Podívejte se na vybrané „streamovací tipy“ od redakce Televizního webu. Zaměřeny jsou jak na filmy, tak na seriály a týkají se vybraných, převážně placených video služeb.

Streamovací služby akcelerovali tvorbu obsahu na všech frontách, zejména té seriálové. Právě seriály jsou dnes nejzajímavější a nejlukrativnější částí tohoto obchodu a v potaz to vzali i české video služby. Vidíme to nejen na Voyu, ale i na nedávném oznámení FTV Prima o výši její investice do tzv. exkluzivního obsahu; viz úvodní snímek naší reportáže z uvedení.

Nyní vám nabízíme to, čemu momentálně fandí ti, kteří píší na Televizní web. Pokud níže není uvedeno jinak, jsou snímky doprovázeny českým dabingem.

Dubnové novinky na streamovacích službách Co chystá Netflix, HBO Max, Disney+ a další

Stručně o zde zmiňovaných streamovacích službách

Jde o video služby převážně typu VoD, tedy on-line videotéky (video on demand), se kterými spolupracujeme, resp. které o spolupráci mají zájem. Tohle neplatí ani o Amazon Prime Video ani o Netflixu, byť ten druhý jsme částečně zařadili.

  • ČT iVysílání: Tady je to hodně těžké. Tedy pokud nejste příznivci dnes velmi populárního žánru krimi a takovýchto pořadů má tzv. veřejnoprávní Česká televize vysloveně nad míru obvyklou. Počítejte s omezenou dostupností pořadů, které nejsou její, tedy zejména zahraničních, a ne vždy je to také dopředu dobře naznačeno. Aplikace jsou na všech platformách výborné, s obsahem, resp. jeho formální přípravou je ČT na štíru u ž dlouho, ale postupně se to (v rámci roků a roků) vylepšuje. Další informace o ČT iVysílání v samostatném článku.
  • Disney+: Jedna z největších video služeb, byť trochu specifická. Abyste to zjistili, stačí se podívat na úvodní přehled zapojených studií. Potenciální uživatelé tady mají nejvíce obav z přemíry „animáků“, pohádek a komiksových dílek (prosím neplést s fantasy a už vůbec ne se sci-fi). Za autora je to sice opravdu znát, ale ani zdaleka to není takové, jak se říká (více samostatný článek). Jinak je tu řada výborných titulů, ale škoda nenakoupeného dabingu u kdysi hodně populárních seriálů jako Ztraceni. Aplikace jsou spolehlivé, párování například té v mobilu s tou v televizoru naprosto excelentní a v tomto hraje Disney+ prim. Další informace v samostatném článku.
  • FilmBox+: Méně populární, ale také levnější video služba, kterou stojí za to neopomenout. Má někdy překvapivě kvalitní obsah, byť ho ani zdaleka není tolik, jako na vyhlášených, masových, streamovacích službách. Aplikace jsou většinou velmi dobré, někdy jen trochu pomalejší. Stále ale nic, co by mělo z vašeho pohledu představovat problém. Více v samostatném článku srovnávajícím i další video služby.
  • HBO Max: Streamovací služba, která je na opět na přechodu „odněkud někam“ a zatím má s aplikacemi jisté potíže (některé verze Android TV), které se zřejmě kvůli dalšímu přechodu moc neřeší. Jinak je tu spousta kvalitního obsahu a také obsah s kvalitním dabingem. Pro řadu lidí, a i pro nás, představuje vysoký standard. Předchozí verze GO na tom však byla – obecně vzato – lépe. Více o HBO Max v samostatném článku.
  • Netflix: Jedna z největších streamovacích služeb nabízející značnou spoustu obsahu, včetně toho s českým dabingem. Obsah se nicméně často nedá označit ani jako béčkový, video služba je však hojně využívaná i u nás, s kvalitou aplikací nemáme velké zkušenosti.
  • prima+: Nejnovější video služba se na českém trhu se uvedla především obří plánovanou investicí do obsahu vytvářeného přímo pro ni a také důrazem na nové moderní pořady. V tomto ohledu se stačí podívat zejména na část seriály a vidět je to i na hlavní stránce. Video služba zatím bojuje s nedodělky jak v obsahové části, tak v části aplikační. Více samostatný článek.
  • Skyshowtime: Druhá novinka letošního roku na českém trhu. Názory na tuto streamovací službu jsou různé a dokonce je tu i kritika na obsah, což je veskrze nepochopitelné. Navíc nabízí spoustu slušného českého dabingu, bohužel opět bez možnosti podle něj filtrovat; tuhle funkci ale neposkytuje nikdo. Aplikačně je napříč platformami překvapivě v pohodě, potíže jsou jen s webovou aplikací, která často vůbec nenaběhne. Další informace o Skyshowtime v samostatném článku.
  • Voyo: Video služba je po třetím, čtvrtém restartu ve výborné kondici a někdy dělá až překvapivé kroky. Nyní už také má svůj vlastní obsah, což se dnes nepochybně počítá, a v Česku patří k „velkým streamovacím značkám“. Má solidně provedené aplikace, dlouhodobé problémy má s tou webovou, což se nyní opět potvrdilo (W10, Firefox, vše plně aktualizované). Další informace o video službě v samostatném článku.

