Po nedávném úvodním článku věnujícímu se více „tomu okolo“ televizorů, tedy nastupujícím technologiím, tu máme první komplexnější informace a více technických podrobností, a to ke všem uváděným řadám. Podívejme se tedy na televizory pro sezónu 2024/25, jejich parametry i známé vlastnosti a třeba si i opravme naše někdejší tvrzení. I takové případy tu jsou. Vše se ostatně bude i dále zpřesňovat tak, jak to je v této době zvykem… : )

Na dubnovém Samsung Unbox & Discover 2024 jsme se dozvěděli několik zásadních věci. Předně: „máme pro vás zcela nové obrazové procesory se skvělou umělou inteligencí“; Samsung už dnes říká spíše „procesor“. A dodává: „máme pro vás – opět – televizory s matnou obrazovkou, ale…“

Tohle bylo novinkou pro některé přímo zásadní nemluvě o tom, že matná obrazovka je i na jedné z řad televizorů s OLED! Výrobce zjevně testuje, jak bude přijata.

Za nás je to samozřejmě naprostá bomba zvláště tam, kde máte přijímač umístěn ve světlé či hodně světlé místnosti, což je případ autora tohoto článku (to druhé).

Samsung Unbox & Discover (TV) 2024: Dejte na modlení! Je tu první OLED s matnou obrazovkou

Vedle toho byla na Samsung Unbox & Discover 2024 pozoruhodná i naprostá absence informací o skutečných „LED televizorech“, tedy o těch s obrazovkou s technologií MicroLED. Navíc jsme se o nich do dnešního dne nedozvěděli zhola nic!

Nyní jsme už ale v květnu a měsíc, který od zmiňované akce uplynul je v tomto období klíčový, protože některé modely nejen že byly u prodejců tak říkajíc zalistovány, ale už se také aktivně prodávají. Navíc jsme se dozvěděli i informace o řadách o kterých se na výše zmiňované akci vůbec nehovořilo.

Samsung své televizory, pokud necháme stranou MicroLED, dělí do třech, resp. čtyř skupin (dále použit firemní slang), které se letos označují přídomkem „D“:

  • Crystal UHD – základní, běžné obrazovky LCD s podsvícením LED s rozlišením Ultra HD (4K), bez UI/AI (klasický obrazový procesor).
  • QLED – za nás LCD (QLED) plus to, čemu výrobce říká LCD (Neo QLED). Rozlišení 4K nebo, na naprostém vrcholu, 8K. Dva druhy UI, u 8K podstatně vyspělejší, tzv. generativní schopná si doslova dotvořit (nikoli jen „zkusit dopočítat“) chybějící obrazové body.
  • OLED – Ultra HD (4K) UI/AI na úrovni LCD (QLED) 4K, jedna z řad s matnou obrazovkou! Televizor na recenzi by měl dorazit dnes… : )

Vedle toho stojí tzv. designové, výrobce říká lifestylové, televizory a i k nim se dostaneme.

U všech televizorů s obrazovkou LCD (QLED) a OLED také počítejte se zabudovanou podporou prvků tzv. inteligentní domácnosti kompatibilních s Matter (co je to), Thread a Zigbee (co je to), což značí schopnost ovládat třeba kameru, pračku, žárovku, nebo nějaký spínač, klidně i venkovní, přímo z televizoru. Tytéž možnosti najdete i u designových TV s výjimkou modelu Terrace.

Tolik na úvod a pojďme (s malou odbočkou nazvanou „pohledová vzdálenost…“) k jednotlivým řadám a jejich parametrům. Ty jsou už povětšinou známé, nevíme zejména verze Bluetooth a Wi-Fi.

 

Samsung a názor na optimální pohledovou vzdálenost v roce 2023/2024. Foto odchyceno: autor, data: Samsung, foto v úvodu: Samsung

Pohledová vzdálenost. Jak na ni?

Pokud abstrahujeme od ceny, operačního systému a s ním spřažených aplikací, dostaneme se při výběru televizoru i k velikosti, tedy k úhlopříčce. Zde jde pochopitelně zejména o to, jakou byste chtěli a jakou si můžete dovolit (cena, ale také velikost a uspořádání místnosti, prostor pro TV, apod.). Tím jsme se ale také dostali k poslední dobou hodně opomíjené a podceňované pohledové vzdálenosti. Tím jak se zvyšovalo rozlišení obrazovek, pro někoho – kupodivu – klesala a také se na ni, úměrně s tím, i zapomínalo.

