Závěrečné přehledy toho nejlepšího, co jsme letos vyzkoušeli, pokračují MMC, nebo-li multimediálními přehrávači, nebo také multimediálními centry. Situace se tu na jednu stranu mění doslova před očima a Google snad každým dnem nahrazuje klasický Android TV aktualizací připodobňující ho k nástupnickému Google TV, na stranu druhou, nabídka hardwaru stagnuje, což odpovídá mizerné ekonomické situaci, resp. obecně sníženému zájmu. A výhled – ani zde – není právě nejlepší…

MMC jsou v poslední době synonymem „krabiček“ s Androidem ve všech jeho podobách. Na trhu je sice i něco jiného, ale uživatelsky přítulné to (v drtivé většině případů) zrovna není a tak i Android z toho vychází docela luxusně. Navíc nabízí spoustu aplikací pro IPTV/VoD, tedy internetové televize a on-line videotéky, takže vlastně vítězí po všech stranách. Autora už ale nějakou dobu fascinuje to, že Samsung naprosto dominující v televizorech, do tohoto segmentu nejde. Odhadem? Výdělky tu asi tak vysoké nebudou…

Přitom konkurence by tomuto segmentu hodně pomohla i když je tu – naštěstí – normální tržní prostředí, což typicky v energiích není ani omylem.

Multimédia s Androidem do 5000 Kč Bez DVB-T2 i s ním, střední třída, levné i nabušené kousky

Náš poslední přehled multimediálních center vidíte na odkazu výše, teď se pojďme podívat na to NEJ co nám letos prošlo rukama. A jak stále zdůrazňujeme, nezapomeňte rovněž, že se od doby našeho testu mohlo u přehrávačů něco změnit a typickým důkazem jsou výrobky Strong s jejich poslední aktualizací.

Řazení níže uvedených produktů je abecední, ceny aktualizované, odkazy na test najdete hned v úvodu.

Homatics Box R 4K Plus Výkonné MMC, jaké jste ještě neviděli

Homatics Box R 4K Plus (3.290 Kč)

Přídomek „Plus“ zde nevyjadřuje to, co má, tedy rozdíl mezi základem a vylepšením. V tomto případě je to až eufemismus a přehrávač by si spíše zasloužil pojmenování „Ultra“ nebo třeba rovnou „Homatics Box Ultra“.

V průběhu zkoušení se jednou, dvakrát stalo, že MMC nešlo zapnout dálkovým ovladačem, takže bylo nutné vytáhnout napájení a chvíli počkat. Značka se ale o firmware dobře stará, takže nemusíte mít obavu z toho, že by něco zásadního zůstalo nefunkční. Ostatně v době testu se prý pracovalo na zprovoznění dodatečného příslušenství připojovaného přes spodní rozhraní USB-C. A protože už nějaký čas od zveřejnění recenze uplynul, poptejte se, co se změnilo.

Za nás to byl Homatics Box R 4K Plus, i přes drobné nedodělky (v době testu), úžasná a skvěle vybavená věcička se kterou bylo radost pracovat.

Hodnocení

  • PRO: zatraceně nabušený (!), včetně Wi-Fi 6 a DTS, neklasické, ale výtečně funkční chlazení, elegantní vzhled plus patřičně těžký box, který se neposouvá po připojení třeba prostého kabelu, vypadá to i na nebývalou možnost rozšíření…
  • PROTI: bez baterií do dálkového ovladače (!)

 

Homatics Box R a Homatics DVB-T2/C2 Trochu jinak na DVB-T2 a video služby

Homatics Box R a Homatics DVB-T2/C2 (1.990 Kč + 450 Kč)

Tento multimediální přehrávač s Android TV, resp. v celku spíše set-top box, jsme zkoušeli v provedení s dokoupitelným externím tunerem pro příjem DVB-T2/C2. Může ovšem pracovat zcela samostatně a tuner je vysloveně externí řešení, které obsluhuje samostatná aplikace „zadrátovaná“ v hardwaru.

Homatics Box R s čistokrevným Android TV potěší i překvapivě vysokým rozsahem regulace hlasitosti a při výstupu na starší Full HD televizor Panasonic VT20 (HDMI) to bylo příjemně znát. Zřejmá byla i stabilita a bezproblémovost chodu; opět zdůrazňujeme, že na dané verzi firmwaru.

