Představujeme vám desítku nejlepších přijímačů, které nám prošli rukama. A nezaměřujeme se pouze na přijímače nejlevnější, cena tu vůbec nehraje roli stejně, jako další vlastnosti. Hlavní je příjem českého DVB-T2 s kompresí, kodekem H.265/HEVC.

Berte pochopitelně v úvahu, že jde o přijímače testované krátkodobě s danou verzí firmwaru, která se mohla změnit a jak si většina z nás asi už uvědomuje, tím pádem se mohou – a to i velmi výrazně – změnit i vlastnosti přístroje. Ostatně u některých to bylo letos hodně vidět.

Do TOP 10 testovaných STB se snažíme zahrnout taková zařízení, která některé funkce (nebo většinu z těch základních) zvládají nadstandardně, lépe než ostatní nebo prostě jen vynikají v některé důležité oblasti. Jde zkrátka o takové set-top boxy pro zemské DVB-T2, které jsou něčím výjimečné, byť by šlo jen o poměr cena/výkon na který naštěstí řada českých zákazníků stále ještě pamatuje. V seznamu najdete nejen čerstvé letošní přijímače, ale i takové, které jsme zkoušeli loni, stále se prodávají a stále jsou Top…

Nejlevnější set-top box našeho přehledu začíná na 650 Kč, nejdražší je za 4.990 Kč. Recenzi daného přijímače najdete po kliknutí na jeho název.

ČTĚTE TAKÉ…

 

Amiko Impulse T2/C (999 Kč): s mechanikou přístupové karty a výborným nahráváním

Přijímačů do tisíce, potažmo dvou tisíc korun s mechanikou přístupové karty na českém trhu moc není. Tady navíc dostanete i překvapivě dobré nahrávání a také externí infračidlo, takže je možná skrytá instalace set-top boxu.

Jestliže rádi nahráváte a chcete jednotunerový stroj, přičemž peníze raději vynaložíte na mechaniku přístupové karty (co kdyby…), pak tady budete nejspíše doma.

Programová nabídka se třemi náhledy je s obrazem a zvukem, zvuk se při vstupu ani při odchodu nepřeruší a EPG nabíhá hodně rychle i když na jiných místech tu a tam narazíte na přece jen pomalejší reakci.

Amiko Impulse nabízí výborný obraz a hlavně výborné nahrávání s celou řadou časovačů. Navíc můžete volit ze tří nahrávacích formátů a set-top box zvládne zaznamenat – z jednoho multiplexu – dokonce dva pořady a třetí můžete sledovat.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, rychlé EPG bez přerušení zvuku, nahrávání až dvou pořadů se sledováním třetího, dálkový ovladač s dobrým rozložením a EPG hned po ruce, někdy až nebývalé možnosti, ale…
  • PROTI: … chybí HDMI (CEC), po delší době provozu se víc hřeje, čeština v multimédiích není zcela podporována, pro někoho i absence indikace nahrávání

 

Di-Way 2020 Mini DVB-T2 (699 Kč): s externím displejem a výtečnou výbavou

Přijímač jakých na českém trhu moc není je určen ke skryté instalaci jak pro starší, tak pro novější televizory. Zabudován má totiž i otočný konektor SCART.

Koncepce je obdobná jako u Sencor SDB 550T z roku 2018, což není nic proti ničemu. Přijímač je lehounký (95 g), slušně zpracovaný a příliš nehřeje se ani po několika hodinách provozu. Vylepšení představuje dobře čitelný displej umístěný na externím infračidle a ve výbavě najdete i oboustrannou samolepku pro jeho připevnění.

Firmware byl v době testu dobře odladěn a potíže v tomto ohledu nebyly žádné. Škoda, že nešlo regulovat jas displeje a škoda, že ve videu přes USB nešla nastavit čeština i když si s ní přijímač rozuměl snad vždy. Multimédia typu foto a hudba sice nejsou nic moc, ale video to bohatě vynahrazovalo. Použití je tak všestranné, obrazová kvalita i na DVB-T2 slušná a díky koncepci a velikosti set-top boxu ho uplatníte třeba i na chatě.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, excelentní výbava, včetně samolepky a kabelu HDMI, dobré ovládání a rozumný dálkový ovladač, vynikající kompatibilita ve videu přes USB, včetně na set-top box výborných titulků, ale…
  • PROTI: …při přerušení se nepamatuje pozici, rozměrově zbytečně malé EPG

 

Mascom MC9130 UHDCI (3590 Kč): výborné HbbTV i skvělé aplikace

Pozemně-satelitní přijímač vyniká především cenou, výborným HbbTV, několika neméně výbornými domácími aplikacemi a příjmem v rozlišení až Ultra HD (4K). Bonusem je mechanika pro přístupovou kartu, kterou prý můžete využít i pro pozemní příjem v DVB-T2.