Jaký je SkyShowtime na první pohled? Skvělý obsah, dabing, ale pár nešvarů

Bohumil Herwig: Babylon Berlín, Tulsa King i Yellowstone

ČT iVysílání: sekce „Filmy“ momentálně nabízí spoustu archivních snímků, které neznám, a také pár nových, které jsem rovněž neviděl, takže tady bohužel nemohu posloužit. Doporučil bych sice Fotografa (Česko, 2015), ale dvou dílnou verzi už přehrát nelze a celovečerní jsem nezhlédl.

  • V seriálech by to byla jednoznačně Gomora, ale pokud ji zde nesledujete pravidelně, nejčastější co uvidíte, bude nápis „Video nelze z licenčních důvodů přehrát“. K dispozici tu byl pouze poslední díl. Jinak se přiznám, že nevím. Krimi seriály mě už vysloveně nudí, historické snímky ČT nezvládá a zbytek mě také nějak nebere. Za mě tedy nic.

Disney+: Avatar (USA, Velká Británie, 2009): dnes už klasická sci-fi v nejryzejším balení, kterou si, před druhým „dílem“, stojí za to připomenout. Dále Černý panter (Black Panther, USA, 2018): komiks, kterému se u Disney+ asi nevyhnete a jehož zpracování je, na rozdíl od pokračování „Wakanda nechť zhyne“, : ) výtečné. Jedna z nejlepších „marvelovek“.

  • Třetím a posledním filmovým snímkem bude „Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa“ (Moana, USA, 2016), což je nádherný animák pro celou rodinu o dívce, která se snaží zachránit svůj svět. A holky tady podceňují…
  • U seriálů zejména Loki (USA, 2021), což je komiksový příběh nezdárného boha, který se tentokráte vydává i na cestu časem. Dobře odvedená práce, a to i po technické stránce. Dále „Star Wars: Vadná várka“ (Bad Batch, 2021): další skvělý seriál z ranku Hvězdných válek, který nabídne slušné příběhy, i příběh za příběhem, tolik důležitý pro seriál jako takový. Je zajímavé, že – obecně vzato – jsou animáky lepší, než hraná tvorba!
  • Posledním seriálem bud „The War of the Worlds“ (Válka světů, Velká Británie, 2019, titulky). Jiné zpracování klasiky H. G. Wellse představuje solidně odvedenou, byť místy trochu rozvleklejší práci (zkouknuta první řada). Jinak opět stupidních 16+. (Proč to někdo neudělá po našem?)

FilmBox+: Z filmů nepochybně „Jen 17“ (Jeune & Jolie, Francie, 2013), což je přirozeně provedený a výborný snímek o jednom dívčím dospívání. Stejně jako by dnes v Polsku nenatočili film Sexmise, tohle by nenatočili (a asi ani nepustili) nejen v USA, ale i ve valné části Evropy. Tak daleko jsme s tím pokrokem dospěli!