Ovládání bylo v rámci možností Android TV velmi dobré a příjemné jsou zejména drobnosti typu „často snadný přechod mezi poslední a předposlední aplikací“. Tohle nebývá zcela zvykem, ale tady to fungovalo solidně! Opět zdůrazňujeme, že na dané verzi firmwaru, protože dnes je situace dosti proměnlivá na což si dejte pozor. Při hraničním příjmu, který u autora panuje, musíme zmínit i subjektivně vzato vysokou citlivost a stabilitu pozemního signálu DVB-T2/HEVC.

Hodnocení (celé řešení)

  • PRO: parádní poměr cena/výkon, citlivý tuner, výtečná práce s živým TV vysíláním plus snadná instalace externího tuneru a jeho nízká cena, Android TV 11 (ne Google TV!), výtečná dostupnost živého TV vysílání a menu nastavení (tlačítka na DO), výborný i zvukově, chytře vymyšlené základní DO (!) plus jedno programovatelné tlačítko
  • PROTI: nespolehlivý šetřič obrazovky (klasika u Android TV), absence češtiny v EPG a dalších informacích (menu DVB-T2 lokalizováno), příliš lehký přístroj (možný posun), pro někoho i to, že MMC neumí zpracovat médium s exFAT

 

Drobný Mecool KM2 Plus Spolehlivý (a klasický) multimediální přehrávač

Mecool KM2 Plus (1.990 Kč)

Malinkatá krabička vážící pouhých 110 gramů je obvyklé koncepce s externím zdrojem a naprosto minimální výrobou tepla, takže se prakticky nehřeje. Ostatně pasivní větrací otvory jsou pouze na spodní straně.

Box se nijak nehřál ani po šesti hodinách provozu, zpracování bylo solidní a na dálkovém ovladači je třeba ocenit zavedení tlačítka pro vyvolání nastavení, protože obrazové a zvukové režimy nijak jinak neupravíte (vlastní menu Mecoolu tu není). Domovská obrazovka je naštěstí upravitelná, dálkový ovladač má slušný záběr a chod o. s. i aplikací byl spolehlivý a pohodový.

Mecool KM2 Plus se v krátké praxi osvědčil a opět dokázal, že s ničím jiným než s Android TV dnes nemá smysl MMC pořizovat. A máme pochopitelně na mysli i (stále) uživatelsky slabou Google TV.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý chod, vysoká aplikační kompatibilita směrem k IPTV/VoD, Wi-Fi 5, Android TV a nikoli Google TV, nehřeje se ani po mnoha hodinách provozu, dálkový ovladač, který má přímé vyvolání Nastavení, ale…
  • PROTI: …některá tlačítka jsou nefunkční a nic se jim přidělit nedá, box bez tlačítka úplného vypnutí

 

Mecool KM7 Přehrávač s vyladěným Android TV

Mecool KM7 (1.950 Kč)

Obvyklá malá a pasivně chlazená krabička míří na ty, kteří nevyžadují napojení digitálního zvukového výstupu na zesilovač, nebo mají nějaký modernější s HDMI. Tím se zákaznická skupina jasně vymezuje.

Mecool KM7 váží 105 gramů a tudíž ho musíte šikovně s kabely umístit tak, aby se vám neposouvala. Tomu napomáhají i rozměrné gumy na spodku přístroje, což je také jediné místo kde vidíte otvory pro chlazení, resp. výdech tepla. I přesto se KM7 nijak moc nehřál, a to ani po pěti, šesti hodinách provozu. To, co je na něm ale nejlepší, je vynikající sladěnost hardwaru se softwarem, resp. s firmwarem, a za provozu opravdu nebylo na co si stěžovat.

Co se týče ovládání a zvláště menu nastavení Googlu to je takové, jaké je a musíte si zkrátka zvyknout. Naštěstí se poslední dobou zdá, že Android TV si s moderním televizorem rozumí podstatně lépe než se starším. Rozladění výstupní obrazové plochy, což byla u těchto zařízení vcelku obvyklá věc, tady nebylo – při napojení na novou Hisense 65U8GQ (4K) – pozorováno ani jednou. Zajímavé…

Hodnocení

  • PRO: výborně sladěný hardware se softwarem, stabilní běh bez potíží, Wi-Fi i na 5 GHz, Android TV a tudíž výborná aplikační kompatibilita
  • PROTI: chybí klasické zrcadlení obrazovky z mobilu (pouze Chromecast), pro někoho nutnost dokoupit další ovladač (závisí na používaných aplikacích) a to, že tu není digitální audio výstup

 

Nokia Streaming Box 8010 Android TV Výtečná kombinace cena/výkon a nejrychlejší Wi-Fi

Nokia Streaming Box 8010 (3.200 Kč)

Postaven je v podobném duchu jako původní model 8000 a podobný je i podsvícený dálkový ovladač, který vždy představoval značnou konkurenční výhodou.

