V čase předvánočním se opět vracíme k našim tipům na dobré výrobky a shrnujeme letošní vrcholový žebříček za všechna námi zkoušená rádia s příjmem digitálně šířeného rozhlasu. Samozřejmě s opět aktualizovanými cenami a postupně se dostanete i na další skupiny, jako jsou televizory a multimediální přehrávače, resp. set-top boxy. Tady je ale těch nově uvedených letos méně než šafránu…

Rok 2023 opět nebyl pro přijímače DAB/DAB+ zcela pohodový. I tato politická reprezentace, stejně jako ta před tím a před tím a… nechce řešit digitalizaci rozhlasu tak, jako tomu bylo v případě televizního vysílání. Je to smutný příběh o úspěšném lobování, ambicích a také o neschopnosti politiků řešit věci systémově, s nadhledem a jednotně.

Ale to není vše…

Osm nových vysílačů pro ČRo DAB+ Pět jich bude v Čechách a tři na Moravě

VKV/FM už kvalitou dávno není to, co bývalo „za socialismu“, či ve zlatých devadesátých a pohodových nultých letech.

Kdepak!

Dnes je vše jinak a stačí ho pustit na nějakém trochu lepším přijímači, protože ty špičkové, jako Onkyo T-4030, stále „mají své páky“.

DAB rádia s připojením domovní antény Musíte hodně přebírat…

Pokud jste tehdy (kdysi) měli kvalitní komponentový přijímač, slyšeli jste zvuk pomalu jako z „cédéčka“. Dnes k němu nepřijdete ani omylem. U DAB sice může být lepší, než u VKV, ale začínáme z nízkého základu (to je něco jako oznamovaná „úspěšně se snižující inflace“) takže buďme vlastně rádi. V tomto státě se totiž na chirurgické zásahy typu „Chcete dělat hudební stanici? Tak ji budete vysílat s minimální kvalitou… xxx“ nehraje. Takovou odvahu tu nikdo nemá!

Na závěr úvodu : ) ještě technická… Řazení níže uvedených výrobků, které Televizní web doporučuje vaší pozornosti, je – stejně jako u ostatních přehledů NEJ 2023 – abecední. Odkazy na recenze najdete hned v úvodu a ceny byly aktualizovány.

 

Přenosná kombinace Aiwa BBTC-660DAB Dobré rádio na „tisíc“ způsobů

Aiwa BBTC-660DAB (2.999 Kč)

Ultra, mega a kdo ví co ještě! O čem hovoříme? O stupni univerzálnosti tohoto přijímače, který zvládá – v rámci ceny a určení – skutečně všechno.

Přenosné rádio potěšilo i příjemně překvapilo. VKV je bohaté (AMS), DAB standardně slušné a Bluetooth jednoduše skvělé a takové hned tak neuvidíte ani u významně dražších strojů. Zvuk „jezevčíka“ byl někdy až hutný, výkon zesilovače (subjektivně vzato) nadstandardní a mnohé potěší i kompaktní rozměry a držadlo. Zkoušení probíhalo tentokráte pouze na 230 V, bateriové napájení s náloží šesti buřtů jsme nezkoušeli stejně, jako magnetofon (nějak se nepodařilo najít kazetu…).

Příjemný byl velmi rychlý náběh hodin, které působily jako by byly zálohované (nebyly) a také nad míru příjemná funkce aktualizovat si datum i čas ze všech dostupných zdrojů. To poslední dnes není k mání všude (ani zdaleka!) a tak vždy nesmírně potěší. Nakonec se ukázalo, že v tomto případě není zálohování datumu a času až tak důležité.

Hodnocení

  • PRO: slušně hraje, solidní výkon zesilovače, AMS u VKV, výtečná výbava, včetně kvalitní implementace Bluetooth s vysokým rozsahem hlasitosti, dobré a intuitivní ovládání, včetně ukládání stanic do paměti
  • PROTI: vypnutí někdy se samovolným přechodem na další funkci, neškodila by delší anténa

 

Hyundai PR 650 BTDAB Malé a šikovné rádio s výborným ovládáním

Hyundai PR 650 BTDAB (990 Kč)

Vcelku drobný přenosný přijímač klasické koncepce s teleskopickou anténou a výrazným LCD displejem má u VKV i DAB vyspělé funkce a využijete ho možná i jako Bluetooth reproduktor.