Set-top box byl zkoušen zejména na pozemním vysílání v DVB-T2, ale bohužel nešlo otestovat zatím jediné placené vysílání u nás, Skylink Anténa+, protože autor není v jeho dosahu. Doufejme, že tento Mascom zafunguje i zde, a to stejně dobře, jako v případě převodu signálu 4K stanice NASA UHD na televizor s rozlišením Full HD. Nicméně bude jen pro ty, co nebudou nahrávat, resp. budou, ale s vědomím nepřenositelnosti záznamu.

Škoda nefunkčních tlačítek na ovladači, mohla se jim totiž dát přiřadit nějaká funkce, což by se hodilo zejména u „zeměkoule“. Někomu bude možná také chybět tzv. společné ovládání přes HDMI (CEC). I přes jeho absenci je MC9130 UHDCI na našem trhu zcela ojedinělým kouskem nemluvě o excelentní kombinaci cena/výkon, výtečných aplikacích Lepší.TV a Skylink Live TV a samozřejmě také o HbbTV.

Hodnocení

  • PRO: parádní poměr cena/výkon, slušný obraz i na hůře šířených stanicích, excelentní výbava, skutečně použitelné a kvalitní lokální aplikace, včetně výborného HbbTV
  • PROTI: pro nahrávání v podstatě nepoužitelný (není tzv. otevřené), prakticky žádné ovládání na přístroji, někdy přeskakující tlačítka DO

 

Sencor SDB 5104TD (790 Kč): zdvojené tunery a tři pořady najednou

Jediný set-top box se zdvojenými tunery pod 1000 Kč umožňující nezávislé nahrávání dvou pořadů současně. V době testu nabízel i funkční internetová rádia, včetně domácích.

Nahrávat šlo jeden pořad a na libovolný jiný se dívat (třeba i z jiného multiplexu), šlo ale také nahrávat dva pořady současně z různých multiplexů a sledovat pořad třetí. V tomto okamžiku také set-top box správně omezil seznam dostupných kanálů na tlačítku OK, takže vidíte jen ty, které máte pro sledování k dispozici.

Sencor SDB 5104TD představuje dobře odvedenou práci, nabízí výtečný poměr cena/výkon a slušná multimédia přes USB i když bohužel bez externích titulků v češtině.

Pozor si dejte hlavně na velmi kompaktní dálkový ovladač, který může být pro někoho špatně čitelný a někdy trochu zvláštní rozložení tlačítek. Pokud více nahráváte, potíže můžete mít i s poměrně nízkým počtem časovačů událostí.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, solidní nahrávání a možnosti, funkční aplikace, včetně nějakých dvou desítek internetových rádií, výborná multimédia s vysokou kompatibilitou ve videu, ale…
  • PROTI: …bez externích titulků v češtině, pro někoho i to, že má jen osm časovačů a že chybí Youtube

 

Strong SRT 82 (799 Kč): naprostá miniaturizace a jen pro HDMI

Zcela odlišný přístup k set-top boxu pro pozemní vysílání. Určen je k zasunutí přímo do rozhraní HDMI, přičemž napájení obstarává USB rozhraní televizoru.

SRT 82, který tak míří na patřičně vybavené ploché televizory (pokud máte jen SCART, zkuste Sencor SDB 550T) překvapil ještě ve dvou dalších věcech: v obrazové kvalitě a tím, že se za provozu prakticky nehřeje. Obrazové podání bylo na HD kanálech ČT vynikající, oko ale přístroj potěšil i na dalších stanicích DVB-T2 vysílaných s podstatně nižším rozlišením a nižším datovým tokem. Příjemná byla snaha o udržení pohybové ostrosti a rozumná barevnost se sklony k přirozenosti.

Pokud ho chcete – a jde o výborné řešení pro televizor umístěný na stěně – je třeba se smířit se slabými multimédii a s možnou komplikací při nahrávání. To ale jen tehdy, pokud od něj bude chtít něco víc, čímž je myšleno použití externího USB disku. Způsob napájení, který bohatě dostačoval pro flash paměť, je přece jen v tomto ohledu limitující.

Hodnocení

  • PRO: překvapivě dobrý obraz, elegantní „neviditelné“ řešení, kompletní dodávka, naprosto minimální zahřívání, výtečně vyřešené napájení bez nutnosti externího zdroje, bleskurychlé EPG
  • PROTI: ovládání někdy trochu nedotažené, velmi nízká formátová kompatibilita v multimédiích přes USB

 

Technisat DigiPal T2/C DVR (1549 Kč): nahrávání i s editací záznamu

Ke koupi je pouze ve stříbrné barvě a s nahrávacím přídomkem DVR. Je zřejmé kam tím výrobce míří. V našem přehledu nejlepších nechybí ani letos, navíc ještě o 300 Kč zlevnil.