Dříve se jasně udávala v metrech a říkala, jak daleko (v podstatě minimálně) je dobré sedět od televizoru dané úhlopříčky a daného rozlišení. Vzdálenosti se, výrobce od výrobce, pravda trochu lišily, ale to nebylo až tak podstatné.

U jednoho z našich materiálů týkajícího se olbřímího Samsung QE98Q80CAT nám na dotaz bylo sděleno toto: „Oficiální sledovací vzdálenost v metrech k úhlopříčce 98″ již neuvádíme. Ukazatelem, který v tomto ohledu sledujeme je, kolik stupňů zorného pole tvoří sledovaná obrazovka, přičemž doporučený úhel je 40°, tedy taková vzdálenost od televizoru, aby 40° vašeho zorného pole tvořila obrazovka. Na našich stránkách k tomu máme krátkého rádce s výběrem úhlopříčky podle prostoru.“

Pamatujte, že na stránce je (byla v době psaní tohoto článku) v textu stále ještě drobná chyba: pro výpočet potřebujete zadat úhlopříčku v palcích, nikoli v centimetrech! Jasnější je to už z doprovodného videa…

Výsledkem poté je, například pro 65″ (165 cm) a 4K, pohledová vzdálenost asi 2 m.

Nic zásadního ani v hodně malém panelákovém bytě…

 

Snímky nových „Premiere“ jsme nikde nenašli a neuvolnil je ani výrobce, takže tady je letos pokračující Freestyle z roku 2023. Podívejte se na recenzi, je to zajímavý kousek. Foto: Samsung

Designové televizory poprvé: projekční a bez tunerů i UI

Ještě než se pustíme do parametrů standardních nových modelových řad pro sezónu 2024/25, podívejme se na televizory, i „televizory“, neobvyklé, jiné, neotřelé (dosaďte si…) výrobcem zvané „lifestyle TV“. Slovo „televizory“ je v uvozovkách proto, že Samsung mezi ně řadí i následující neklasické projektory bez tunerů…

  • Samsung Freestyle SP-LFF3C, foto výše (recenze verze 2022 zde): přenosný, kompaktní a hodně variabilní projektor s úhlopříčkou jdoucí od 76 cm až 254 cm (30″-100″) patří mezi pokračující modely z roku 2023 (19.990 Kč). Jde o projektor typu DLP s lampou LED a rozlišením 1.920 x 1.080 bodů. Světelný výkon je 230 lumenů (ANSI), takže klasické promítání v noci, projekční vzdálenost jde od 80 do 265 cm, objektiv je pochopitelně bez optického zoomu. Kompatibilita s obsahem HDR10 a HDR10+ (co to je), zesilovač 5 W.
  • Samsung Premiere SP-LPU7DS: projektor bez tunerů DVB pracuje s tzv. velmi krátkou projekční vzdáleností (24/42 cm od stěny, plátna, co to je) a nevyžaduje tudíž žádné stavební přípravy, tahání kabelů, apod. Tento model typu DLP má jeden laser, velikosti možných úhlopříček jdou od 229 cm do 305 cm (90″-120″). Světelný tok je 2.400 lumenů (ANSI), zesilovač má 30 W, audio systém 2.2, tedy se dvěma basovými kanály.
  • Samsung Premiere SP-LPU9DS (recenze modelu 2021 zde): projektor bez tunerů DVB pracuje opět s tzv. velmi krátkou projekční vzdáleností (11/24 cm, co to je). Opět jsme také u DLP, tentokráte ale jde o systém se třemi lasery. Velikosti vytvořitelných úhlopříček jdou od 254 cm do 330 cm (100″-130″), světelný tok je 3.200 lumenů (ANSI), zesilovač 40 W, audio systém 4.2. Oba projektory přehrávají i obsah s HDR10 a HDR10+ (co to je), což je vlastní i všem letos uvedeným televizorům Samsung, včetně těch základních „Crystal UHD“.