Počítejte ale s tím, že provedení této části patří k těm slabším, což bylo vidět na poměrně vysokém utlumení zvukového výkonu a bylo tak zapotřebí hlasitosti na obou zařízeních hodně vytočit.

Tím nejcennějším jsou tak na tomto přijímači rozhlasové tunery, subjektivně vzato citlivější, než je zvykem, a také – většinou – pohodlné ovládání. Právě to – i přes absenci tlačítek přímé volby uložených stanic – potěší nejvíce. S jemně přeskakujícím tlačítkem hlasitosti s OK/Enter, které slouží i pro pohyb v menu se výborně pracuje. Přičtěte si k tomu snadné ukládání stanic do paměti, to, že pozic je 30 pro každý z tunerů a vychází vám slušná nabídka. Mimochodem velmi příjemné jsou i výrazné hodiny v pohotovostním režimu a také to, že pokud chcete šetřit akumulátor, můžete rádio elektronicky vypnout, resp. mu navíc vypnout displej. Hodiny po zapnutí (většinou/často) naběhly během okamžiku a přijímač jsme nemuseli ani startovat.

Hodnocení

  • PRO: u VKV funkce AMS, možnost elektronického vypnutí, včetně displeje, výborné ovládání, jednoduché ukládání stanic do paměti, přehledné a dobře čitelné menu s kolováním, slušná lokalizace, včetně češtiny z vysílání
  • PROTI: pro někoho uživatelsky nevýměnný akumulátor, méně funkční Bluetooth (utlumení)

 

Rádio Kenwood CR-ST80DAB: tak nějak jiná, nejen rozhlasová liga

Kenwood CR-ST80DAB (3.290 Kč)

Tohle není žádné plastové chrchlátko, ale hutný stacionární rozhlasový přijímač mající skoro dvě kila! A přitom není tak drahý, jak byste možná čekali!

Zvukově je výborné, zkreslení zesilovače bylo pro autora slyšitelné až v nejvyšší hladině. Bassreflex na zadní straně je podlouhlý a zajímavě tvarovaný i uvnitř (kam jsme dosáhli…). Často byl také výrazně cítit. Ostatně to i skoro osmi centimetrové reproduktory…

Nejvíce nám chybělo tlačítko úplného vypnutí, v pohotovostním režimu, ale krásně svítí hodiny. Pokud vám tohle nevyhovuje, částečné utlumení LCD zajistíte dálkovým ovladačem. Mimochodem pokud ještě můžeme být neskromní (vzhledem ke koncepci, provedení a značce snad ano…), hodilo by se podsvícení ovládacích tlačítek na horní straně. To už je ale jen taková třešnička…

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, výborně hraje, nastavitelný ekvalizér, spousta místa pro stanice (2x 40) a pět tlačítek přímé volby, u VKV funkce AMS, řada voleb u DAB, včetně řazení seznamu stanic, pohodlné ovládání, kvalitní provedení i zpracování, funkční čeština z vysílání a česká příručka v balení, zálohované hodiny i paměťová místa
  • PROTI: chybí tlačítko úplného vypnutí; pro někoho to, že v menu není čeština a slovenština

 

Stolní rádio s DAB, Majority Homerton 2 Výborný zvuk, dobře odvedená práce

Majority Homerton 2 (4.399 Kč)

Slušně vybavená novinka má skoro vše (nečekejte přístup na server), co byste si přáli. Provedena je „do hloubky“, reproduktor je nezvykle umístěn na horní straně a vzadu je pouze výdech malého bassreflexu. Čelo kryje deska zřejmě z hliníku a knoflíky příjemně přeskakují…

V ovládání je přijímač tak trochu svůj, ale to platí prakticky o každém, takže tohle bychom nevytýkali. Zvyknout se bez velkých problémů dá zejména poté, kdy naladíte a budete používat „těch svých pár“ stanic. Tady je hlavní přijít na to, kde je AMS, DAB se jako obvykle při prvním přiblížení ladí sám, internetový přístup je tu jednoduchý a Wi-Fi lepší než jinde.