  • Legenda (USA, Velká Británie, 1986): pohádkový snímek s Tomem Cruisem jsme s napětím sledovali kolem revoluce (té poslední). Na tehdejší dobu špičková výprava a příběh pro celičkou rodinu. Tím je i neotřelá klasika Rain Man (USA, 1988) s hvězdnou dvojicí. Je to snímek, který místy až bolí a nedá se zhlédnout vždycky. I zde Filmbox potvrzuje často vysokou obsahovou kvalitu.
  • Ze seriálů, kterých tu moc není, snad jen Město neřesti (minisérie, City od Vice, Velká Británie, 2008) z londýnských ulic 18. století. Jiná doba, jiný boj se zločinem. Kéž by si to ti současní mravokárci co dnes pálí knihy a likvidují sochy uvědomili!

HBO Max: Z filmů půjde o klasiku jménem Matrix (USA, 1999), který léty nezestárl a dnes je ještě aktuálnější (UI jsou po nějakých 40letech od jejich vzniku všude kolem nás). Jen se nenechte znechutit klasicky mizerně dělanými tzv. kolekcemi a raději si najděte správné pořadí snímků sami. Vyslovení „déjà vu“, jako „dežavu“ je pak vysloveně na zabití a je jen dalším důkazem zparchantělých amerikanismů. Když jsou kulturní barbaři oni, nemusíme jimi být nutně také!

  • Babylon Berlín (seriál, Německo, 2017): viděl jsem první dvě řady a něco tak excelentního hned tak nenajdete! Skvělá muzika, parádní kostýmy i výprava, výtečný scénář, kamera, script, atd., atd. Tohle je hvězda seriálového (historického) nebe a něco takového u nás momentálně vůbec vzniknout nemůže. Tady se totiž točí hrůzy typu Mattoni či První republika.
  • Bílý lotos (seriál, USA, 2021): viděl jsem jen první řadu a byla výtečná! Kdo má rád prostředí velkých peněz, exotických lokací a mocných rodin, nebo k němu třeba jen přičichl, ten si to užije ještě více. Škoda klasického paskvilu typu „16+“ (po našem 15 a starší…).

prima+: Z filmů neotřelý Indián (Česko, Slovensko, 2022) a představte si zaneprázdněného obchodníka (jedno jakého pohlaví, klidně 33.) jak si ve svém soukromém tryskáči poletuje nad indiánským územím a dole pod ním pohřbívají náčelníka. A jeho duch stoupá a stoupá a majitel úspěšné firmy se mění a mění.

  • Smrt stopařek (Československo, 1979): pokud chcete zabrousit do starších dob, tohle je kousek, který kdysi vyvolal dosti rozruchu. Vzpomínám si na nějaký článek o tom, jak těžko sháněli hlavního hrdinu, vraha.
  • Hledat ze seriálů „něco lepšího“ na prima+ zatím moc nejde. Zaujal mě komediální Duch (Česko, 2022) s hlavním „ňoumou“ Štěpánem Benonim a zejména pohodovým Predragem Bjelacem. Není to sice Randall a Hopkirk, což byl svého času fakt ZJEV, ale pořád je to dobře provedená oddechovka. Na vyšší úrovni je pak Temný kraj (Česko, 2017) představující velmi slušně odvedenou práci, jak scénáristickou, tak i jinou. Rozhodně český krimi nadstandard, místy možná jen trochu překombinovaný.

Skyshowtime: film Gladiátor (Gladiator, USA, Velká Británie, 2000) je výtečné dílo. Ale po pravdě – raději si ho pustím doma ze svého špičkového DVD s o třídu lepším zvukem v DTS. A zvuk je tady naprosto zásadní!