Výbava je výtečná i když tu nejsme v kategorii nedávno zkoušeného Homatics Box R 4K Plus, cenově jsme ale také někde jinde, a to i ve srovnání s Nokií 8000. V podstatě někde mezi tímto Homaticsem a běžným MMC. V této souvislosti je zajímavé, že značka Nokia nikde moc nemluví o dosti zásadní změně, totiž podpoře gigabitového ethernetového napojení, nikde rovněž nenarazíte na nějaká bombastická upozornění zejména na Wi-Fi 6 (co je to), či nadstandardní paměť RAM a tohle zdůrazněno být mělo.

Pokud nevyžadujete to nejvýkonnější, viz zmiňovaný Homatics Box R 4K Plus, ale zase nechcete to úplně nejobyčejnější, nebo nejběžnější, tady máte jakýsi zlatý střed.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, nejvyšší třída Wi-Fi a další vysoká doplňková výbava, možnost upravit domovskou nabídku Android TV, podsvícený dálkový ovladač s prakticky plným osazením tlačítky a částečným učením funkcí TV, velmi účinné pasivní chlazení
  • PROTI: pomatené menu nastavení Googlu, bez tlačítka úplného vypnutí

 

Jaký je aktualizovaný Strong Leap-S1? Výborný a nyní i s delším výhledem

Strong Leap-S1 (1.799 Kč, výrazně aktualizován)

Levný nástupce vynikajícího modelu SRT 202 Ematic s novým jménem a novou výbavu, který nyní můžete mít i s nižší cenou. Výtečnou výbavu mj. vidíte zejména v USB 3.0, klasickém síťovém vypínači (sláva!) a verzi Wi-Fi 5, což udělá radost těm, kteří nemají k televizoru dotažen ethernetový kabel.

Tenhle multimediální přehrávač se povedl, a to i po zmiňované aktualizaci. Pár problémů tu sice je a odstranit by často šly firmwarově, ale to nejdůležitější, tedy stabilita chodu a aplikační kompatibilita je na výši a o to jde v praxi nejvíce. Výrobce by se měl především vypořádat s trojicí informačních LED na přední straně, což se ovšem nestalo. Ty totiž signalizují chybně a s rozdílnou intenzitou, bohužel přesně opačnou, než by bylo zapotřebí. Zamrzí i omezený Chromecast, ale po pravdě řečeno zrcadlení obrazovky z mobilu nebo tabletu se spíše očekává u televizoru než u takovéhoto přehrávače.

Potěší především dobrá cena a vysoký stupeň výbavy, jakou momentálně najdete zřídka. A samozřejmě operační systém Android TV ve verzi 12, což prodlužuje životnost boxu směrem k aplikacím.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, stabilní a dobře vyladěné prostředí, Android TV a s tím spojená vysoká aplikační kompatibilita, oproti předchozí verzi výrazně vylepšená výbava, včetně např. rychlejší Wi-Fi, tradiční síťový vypínač
  • PROTI: špatné provedení informačních LED na čelní straně, Chromecast pouze s aplikacemi, které ho podporují, na spodu chybí gumy, otočený konektor HDMI (možná komplikace s kabelem – zařízení je velmi lehké)

 

Strong SRT 41 Google TV Drobný multimediální přehrávač do HDMI

Strong SRT 41 Google TV (1.590 Kč)

Výborné a levné MMC v podobě „tyčinky“ zasouvající se rovnou do rozhraní HDMI vašeho televizoru. Určeno je pro ty, kdo nevyžadují nic navíc a chtějí co nejjednodušší zařízení pro přehrávání multimédií (ze serveru) a zejména aplikací IPTV/VoD.

Výhodou je rovněž nenápadnost provedení, uživatelsky to ale žádná sláva není, protože jsme u Google TV a tady si prostředí prakticky neupravíte. Pochopitelně pokud chcete například digitální audio výstup, musíte jinam, což už bylo naznačeno, ale takových lidí dnes mnoho není.

Strong SRT 41 je výborný počin a pokud vám nižší ovládací komfort Google TV nevadí, díky stabilnímu prostředí, sladěnému hardwaru se softwarem a v našem případě (a na dané verzi firmwaru) také naprosto bezproblémovému běhu, dobře poslouží. Jen vezměte v potaz, zda se „tyčinka“ zasouvaná do HDMI do vaší TV vejde a případně si rovnou pořiďte nějaký mezikus nebo adaptér „zahnutý za roh“.