Pokud se vám na běžných rozhlasových kanálech jeví zvuk jako slušný nebo třeba solidní, počkejte pokud do Majority Homerton 2 pustíte trochu vyšší kvalitu třeba z CD. Pak dostanete skutečně plný a celkově vyvážený zvuk, který je jasným plusem přijímače. Jen si u něj – a teď mluvíme o rádiu jako takovém – musíte navyknout na jakýsi elektromotor, který uvnitř cosi po zapnutí přijímače krátce posouvá, což je věc v této kategorii poněkud neobvyklá.

Hodnocení

  • PRO: výborný, někdy až překvapivý zvuk, výborné podání i rozsah hlasitosti jak u Bluetooth, tak např. u linkového audio vstupu, AMS u VKV, vysoký počet uložitelných stanic, dobíjení externích zařízení přes USB i v pohotovostním režimu, příjemně stabilní napojení přes Wi-Fi, a to i hned po spuštění přijímače (!)
  • PROTI: chybí přehrávání ze serveru, hodila by se kompatibilita s mesh Wi-Fi

 

Majority Oakington All in One Elegantní DAB rádio ani ne „za bůra“

Majority Oakington All in One (3.999 Kč)

Hliníkový čelní panel, rozměrné, lehce přeskakující multifunkční tlačítko na horní straně a štěrbinová mechanika CD, která, na rozdíl od té tradiční, nijak nekazí vzhled přední strany. A k tomu ještě britská značka, která má u nás stále své kouzlo…

Majority Audio ukázalo, že umí a i když pro přijímač neudává výkon zesilovače, subjektivně vzato byl dostatečný jak u DAB, tak třeba u Bluetooth či napojení mobilu kabelem.

A jak hraje? Jednou větou: „Je to nářez!“ Při nastavení maximální (nebo hodně vysoké) hlasitosti, byly výšky i basy jasně ostřejší a neklidnější, zkreslení bylo ale i zde minimální. Styl ovládání je sice trochu svůj, ale to je u každého rádia, a tady si možná zvykne stejně lehce, jako my. A že třeba Play/Pause vyvolává zároveň menu nastavení? Inu, fantazii se meze nekladou a po čase možná, stejně jako my, zjistíte, že je to vlastně docela pohodlné.

Hodnocení

  • PRO: výborně hraje, VKV včetně AMS, síťový vypínač, dobíjení mobilu i v pohotovostním režimu, slušné ovládání, ale…
  • PROTI: …otočný volič šel někdy až moc lehce, bez připojení k anténnímu svodu, hodila by se záloha hodin a datumu

 

Sencor SMC 5700WDB Výborný mikrosystém s DAB za skvělou cenu

Sencor SMC 5700WDB (4.999 Kč)

Za mikrosystém s kompletním tunerovým osazením a přehrávačem CD (a CD-R/RW) zaplatíte skoro pět tisíc a mimo jiné za to dostanete samostatné dvoupásmové reprosoustavy s přiznanými reproduktory (lze zakrýt mřížkou), kov nejen na čelní straně a pérové terminály na té zadní. Na první pohled budí celek výborný dojem!

SMC 5700WDB po zvukové stránce rozhodně překvapil. Na vcelku kultivovaný vzhled současných levných mikrosystémů jsme si zvykli a faktem je, že situace u většiny z nich se hodně vylepšila. Na kvalitní podání audia v této části segmentu, ale moc zvyklí nejsme a více se to láme (zpravidla) o tisícovku, dvě výše.

Vzhledem k ceně hraje Sencor opravdu výborně, regulace výšek i basů je jasně slyšitelná a zkreslení velmi nízké, a to v celém rozsahu hlasitosti, včetně vytočení na naprosté maximum. A tady už – bez hrčení, různých pazvuků či samovolného poskakování reprobeden – ozvučíte slušně velkou místnost. Od výrobce je to výborná práce, která se může měřit i s produkty zvučnějších značek.