Technisat je jeden z mála producentů, který pro tuner DVB-T2 udává kompatibilitu nejen s kodekem, kompresí H.265/HEVC, ale i s H.264 a s výhodou ho tak uplatníte v pohraničí. Navíc také umí přehrávat internetová rádia, ale z neznámých důvodů je zprovoznění funkce dosti složité.

DigiPal T2/C DVR na jednu stranu nabízí vysoce nadstandardní nahrávání (např. tu je i časovač seriálových sérií), na druhou stranu má některé funkce v tomto okamžiku dosti omezeny. Jako například prosté přepnutí na jiný kanál, a to i na témže multiplexu.

Nahrávka si převezme jméno z EPG a pojmenuje se česky, třeba „4.000.Příběhy předmětů, Pod chebským sluncem.ts“ a příjemné je i to, že pokud si nejste jisti kvalitou vaší flash paměti, stačí si ji nechat změřit a hned vidíte jak jste na tom.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, propracované funkce a možnosti nastavení, včetně otestování média pro nahrávání (zobrazí se výsledek), vynikající rodičovská kontrola, excelentní nahrávání, základní editace záznamu, někdy výborné ovládání, ale…
  • PROTI: …jindy dosti specifické, náročné zprovoznění internetových rádií (např.), chybí šetřič obrazovky zejména v režimu rozhlasu, video přes USB bez externích titulků

 

Tesla TEH-500 (1290 Kč): Android pro běžného zájemce

Další zástupce, který tu byl i loni a letos se u nás neobjevil nikdo lepší. Navíc je výrazně levnější (z 1860 Kč na 1290 Kč), a to z něj – i přes absenci digitálního audio výstupu – dělá dobrý kombinovaný přijímač pro ty, kterým to nevadí.

I když set-top boxů s Androidem je na trhu poměrně dost, najít něco co pracuje spolehlivě a míří na běžného zákazníka není až tak snadné. U Tesly se nám nejvíce líbilo právě to poslední. Líbila se i podpora HDMI (CEC) a také to, že si obrazově nezadá s televizorem za desítky tisíc. A to je bonus, který mohou ocenit majitelé starších chytrých televizorů, kterým se podpora aplikací chylí ke konci nebo v něm nemají ty, které potřebují. TEH-500 ale může také snadno rozšířit váš jednoduchý „hloupý“ televizor. Tedy pokud se smíříte s tím, že nejde o dedikovaný set-top box s rychlým startem, ale o něco, co umožňuje přidávat nové aplikace a funkce.

Určen je pro ty, kterým nebude vadit zejména absence digitálního audio výstupu a poměrně slabá Wi-Fi (rozhodně připojujte přes ethernetový kabel). Nová varianta TEH-500 Plus pak odstraňuje některé námitky, jako například absenci USB 3.0 a má i větší paměť. Má ale také Android 9 a ten u jiných testovaných přístrojů ještě nebyl zcela odladěn. Nicméně základní TEH-500 se se sedmičkou stále prodává, takže je to na vás.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, dobře navržené uživatelské prostředí, při třídění lze vybrat více kanálů, nezvykle přehledná příručka, ale…
  • PROTI: ..některé informace by chtělo doplnit, drobné firmwarové problémy, chybí digitální audio výstup, Wi-Fi pouze na 2,4 GHz, chybí USB 3.0

 

VBox Android TV XTi 4144 (4.990 Kč): vyladěný operační systém a DVB-T2 dokonce 4x

Neotřelý přijímač, který může přijatý televizní signál předat do domácí počítačové sítě představuje zařízení typu tři v jednom. Je postaven na operačním systému Android TV, tedy na tom, který je používán v televizorech.

VBox Android TV XTi 4144 rozhodně není pro každého a musíte zvládat techničtější věci, včetně nějaké té základní „síťařiny“. Nutným předpokladem je také vyladěná domácí síť LAN, kvalitní Wi-Fi směrovač a již připravené ethernetové rozvody. Bez toho posledního jsme ostatně VBox nedokázali ani naladit.

V každém případě však jde o zatím nejpovedenější zařízení výrobce z těch, které jsme zkoušeli. Řadě znalejších lidí, kteří se snaží pochopit svět kolem nás i jinak než dotykem přes displej mobilu, může tenhle technický zázrak sednout. Dá se jednak používat jako hodně vyspělý set-top pro jeden televizor, tedy jako zdroj TV signálu tam, kde nemáte DVB-T2, nebo jako multimediální doplněk s vynikající implementací o. s. Android TV (ten v set-top boxech zas tak často není). Nebo ho můžete využít naplno se vším všudy, včetně rozvodu televizního signálu do vaší LAN a následné redistribuce na mobil, tablet, další televizor, počítač, atd.