  • Top Gun (1986, USA): trocha „akčňárny“, hodně frajeřiny a testosteronu. Ve své době rozhodně objev, který je dnes prý ještě umocněn novým pokračujícím „Maverickem“ (autor ho bohužel ještě neviděl).
  • Návrat do budoucnosti (Back to the Future, USA, 1985): Další trocha nostalgie v podobě čisté sci-fi jakých je dnes pomálu. Filmová série v níž jednu z hlavních rolí hraje automobil, který byl ve své době také „sci-fi“. Skvělé provedení, role i jedinečný scénář. Tohle je povinnost pro všechny s alespoň špetkou zájmu nejen o zmiňovaný žánr, ale i atmosféru osmdesátek.
  • Pokud máte náladu na kvalitní seriálovou oddechovku je tu Dobrá manželka (The Good Wife, USA, 2009) v podobě řemeslně výborně udělaného drama od Ridleyho Scotta z právnického/soudního prostředí. Je obří – sedm seriálových řad v klasickém provedení (tedy více než 20 dílů) – a má slušný český dabing i když s někdy nepochopitelnými lapsusy („arbitrátor…“). Ty by byly úsměvné, kdyby nebyly smutné. Ovšem na kvalitě seriálu to nic nemění!
  • Tulsa King (seriál, Král Tulsy, USA, 2022, titulky): hodně osvěžující novinka se skvělým jménem v čele. Sylvester Stallone se předvádí ve své nejlepší roli a konečně něco, co není ani katastrofické, ani kriminální a konec konců ani stupidně komediální. Tohle je jednoduše život jednoho mafiána ze staré školy, který vyjde po dlouhé, předlouhé době z vězení. A neptejte se proč tam byl…
  • Yellowstone (seriál, USA, 2018, dabing, titulky): prý na Skyshowtime není obsah, což může napsat jen někdo, kdo si ho pořádně neprohlédl. Po pravdě – stačila by jen tahle skvělá věc natočená ve starém dobrém stylu u něhož se nehledí na farizejskou „pseudo korektnost“, ale na realitu tak, jak ji autoři vidí (dnes už jsou ovšem často zaslepeni cenzurou). Vedle toho lze doporučit i minisérie z „předchozích životů“ a za mě zatím jen skvělou „1883“. Seriál „1923“ jsem ještě neviděl. Dabing má být prý časem všude.

Voyo: z filmů Rambo (USA, 1982) což je klasika, která je na první pohled akční a ke druhému pohledu dospěje málokdo. Když jsem byl mladý neříkalo mi to nic (jen další „střílečka“). Pak jsem objevil kouzlo „druhé noci“! Občas stojí za to si ho připomenout…

  • Teorie tygra (Česko, Slovensko, 2016): tenhle film miluju nehledě na to, že někdy než dospějete ke „vzbouření“, trvá vám to proklatě dlouho! Snímek vysloveně ze života, který se může přihodit komukoli z nás (mě to vyprávějte…).
  • Valerian a město tisíce planet (Valérian et la Cité des mille planètes, Francie, Čína, Belgie, Německo, Spojené arabské emiráty, USA, 2017): pohodová sci-fi z daleké budoucnosti, kde se všechno tak nějak podvrtne. Je to ale také úžasný filmový spektákl a další pohodovka při které můžete s většími dětmi trávit více času (nebo zkuste Monopoly či Carcassonne).
  • Pokud jde o seriály, tady se kriminálky dají přehazovat vidlema. Viktorie mě moc nebere, stejně jako věci typu Ulice, atd., atd. Zlatá labuť mě pak vysloveně irituje už svým názvem a ze zbytku si také nevyberu. Na Voyu je ale spousta „muziky k mytí nádobí“, což se také může hodit. Když třeba vaříte něco mňam!

 

Tři ze čtyř VOD služeb zavedou reklamu Nejpozději v příštím roce

Jan Potůček: Údolí slz, Bagdád nebo třeba Kábulské letiště

ČT iVysílání: Tak jako každý rok touto dobou pilně připravuji konferenci DIGIMEDIA, kde mám na starosti program. A tak se mi náramně hodí, že posledních deset ročníků ČT přenášela živě na iVysílání a jejich záznam si lze vyhledat pod jednoduchým názvem „Digimedia“. Jinak na iVysílání, z přehršle českých krimiseriálů posledních let, výrazně vyčnívají Případy 1. oddělení. Přiznám se, že nestíhám sledovat televizi v době, kdy vysílá pořady, které by mě zajímaly, takže jsem velmi uvítal možnost podívat se na poslední řadu Případů 1. oddělení zpětně, a to i několik dílů za sebou.