Hodnocení

  • PRO: výborný přehrávač pro začátečníky nebo pro někoho, který neřeší dodatečné funkce, vyladěné hardwarovo softwarové prostředí, o něco vylepšené ovládání (vzhledem k prvním verzím Google TV) a dálkový ovladač s přímým vyvoláním nastavení, už v základní dodávce MMC uplatníte v jakékoli TV s HDMI
  • PROTI: DO bez programovatelného tlačítka, ve srovnání s Android TV 8 a vyšší výrazně zhoršené uživatelské prostředí nabídky Home

 

Set-top box Tesla MediaBox XT850 s Android TV Pohodová kombinace DVB-T2 a MMC

Tesla MediaBox XT850 (2.399 Kč)

Tradičně drobně provedený box (170 g) nabízí velmi dobrou výbavu a pár šalamounsky vyřešených věcí.

Na ovládání se dá bez větších potíží zvyknout, ostatně set-top boxy s Androidem mají svá specifika, což je snad potenciálním kupcům dostatečné známo. Tady ale hodně pomáhá výborný dálkový ovladač, kterému se dá vytknout jen naprosté minimum.

A obraz? Příjem živého vysílání nabíhal v kvalitě, která byla u ČT (Full HD) o kousek lepší než je zvykem (u SD proměnlivo) a někdy dokonce až udeřila do očí, jakoby ani nešlo o pouhých 4 či 5 Mb/s se kterými Česká televize vysílá. Kvalitní zpracování příchozího videa bylo ale vidět například i u aplikací IPTV/VoD nebo při přehrávání multimédií. Trochu se sice zdálo, že boxu více svědčí kvalitnější vstup (u zvuku určitě), ale vzhledem k ceně předvedl parádní výsledek!

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý chod (na dané verzi firmwaru), kvalitní obraz, rozšířená „dálka“, instalace na jeden zátah, včetně DVB-T2 (!), spolehlivě pracující tlačítko pro přímé vyvolání živého TV vysílání, pamatuje si v jaké aplikaci byl uveden do pohotovosti (s poslední verzí firmwaru)
  • PROTI: někdy složitější přepínání TV stanic, EPG chybí tlačítko na DO, na poslední verzi firmwaru zatím nefunkční třídění stanic jejich záměnou (neuloží se)

 

Set-top box VBox Android TV XTi 4144 nabízí DVB-T2 dokonce 4x a má vyladěný operační systém

VBox Android TV XTi 4144 (4.790 Kč)

Neotřelý, solidně rozměrný přijímač, který může přijímaný televizní signál předat do domácí počítačové sítě (LAN). Je postaven na operačním systému Android TV, tedy na tom, který je používán v televizorech a dá se použití zcela samostatně jako MMC bez odesílání dat do LAN.

VBox Android TV XTi 4144 rozhodně není pro každého a musíte zvládat techničtější věci, včetně nějaké té základní „síťařiny“. Nutným předpokladem je také vyladěná domácí síť LAN, kvalitní Wi-Fi směrovač a již připravené ethernetové rozvody. Bez toho posledního jsme ostatně VBox nedokázali ani naladit. Řadě znalejších lidí, kteří se ale snaží pochopit svět kolem nás i jinak než jen dotykem přes displej mobilu, může tenhle technický zázrak sednout. Dá se ostatně používat i jako hodně vyspělý set-top pouze pro jeden televizor.

Případné problémy se streamováním televizních kanálů, které nejspíše tu a tam nastanou, jsou podle nás slušnou cenou za rozvod televize po domácnosti bez nutnosti tahat anténní svod do každé místnosti. A to ještě nemluvíme o mobilním televizním příjmu třeba na zahradě. Je to ale pochopitelně něco za něco. To ostatně vždy.

Hodnocení

  • PRO: vynikající kvalita obrazu, vynikající sladěnost hardwaru s firmwarem a neméně vynikající implementace Android TV, „chytat televizi“ můžete na nejrůznějších zařízeních s přístupem k LAN bez vlastních tunerů, poslouží i jako velmi kvalitní multimediální centrum, podpora obsahu s HDR10 a HLG, HDMI (CEC), prakticky všestranné zařízení pro distribuci TV signálu, ale…
  • PROTI: …chybí HbbTV a klasický síťový vypínač, mizerná příručka, dálkový ovladač někdy/často nepracoval přes Bluetooth, ale jen přes infra