 

Samsung Frame QE43LS03BG: výtečný matný panel, stabilní platforma, ovládání čím dál víc své

Designové televizory, tzv. lifestyle TV po druhé: většinou matný displej i podsvícení v rámu

„Lifestylové“ přijímače jsou samozřejmě opět v Ultra HD (4K) a tentokráte také skutečně s tunery. Níže je opět řadíme abecedně, všechny mají zabudovánu základní umělou inteligenci a startuje tu i certifikace barev od Pantone, což je novinka letošní kolekce.

Samsung Frame LS03D (recenze loňského modelu výše): matný displej, podsvícení v rámu (Edge LED), úhlopříčky 81 cm (32″), 109 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), od 55″ obnovovací frekvence až 120 Hz. Zesilovač 40 W, audio systém 2.0.2, Dolby Atmos, firemní zvuk sledující pohyb OTS, 4x HDMI 2.1. Populární „obraz“ s několika výměnnými lištami, které promění jeho rám, součástí televizoru je externí box s tunery, elektronikou, atd. zvaný One Connect Box. Letošní označení Framu, „LSxxD“, je velmi povedené a ve stylu loga „sama doma“ („sado maso…“), což byla jedna z mála kouzelných věcí, které se České televizi v posledních letech povedly.

  • Samsung Serif LS01D (recenze modelu 2022 zde): matný displej, podsvícení v rámu (Edge LED), úhlopříčky 109 cm (43″), 124 cm (49″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″), od 55″ obnovovací frekvence až 120 Hz. Zesilovač 40 W, audio systém 4.0, zvuk sledující pohyb OTS Lite, 4x HDMI 2.1.
  • Samsung Sero LS05BG (recenze modelu 2020, ještě bez matu, zde): letos už matný displej, podsvícení v rámu (Edge LED), obnovovací frekvence 60 Hz, jediná úhlopříčka 109 cm (43″). Zesilovač 60 W, audio systém 4.1, zvuk sledující pohyb OTS Lite, 3x HDMI 2.1.
  • Samsung Terrace LST7T (první pohled na model 2021 zde): „venkovní“ televizor stále bez matné obrazovky, plošné podsvícení (Direct LED), obnovovací frekvence až 120 Hz, úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 191 cm (75″). Zesilovač 20 W, audio systém 2.0, 3x HDMI 2.1. O zápůjčku se marně snažíme už několik let. Bohužel je prý instalace hodně náročná a tudíž i drahá. Škoda, ale podívejte se výše na první dojmy z instalace v atriu jednom pražském hotelu.

 

Crystal UHD: LCD základ, jedenkrát i se 120Hz

Kolekce 2024/25 samozřejmě opět v Ultra HD (4K), protože jak to tak zatím vypadá, letos Samsung nižší rozlišení ani nenabídne, je z větší částí s obnovovací frekvencí obrazovky 60 Hz (pouze u DU9072 je až 120 Hz). K mání jsou tři řady o velikostech jdoucích až do nebe, do neuvěřitelných 249 cm… Modely jsou bez Dolby Atmos, se stereo klasikou (systém 2.0) a standardním výkonem zesilovače 2x 10 wattů. Plus firemní „zvuk sledující pohyb“ v podobě základu zvaného OTS Lite.

Samsung i Crystal UHD vždy nabídne pouze podsvícení v rámu, tedy Edge LED, certifikace barev od Pantone, ale nechybí ani zde, což je zajímavé, a je tu také tradiční obrazový procesor, který ovšem výrobce umí hodně dobře! Bylo by zajímavé zjistit, jaký mají obraz, pochopitelně bráno přes cenové brýle, ale toho se asi nedočkáme. Výrobce tyto televizory na vyzkoušení příliš nepůjčuje.

Pojďme dál, tedy ke třem řadám ve firemní mluvě označovaným jako „Crystal UHD…“

  • Samsung DU7172: ovladač bez Bluetooth (klasika jménem infra), úhlopříčky 109 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), 3x HDMI 2.1.
  • Samsung DU8072: úhlopříčky 107 cm (42″), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), 3x HDMI 2.1.
  • Samsung DU9072 (na snímku výše): jediná úhlopříčka 249 cm (98″), už zmiňovaných 120 Hz, 3x HDMI 2.1.