  • Na co se určitě chci podívat, ale ještě jsem si nenašel čas, je minisérie Pět let, která vznikala přímo pro iVysílání. Hodně se toho o tomto příběhu jedné pomaturitní noci a údajného znásilnění napsalo, takže si chci udělat vlastní názor.
  • Hodně mě baví seriály popisující situaci na Blízkém Východě a v arabských zemích. Na iVysílání jsem narazil na britský seriál Bagdád střed, který popisuje invazi spojenců pod vedením USA do Iráku v roce 2003 pohledem iráckého policisty. Protože jsem v té době hltal zpravodajství českých médií, je pohled z druhé strany hodně zajímavý.
  • A jaké filmy na iVysílání doporučit? Nedávno jsem si znovu přehrával Vlastníky, což je neuvěřitelná komedie z prostředí společenství vlastníků jednotek, která přesně popisuje „opruz“ na schůzích SVJ. Ze stejného ranku je další česká komedie Mimořádná událost, která se tak trochu inspiruje kultovním snímkem Věry Chytilové Kalamita. A do třetice můžu doporučit „Poslední závod“ o tragické smrti Hanče a Vrbaty při lyžařském závodě v Krkonoších v roce 2013, který odhaluje důležitou roli Emericha Ratha, pražského Němce, který mohl Hanče zachránit.

Disney+: Hodně mě baví seriály o tajných službách a zahraničních misích. Moc dobře si pamatuji, jak jsem po nocích na programu ČT 2 sledoval americký seriál Ve jménu vlasti (v originálu Homeland). Všech osm řad nabízí Disney+, na rozdíl od České televize ale v původním znění s možností českých titulků.

  • Pokud se chcete pobavit nad nějakou seriálovou klasikou, určitě si pusťte M.A.S.H. Jasně, v televizi do dává neustále dokola Prima, ale na Disney+ jsou kompletně všechny díly a na rozdíl od Ve jménu vlasti i s původním českým dabingem od Novy.
  • Z animovaných seriálů jsou na Disney+ asi nejoblíbenější Simpsonovi, ale já dávám přednost Futuramě od stejného animátora.
  • Z filmů jsem si krátce po startu této služby u nás přehrál Predátora: Kořist, ale nedá se říci, že by mě nějak zásadně zaujal. Rozhodně lépe hodnotím Cruellu o záporačce z někdejšího snímku 101 dalmatinů. A rád jsem si na Disney+ opět pustit film Avatar, abych si ho připomenul v době, kdy do kin přicházelo jeho pokračování.

FilmBox+: S touto službou mám jen krátkou zkušenost, tak budu hodnotit spíš filmy, které jsem viděl už dřív jinde a narazil jsem na ně i tady. Bavil mě film Kursk o zkáze stejnojmenné ruské atomové ponorky, rozhodně Valkýra o neúspěšném pokusu převzít moc v hitlerovském Německu na sklonku druhé světové války a komediální drama V Bruggách o dvou zabijácích, co se potřebují schovat před zákonem právě v tomto městě.

  • Na seriály FilmBox+ není moc bohatý a příliš jsem si z jeho nabídky nevybral.

HBO Max: V poslední době jsem neušel trendu a sledoval jsem nejúspěšnější seriál napříč streamovacími službami The Last of Us (dabing). Stejnojmennou počítačovou hru jsem neznal, takže nemůžu hodnotit, na kolik se seriál držel dějové linie, ale pravdou je, že některé díly byly skvělé a některé opravdu jen výplňové.

  • Hodně mě bavilo Údolí slz o tzv. Jomkipurské válce mezi arabskými zeměmi vedenými Egyptem a Izraelem. Je to poměrně krátká záležitost o deseti epizodách, ale ani u jedné se člověk nenudí. A samozřejmě nesmím zapomenout na fenomenální Babylon Berlín, který se loni dočkal už čtvrté řady a pořád si drží laťku hodně vysoko.
  • U filmů začnu netradičně dokumentem. Kdo se zajímá o mezinárodní politiku a Rusko, určitě by měl vidět snímek Navalnyj (největší politický konkurent Vladimíra Putina). Možná trochu změní nekritický názor na tohoto člověka, který nemá jenom pozitivní stránky.
  • Neskutečný je také dokument Kábulské letiště o odchodu spojeneckých vojsk z Afghánistánu po dohodě s Talibanem, který v zemi opět převzal moc. Jsou v něm unikátní záběry a výpovědi mariňáků, kteří na místě sloužili do odchodu posledního amerického vojáka, ale také Afghánců, včetně představitelů Talibanu.
  • Ze starších filmů bych doporučil Konferenci ve Wannsee, která popisuje tajnou schůzku nacistických pohlavárů, která se uskutečnila v roce 1942 a měla definitivně vyřešit tzv. židovskou otázku.