Případné problémy se streamováním TV kanálů, které nejspíše tu a tam nastanou, jsou podle nás slušnou cenou za rozvod televize po domácnosti bez nutnosti tahat anténní svod do každé místnosti. A to ještě nemluvíme o mobilním televizním příjmu třeba na zahradě. Je to ale pochopitelně něco za něco. To ostatně vždy.

Hodnocení

  • PRO: vynikající kvalita obrazu, vynikající sladěnost hardwaru s firmwarem a neméně vynikající implementace Android TV, „chytat televizi“ můžete na nejrůznějších zařízeních s přístupem k LAN bez vlastních tunerů, poslouží i jako velmi kvalitní multimediální centrum, podpora obsahu s HDR10 a HLG, HDMI (CEC), prakticky všestranné zařízení pro distribuci TV signálu, ale…
  • PROTI: …chybí HbbTV a klasický síťový vypínač, mizerná příručka, dálkový ovladač někdy/často nepracoval přes Bluetooth, ale jen přes infra

 

Wiwa H.265 Maxx DVB-T2 (699 Kč): vynikající poměr cena/výkon

Drobný kovový přijímač s integrovaným zdrojem, výtečným učícím se dálkovým ovladačem, dvojicí rozhraní USB a hlavně podporou multimédií ze serveru (DLNA).

Po přepnutí do režimu rozhlasu se sice objeví putující logo jako šetřič obrazovky, ale díky nějaké chybě byla někdy půlka obrazovky černá a půlka světlá, což snad už bude odstraněno. Pozor také na obrazové režimy na výstupu HDMI, které se v našem případě v menu přepínaly bez upozornění a okamžitě, což může způsobit problém v okamžiku nekompatibility výstupu. Jinak ale klady u tohoto set-top boxu jednoznačně převažují. Za danou hodně příjemnou cenu získáte nezvykle vysoký stupeň výbavy, včetně funkčního přehrávání multimédií přes lokální síť, což hned tak neuvidíte.

Velmi levný set-top box Wiwa H.265 Maxx DVB-T2 nabízí vynikající poměr cena/výkon nebo také cena/výbava a i když tu a tam má nějaké mouchy, rozhodně stále patří mezi ty nejlepší nabídky na současném trhu. Výtečný dojem nekazí ani úroveň resamplování videa, ani obrazová kvalita na DVB-T2, která ceně více než odpovídá.

Hodnocení

  • PRO: dálkový ovladač s výtečným rozložením (svítí ve tmě…:), vynikajícím držením a bezproblémovým programováním, parádní spotřeba v pohotovostním režimu, výborná formátová kompatibilita, slušná síťová multimédia i Youtube
  • PROTI: v EPG není vyřešen výběr dne, omezené nahrávání, při nahrávání není na tlačítku OK zobrazen seznam dostupných kanálů

 

Wiwa H.265 Pro DVB-T2 (650 Kč): dálkový ovladač s výtečným rozložením a režim Rádio

Druhý přijímač značky je ve srovnání s tím předchozím jednodušší a z extra funkcí má jen učící se dálkový ovladač. Určitě by ale neměl zapadnout.

Základ polského set-top boxu je výborný a navíc má, díky Atos Elektro to, co často postrádáme – slušný papírový návod v češtině. K tomu si připočtěte kvalitní obraz, včetně překvapivě dobrého resamplování i z horších zdrojů (jak u DVB-T2, tak přes USB) a také většinou výtečné ovládání, byť někdy trochu své.

Wiwa H.265 Pro DVB-T2 je rozhodně velmi příjemným zpestřením našeho trhu a řadu lidí potěší už jenom interním zdrojem, spotřebou v pohotovostním režimu a tím, že se příliš nehřeje ani po mnoha hodinách provozu. Rozložení dálkového ovladače je prakticky ukázkové a i když jeho záběr není nijak velký a některé funkce trochu omezené, jiné nabízejí možnosti, které jsou k vidění zřídka. Pokud příliš (nebo vůbec) nenahráváte, naopak využíváte například filmových multimédií, bude Wiwa dobrou volbou. Navíc programování ovladače televizoru fungovalo výborně.

Hodnocení

  • PRO: dálkový ovladač s výtečným rozložením, vynikajícím držením a bezproblémovým programováním, vynikající spotřeba v pohotovostním režimu, velmi dobře udělaný režim Rádio, výborná formátová kompatibilita ve videu a fotografiích, papírová příručka v češtině, ale…
  • PROTI: …nejsou v ní popsány všechny funkce, při nahrávání není omezen seznam kanálů na OK/List, v EPG není vyřešen výběr dne