 

Stěžejní Samsung LCD (QLED): tři řady, většinou jen podsvícení v rámu

Máme tu to NEJ co dnes dokáže technologie obrazovek LCD nabídnout a také zřejmě to poslední, co nabídne i když nástupce LCD rozhodně není zřejmý a jasný. Technologii QLED se kterou přišel Samsung (a také si ji pěkně pojmenoval), což je už skoro dvacet let tržní „televizní“ jednička, se podařilo doslova vymazlit k dokonalosti a i když někdo namítne, a správně, že černá není taková jako… musí uznat, že je to opravdu někde jinde, než – třeba – před oněmi dvaceti roky.

I letos stojí nabídka Samsungu právě na této technologii a ještě pár let na ní stát bude. Takže na co se můžete/můžeme těšit?

Na tři řady s těmito obrazovkami, což je v ostrém kontrastu s šesti u tzv. Neo QLED (dražší, prý lepší), na systémy pro přehrávání obsahu s HDR (co to je) a také například na směsici podsvícení, tedy jak v rámu (Edge LED), tak plošného (Direct LED). To je samozřejmě špatně a připomeňme si například to, že už i malé značky, například Strong, od Edge LED odešly a sází pouze na Direct LED.

Takže tu máme…

  • Samsung Q60D: bez UI, tedy klasický obrazový procesor, podsvícení v rámu, zvuk 2.0, zesilovač 2x 10 W, bez Dolby Atmos, OTS Lite (zvuk sledující pohyb). Úhlopříčky 107 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), 3x HDMI 2.1.
  • Samsung Q70D: základní UI/AI, podsvícení v rámu, obnovovací frekvence až 120 Hz, začínají zdvojené tunery (zprávy o druhu obrazu v obraze, PiP, zatím chybí), zvuk 2.0, zesilovač 2x 10 W, bez Dolby Atmos, OTS Lite (zvuk sledující pohyb). Úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), 4x HDMI 2.1.
  • Samsung Q80D (fotogalerie výše): startuje nově navržený, pro rok 2024, procesor NQ4 AI Gen2, který je stejný, jako u všech vyšších televizorů s rozlišením 4K (změna až u 8K). Podsvícení plošné (Direct LED), opět zdvojené tunery (odtud výše), opět obnovovací frekvence až 120 Hz. Zesilovač 40 W, audio systém 2.2, Dolby Atmos, OTS Lite. Úhlopříčky 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), 4x HDMI 2.1.

 

Samsung Neo QLED 4K: nástup Mini LED

Obrazovky tohoto typu jsou ve dvou rozlišeních. Níže vidíte 8K, zde se budeme bavit o dnes majoritních 4K, podsvícení je vždy plošné, Direct LED, za použití systému Mini LED. Zásadní rozdíly jsou v použité umělé inteligenci, která je u 8K tzv. generativní.

  • Samsung QN85D: procesor, umělá inteligence, NQ4 AI Gen2, kterou najdete i v dalších řadách této skupiny, podsvícení Mini LED (stejně i dále), obnovovací frekvence až 120 Hz, zdvojené tunery. Zesilovač 40 W, audio systém 2.2 (jak vidíte, bez repro směřujících vzhůru, což jsme původně uváděli), Dolby Atmos, zvuk sledující pohyb (OTS). Úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), 4x HDMI 2.1.
  • Samsung QN90D: obnovovací frekvence až 144 Hz (hry, vnější zdroj), zdvojené tunery (letos většinový standard). Zesilovač 60 W, audio systém 4.2.2, tedy včetně repro směřujících vzhůru, Dolby Atmos, OTS+. Úhlopříčky 107 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″) a 249 cm (98″), 4x HDMI 2.1.
  • Samsung QN95D: obnovovací frekvence až 144 Hz (hry). Zesilovač 70 W, audio systém 4.2.2, tedy včetně repro směřujících vzhůru, Dolby Atmos, OTS+. Úhlopříčky od 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″). Energetická třída F, ceny od 49.990 Kč.