Netflix: Tuto službu využívám asi nejvíc. Z poslední doby jsem ocenil seriály Noční agent, Wednesday a Vláda: Moc a sláva (Vláda, 4. řada, titulky).

  • Z filmů bych doporučil Vraždu v Paříži, Luther: Pád z nebes a Na západní frontě klid.

prima+: Zde jsem si zkoušel přehrávat původní seriál Černé vdovy. Chvíli mě to bavilo, ale po několika dílech jsem to vzdal. Z dalších seriálů jsem si nevybral, služba podle mě cílí vyloženě na ženy.

  • Z filmů bych asi mohl doporučit „Tři tygry ve filmu: Jackpot“, tedy pokud holdujete nekorektnímu humoru Štěpána Kozuba.
  • V přehršli různých komedií se stále stejnými herci se občas najde i nějaký zajímavý starší český film, jako například Jízda od Jana Svěráka z roku 1994.
  • Jinak zahraniční snímky na prima+ jsou spíše béčkové a céčkové tituly…

Skyshowtime: Na SkyShowtime jsem zatím stihl vidět Top Gun: Maverick, na kterém stála podstatná část reklamní kampaně k uvedení této streamovací služby na náš trh. Kupodivu to nebylo tak špatné, jak jsem očekával.

Voyo: Ze seriálů jsem zde viděl, a můžu doporučit, minisérii Král Šumavy a když jsem unavený a nemám chuť sledovat nějaký delší film, pustím si Výměnu manželek s naprosto děsivými soutěžícími. Zahlédl jsem i několik dílů seriálu Zlatá labuť.

  • Překvapilo mě, že se na Voyu objevily seriály Arabela a Návštěvníci, takže si je asi z nostalgie také pustím. Z filmů bych možná doporučil, z ranku nekorektního humoru, Vyšehrad Fylm, Vejšku (pokračování Gymplu) a také Cestu do pravěku od Karla Zemana.

 

Čí bude televizní obrazovka? DVB-I s HbbTV jako nejperspektivnější standardy

Václav Udatný: Dobré ráno, Brno! a Zlatá labuť

ČT iVysílání: u seriálu „Dobré ráno, Brno!“ mě první dva díly nezklamaly a byl jsem rád, že jsem dal na doporučení kamarádů. Jen jedna zajímavost: zpočátku jsem seriál sledoval na Voyo a před rozjetím první epizody po mě aplikace chtěla, abych se přihlásil datem mého narození, neboť „obsah je přístupný pouze pro osoby starší 18 let“. Vyplnil jsem podle přání, ale nevím, co je na tom nepřístupného. Další díly, kterých je celkem osm, jsem následně dokoukal na iVysílání České televize, kde jsem se dozvěděl, proč jsem měl vyplnit datum narození. ČT totiž seriál uvádí sdělením, že „pořad není vhodný pro děti a mladistvé“. Zdá se, že placená služba dbá na „mravní čistotu“ více než veřejnoprávní….

Na Voyo převážně sleduji, v týdenním předstihu, zejména seriál Zlatá labuť, abych nemusel být vázán na čas živého vysílání. Jeden večer jsem si chtěl dopřát také film, a tak jsem si vybral český snímek Hra z roku 2019 o údělu snaživého divadelního režiséra v okresním divadle. Jak svou konstrukcí, tak i způsobem ztvárnění, černobílý film ve formátu 4:3, je určitě pokusem vrátit českou kinematografii na výsluní. Ale zřejmě mě nezastihl v natolik správném rozpoložení, abych s chutí sledoval manželský konflikt mezi povinnostmi k rodině, láskou k umění a vášní k herečce.