, který pro tuner DVB-T2 udává kompatibilitu nejen s kodekem, kompresí H.265/HEVC, ale i s H.264 a s výhodou ho tak uplatníte v pohraničí (Slovensko, Rakousko). Navíc také umí – po připojení na internet – přehrávat internetová rádia, ale z neznámých důvodů je zprovoznění dosti složité.

DigiPal T2/C DVR na jednu stranu nabízí vysoce nadstandardní nahrávání (např. tu je i časovač seriálových sérií), na druhou stranu má některé funkce v tomto okamžiku dosti omezeny. Jako například prosté přepnutí na jiný kanál, a to i na témže multiplexu.

Nahrávka si převezme jméno z EPG a pojmenuje se česky, třeba „4.000.Příběhy předmětů, Pod chebským sluncem.ts“ a příjemné je i to, že pokud si nejste jisti kvalitou vaší flash paměti, stačí si ji nechat změřit a hned vidíte jak jste na tom.

Hodnocení
  • PRO: cena/výkon, propracované funkce a možnosti nastavení, včetně otestování média pro nahrávání (zobrazí se výsledek), vynikající rodičovská kontrola, excelentní nahrávání, základní editace záznamu, někdy výborné ovládání, ale…
  • PROTI: …jindy dosti specifické, náročné zprovoznění internetových rádií (např.), chybí šetřič obrazovky zejména v režimu rozhlasu, video přes USB bez externích titulků

 

Tesla Senior T2 (899 Kč): výtečný zjednodušený ovladač

Když dva dělají totéž, nemusí to být nutně totéž. Stará pravda se ukazuje i u tohoto přístroje se dvěma dálkovými ovladači. Ten tzv. seniorský totiž mj. nabízí i vyvolání EPG.

Set-top box představuje slušně odvedenou práci, pár věcí tu ale k dotažení je a snad na ně také časem dojde. Tesla bohužel poslední dobou rezignuje na gumové či jiné nožičky, takže pokud nemáte rádi prosté kovové výlisky, které vám mohou dřít nábytek, rovnou si zakupte něco na podlepení.

Jinak nejčastěji radost a pohoda. Oba ovladače šlo používat najednou a možná si ten zjednodušený zamilujete i když nejste dítě či senior.

EPG má tři náhledy, nahrávkám sice nejde například nastavit celkové posunutí začátku a konce, ale jsou pojmenované podle pořadu. Multimediální kompatibilita je vynikající, škoda potíží s externími titulky, které byly v době testu krajně nespolehlivé a čeština se dala nastavit jen částečně.

Hodnocení
  • PRO: výtečné osazení a rozložení tlačítek zjednodušeného ovladače, výrazné hodiny v pohotovostním režimu, kovové provedení, 2x USB, celá řada tlačítek na čelním panelu, velice rychlé EPG s řadou náhledů, vynikající multimediální kompatibilita, ale…
  • PROTI: …nespolehlivé titulky, občas přeskakující tlačítka u klasického ovladače (typicky v EPG), chybí šetřič obrazovky, chybí klasické nožičky

 

Tesla TEH-500 (1860 Kč): Android pro běžného zájemce

Jelikož prodej výborného Strong SRT 2401 skončil, vybrat do přehledu alespoň nějaký set-top box pro DVB-T2 s operačním systémem Android nebylo zcela jednoduché.

I když jich je na trhu poměrně dost, najít něco co pracuje spolehlivě, bez velkých lapsusů a míří na běžného zákazníka není až tak snadné. U Tesly se nám nejvíce líbilo právě to poslední. Líbila se i podpora HDMI (CEC) a také to, že si obrazově nezadá s televizorem za desítky tisíc.

TEH-500 může snadno rozšířit nejen váš jednoduchý „hloupý“ televizor, ale také váš „chytrý“ televizor, a to o aplikace, které v něm nemáte. A samozřejmě rozšíří i váš televizor nekompatibilní s DVB-T2. Tedy pokud se smíříte s tím, že nejde o dedikovaný přijímač s rychlým startem, ale o něco, co umožňuje přidávat nové aplikace a funkce.

Určen je pro ty, kterým nebude vadit zejména absence digitálního audio výstupu a poměrně slabá Wi-Fi (rozhodně připojujte přes ethernetový kabel). Nová varianta TEH-500 Plus pak odstraňuje některé námitky, jako například absenci USB 3.0 a má i větší paměť. Má ale také Android 9 a ten u jiných testovaných přístrojů ještě nebyl zcela odladěn. Nicméně základní TEH-500 se se sedmičkou stále prodává, takže je to na vás.

Hodnocení
  • PRO: výborný obraz, dobře navržené uživatelské prostředí, při třídění lze vybrat více kanálů, nezvykle přehledná příručka, ale…
  • PROTI: ..některé informace by chtělo doplnit, drobné firmwarové problémy, chybí digitální audio výstup, Wi-Fi pouze na 2,4 GHz, chybí USB 3.0