 

Samsung Neo QLED 8K: zásadní změna jménem obrazový procesor s generativní UI/AI

Rozlišení Ultra HD (8K), a obrazovky LCD (QLED), možná bychom spíše měli říci LCD (QLED) 2. generace, patří k naprostým vrcholům současného trhu s televizory. U Samsungu je vždy doprovází externí One Connect Box, kde najdete tunery, rozhraní i většinu elektroniky. A patří sem i vyspělé zvukové systémy a u nejvyššího modelu QN900D i zbrusu nová umělá inteligence, resp. celý systém UI a neuronových sítí, NQ8 AI Gen3, která je navíc tzv. generativní. A to je zcela jiná kategorie než taktéž letos uvedená NQ4 AI Gen2.

Televizory zde rovněž mají, jako mnohé další, certifikaci TÜV Rheinland (redukce uhlíkové stopy) a vedle zmiňované certifikace Pantone Validated i Pantone SkinTone Validated, tedy certifikaci Pantone pro pleťovou barvu.

Tolik úvodem a našim dvěma modelům zmiňovaným v předchozím článku přidáváme model třetí, základní…

  • Samsung QN700C: pokračující model z roku 2023. Obrazový procesor Neural Quantum Lite 8K, rozlišení Ultra HD (8K), 7.680 x 4.320 bodů, podsvícení Mini LED (zde všude). Výkon zesilovače 60 W, Dolby Atmos, OTS Lite, audio systém 4.2. Úhlopříčky od 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 191 cm (75″), 4x HDMI 2.1, One Connect Box.
  • Samsung QN800D: obrazový procesor NQ8 AI Gen2 (tedy stejný, jaký je u vyspělejších 4K, včetně OLED) rozlišení Ultra HD (8K), 7.680 x 4.320 bodů, podsvícení Mini LED, obnovovací frekvence až 165 Hz (hry). Úhlopříčky 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), 4x HDMI 2.1, One Connect Box. Energetická třída G, ceny od 99.990 Kč.
  • Samsung QN900D: NEJ obrazový procesor NQ8 AI Gen3, rozlišení Ultra HD (8K), 7.680 x 4.320 bodů, nové podsvícení Mini LED; obnovovací frekvence až 240 Hz (vnější zdroj, typicky hry); úhlopříčky 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), 4x HDMI 2.1, One Connect Box. Energetická třída G, ceny od 139.990 Kč.

 

Samsung OLED: tři řady, jedna s matnou obrazovkou

I když původní zpráva zněla, že matnou obrazovku budou mít i ostatní řady OLED, není tomu tak. Bude u jediné, jejíž snímek vidíte výše, tedy u S95D. Obnovovací frekvence obrazovky je vždy minimálně 120 Hz, rozlišení Ultra HD (4K), umělá inteligence zcela nová a stejná jako třeba u LCD (QLED), tedy NQ4 AI Gen2, u HDR se také nic nemění (to má celá letošní kolekce stejné) a samozřejmě jsou tu i zdvojené tunery o nichž zatím netušíme, zda PiP, tedy obraz v obraze bude stejný, jako loni a dříve, či nějak odlišný. Na jeho možnosti se můžete podívat v testu televizoru Samsung QE55Q80A z roku 2021.

A v čem se budou jednotlivé řady s obrazovkou OLED, tedy bez jakéhokoli podsvícení lišit?

Podívejte se…

  • Samsung S85D: obnovovací frekvence až 120 Hz, zesilovač 20 W, audio systém 2.0, bez Dolby Atmos, OTS Lite. Úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 196 cm (77″), 4x HDMI 2.1.
  • Samsung S90D: obnovovací frekvence až 144 Hz (hry, vnější zdroj). Zesilovač 40 W, audio systém 2.1, Dolby Atmos, OTS Lite. Úhlopříčky 122 cm (48″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 196 cm (77″) a 211 cm (83″), 4x HDMI 2.1.
  • Samsung S95D: obnovovací frekvence až 144 Hz (hry, vnější zdroj). Zesilovač 70 W, audio systém 4.2.2 (včetně horních repro), Dolby Atmos, zvuk sledující pohyb OTS+; úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 196 cm (77″), 4x HDMI 2.1, One Connect Box. Energetická třída G, ceny od 64.990 Kč.