Hodnocení

  • PRO: výtečný zvuk, v celém průběhu hlasitosti naprosto minimální zkreslení (včetně vrcholu), VKV včetně skvělé funkce AMS, vynikající možnosti z DAB, velmi dobré ovládání, a to i na přístroji (!), výborné ukládání stanic do paměti, bohatá výbava, ale….
  • PROTI: …někomu může chybět přehrávání z média umístěného na LAN, chybí výstup na sluchátka, zatím si zcela nerozumí s meshovým směrovačem Wi-Fi

 

Levný Sencor SRD 7100 Hlavně pro DAB, u VKV ale i s AMS

Sencor SRD 7100 (799 Kč)

Jednoduchý přenosný, celoplastový přijímač, který můžete zakoupit v černé nebo bílé zásobuje energií buď dobíječka od mobilu (kabel dostanete v ceně) nebo klasický a léty prověřený akumulátor Nokia BL-5C.

Rádio je příjemně kompaktní, ovládání většinou snadné a nemusíte nad ním moc přemýšlet. Češtinu nastavíte v menu (manuálně – instalace tu není), ta jdoucí s vysíláním byla také slušná. Škoda nemožnosti „vypnout“ přijímač a ponechat zapnutý displej. Zejména je však škoda nezálohovaných hodin při vypnutí, resp. standardním uvedení do jakéhosi hlubšího pohotovostního režimu v němž zároveň zhasne LCD (skutečné vypnutí tu není). Tady je ale jedna věc zajímavá. Uložené stanice v paměti se v tomto okamžiku neztrácely, takže je otázkou, co vedlo výrobce k tomu, udělat to takto. Hodiny v paměti nedrží a po zapnutí přijímače (bavíme se i o provozu na 230 V) se následně stáhnou z vysílání.

Sencor SRD 7100 je levné přenosné rádio, které má podle nás podstatně víc kladů než záporů. Pokud koukáte na cenu a chcete být hlavně na DAB, tohle vám v peněžence vítr nejspíše neudělá. U VKV zase potěší AMS a tuhle funkci abyste dnes pohledali.

Hodnocení

  • PRO: napájení standardním a levným akumulátorem (není problém mít dva…), výborné funkce u DAB, skvělé AMS u VKV, spousta místa pro ukládání stanic, intuitivní ovládání, cena/výkon
  • PROTI: hodiny nejsou zálohované

 

Hledáte DAB pro váš audio systém? Zkuste TechniSat DigitRadio 10 IR

TechniSat DigitRadio 10 IR (3.099 Kč)

Je to malé a lehké (až příliš) a také výborně vybavené, a to včetně klasického anténního konektoru a digitálního výstupu audia. K receiveru či domácímu kinu ho ale připojíte i obyčejným analogovým stereo kabelem typu cinch.

Se 160gramy si z nás výrobce s tímto rozšířením analogového receiveru dělá legraci a tohle žádný hifista duševně neunese! Je škoda, že přijímač není – i při stávajícím návrhu na výšku – těžší, byť jen uměle, protože takto ho posune i napojený audio kabel! Funkce jsou vynikající a až se tu a tam dotáhnou (mj. napojení na Wi-Fi mesh), budou ještě lepší a celek ještě cenově výhodnější. Poměr cena/výkon je stále výborný, a to i přes absenci přehrávání muziky ze síťového média.

TechniSat DigitRadio 10 IR má nejen výbornou výbavu, ale většinou i pohodlné a intuitivní ovládání a ukládání stanic do paměti, a to jak na VKV/DAB, tak u internetových kanálů. Výrobce prý ještě dopracovává firmware (poptejte se…), nutno ale zdůraznit, že tato část byla veskrze použitelná už v době testu a i když v případě internetu možná s trochu větší trpělivostí, nic zásadního se tu neobjevilo.

Hodnocení

  • PRO: výborný zvuk (v rámci autorova řetězce), digitální audio výstup, výtečný poměr cena/výstup, spousta místa pro uložení stanic (jednoduché ukládání i vyvolávání u všech tunerů), často výborné ovládání (někdy se jen pere návrat na vyšší pozici v nabídce s regulací hlasitosti), výborná výbava a provedení, ale…
  • PROTI: …příliš lehké a pouze plastové (možné samovolné posouvání zařízení), komplikovanější práce s internetovými stanicemi (problematické řazení stanic v seznamech, pomalejší běh i náběh funkce), u VKV chybí AMS, zatím si moc nerozumím s meshovou Wi-Fi

 

„Zásuvkový“ Technisat DigitRadio Flex 2 má výborný příjem DAB i VKV a hraje… překvapivě

Technisat DigitRadio Flex 2 (1.799 Kč)

Tahle extra specialitka míří rovnou do vaší elektrické zásuvky s 230 V. Je robustní, má výrazný displej a ovládání na přední a horní straně. Na umístění ovšem záleží…

Ovládání na horní straně na jednu straně omezuje instalaci, ale tu máte omezenu už teleskopickou anténou, takže je to vlastně jedno. Navíc se tlačítka na horní straně dají po krátké praxi nahmátnout poslepu. Zabudování Bluetooth (je výtečně implementované) možná přijde někomu zcela zbytečné (autor se k tomuto názoru také klonil, dokud si ho neposlechl!), ale hodit se může.

Flex 2 je zajímavý nejen koncepcí, ale i provedením a subjektivně vzato i vysokou citlivostí na signál jak analogového, tak digitálně šířeného rozhlasu, což se u nás rozhodně hodí! Přijímač je výborně ovladatelný, žádné podpásovky vás tu nečekají, a to včetně toho nejdůležitějšího, tedy ukládání a vyvolávání stanic. Rádio také slušně hraje a i výkon zesilovače v RMS je docela vysoký, což je znát nejen u Bluetooth. Pokud pro rádio najdete šikovné místo, určitě dobře poslouží třeba i jako prosté hodiny.

Hodnocení

  • PRO: neobvyklá a výborně řešená koncepce, citlivý příjem DAB i VKV, výtečné a intuitivní ovládání, rozměrné hodiny v pohotovostním režimu, bohatě upravitelné menu nejen u DAB, ekvalizér s vlastním nastavením, výtečně implementované Bluetooth s dostatečnou výkonovou rezervou (!)
  • PROTI: bez funkce AMS u VKV, hodila by se kuchyňská minutka, úvodem si nelze vybrat jazyk (rádio automaticky nabíhá do němčiny)

 

Sluchátka Technisat Stereoman 2 DAB+ Rádio, či rozšíření audio systému, TV či mobilu

Technisat Stereoman 2 DAB+ (3.299 Kč)

Sluchátka fungují jako bezdrátová klasika čerpající z napojeného audio zdroje a za druhé jako běžný rozhlasový přijímač vcelku se vším všudy. Vše ještě koření možnost využít je pro výstup třeba z televizoru, nebo mobilu, a také jako rozšíření vašeho receiveru o příjem digitálního rozhlasu.

Podání audia bylo lehce nadprůměrné, stereo efekt vysoce nad míru obvyklou a vynikající, někdy až překvapivý i na trochu rozpoznatelném signálu. Poslech muziky ve formátu FLAC, či při plném MP3, pak byl někdy až řádově lepší.

Ovládání poslepu bylo přes čelní panel možné už po chvíli praxe (tlačítka nejsou podsvícena), škoda, že uložené rozhlasové stanice nejde přepínat na sluchátkách. Jejich ovládání je tu skutečně jen základní, tedy pouze zapnuto/vypnuto a regulace hlasitosti, přičemž na maximu/minimu se ozve výraznější signál.

Hodnocení

  • PRO: výtečné stereo, solidní někdy až překvapivý zvuk, jasný displej, nepřehlédnutelné znaky (!), pohodlné ukládání stanic (stejné pro oba tunery), výtečná volba aktualizace času ze všech zdrojů, kompletní kabeláž v ceně, výtečná myšlenka, ale design…
  • PROTI: …by potřeboval umravnit; např. dobíjení sluchátek oznamuje zelená (!) barva, chybí anténní konektor