Letošní rok v televizorech naznačil mnohé a nejde jen o zjevný propad prodejů v Česku zapříčiněný zoufalou ekonomickou situaci v jaké jsme nikdy nebyli. My se ale nyní podíváme na to, co rok 2023 v tomto stále ještě nejprodávanějším segmentu spotřební elektroniky přinesl, co se událo v technologiích a co – možná – bylo naznačeno do budoucna. To zásadní je zřejmé už z titulku…

Záměrem výrobců posledních let bylo udržet pozici televizoru jako mediálního centra domácnosti. Tento styl není nový a zatímco u práce s webovým prostředím se to nepovedlo, u IPTV/VoD či stále více nastupující „IQ domácnosti“ se to vede i když na skutečné výsledky si ještě musíme nějaký čas počkat.

Za nás ale bylo tím nejdůležitějším počinem opětné zavedení matné obrazovky, tedy takové, která skutečně nemá prakticky žádné (99,9… %) odlesky. zatím ji má pouze Samsung, a to pouze u několika modelů a i když se tomu ještě nedá říkat trend, po dlouhých letech snah o nalezení funkční antireflexní vrstvy, což se taktéž nikomu nepovedlo, nás jistý návrat ke klasice hodně potěšil! Navíc to na obrazu vliv nezanechalo, ba právě naopak!

Zmínit ještě musíme prakticky dokončený odchod od Android TV, tedy Androidu pro televizory, což se ale týká jen jedné z menších částí trhu i když Google by to jistě viděl jinak. Ty výrobce, kteří na něj spoléhají, Google v podstatě donutil k přechodu na verzi zvanou Google TV, která nejenže potlačuje jméno původního o. s. a vyzdvihuje jeho výrobce, tedy jméno, které doposud bylo v pozadí, ale potlačuje i samotného výrobce televizoru.

Obdobné uživatelské prostředí pak formou aktualizace dorazilo i na řadu set-top boxů a multimediálních přehrávačů s Android TV a nebyla šance jak to zastavit. Google totiž zvolil formu vynucené aktualizace…

V televizorech pak na Google TV přešel skoro každý a i když na modely s čistým Android TV stále ještě narazíte, budoucnost má tento o. s. nulovou.

Nejlepší televizor 2023? Ano, máme! A vyzkoušené…

Trendy v televizorech ale naštěstí neurčuje Google, nýbrž dlouholetá „televizní jednička“, Společnost Samsung, která také na jisté směry hodně tlačí. Nyní o tom svědčí i zavádění jakéhosi rozbočovače pro „IQ domácnost“, čemuž v budoucnu napomůže i nastupující jednotný standard Matter (co je to).

A když jsme u toho, co se buď nevede, nebo nastupuje velmi zvolna, zmiňme i projektory, resp. projekci na velmi krátkou vzdálenost (co je to).

U ní jsme čekali trochu nadšenější přijetí výrobci, ale od dob kovidu se toho moc neděje i přesto, že například prodeje dvou modelů u Samsungu tenkrát vysoce předčily očekávání.

Pojďme ale na to, co letos skutečně žilo…

Následující body nejsou řazeny abecedně, nýbrž podle významu. A jedničkou roku 2023 v televizorech nepochybně byla…

 

Kam směřuje vývoj mediální zábavy? Technické novinky z IBC 2023 v Amsterdamu

Umělá inteligence UI (AI) i v levných „telkách“

Umělá inteligence sice nepřišla ani v letošním roce, ani v tom minulém (je tady skoro bez povšimnutí desítky let), ale v televizorech nastoupila nedávno, a to překvapivě rychle! Neméně rychle si to pak letos zamířila i do nízkých cenových hladin, někdy až hodně překvapivých, což se ovšem ještě netýká všech výrobců.

UI tak někdy najdeme dokonce už pod patnáct, resp. deset tisíc korun a jako příklad si vezměme parametrově hodně zajímavý Hisense 50E7KQ, resp. řadu E7KQ jako takovou (netestováno). A ta dnes začíná už pod deseti tisíci, navíc má obrazovku LCD (QLED), nemluvě o tom, že umělá inteligence u Hisense startuje už v řadě A6KQ, což je nejen o stupeň níže, kde se ještě pracuje s klasickou obrazovkou LCD.

UI/AI, pokud je dobře navržená, má zásadní vliv na zpracování obrazu a někdy i zvuku. To, co by vás mělo zajímat je to, že někdy jde výsledku z doby před pěti, šesti lety zavedeného v hodně drahých televizorech dosáhnout dnes za pomoci UI a dalších technologií za nesrovnatelně méně peněz. Výsledkem je výrazně lepší obraz i ze špatných, či dokonce velmi špatných zdrojů.

 

Televizory LCD QLED od 127 do 140 cm I do 15.000 Kč dostanete zajímavé kousky

Obrazovky LCD (QLED) v nižších sférách

Pokud se podíváte do e-obchodů a zapátráte po televizorech s obrazovkou LCD (QLED) uvidíte, že startují – v současné výprodejové době, ovšem… – už od asi 7.000 Kč.

A jak se, nejen letos, v našich testech ukázalo, LCD televizory s QLED jsou tím nejlepším, co si můžete pořídit, ať už se technologii u různých výrobců říká jak chce. Samsung, jako světová jednička, pak své řady TV jasně rozděluje na běžné LCD a vyspělejší s LCD (QLED) a v jeho případě startuje na ceně někde kolem 12.000 Kč.

Z LCD (QLED) nejvíce dostanete v okamžiku, kdy je plošně podsvícena tzv. Mini LED (viz dále).

Ty dovolují lépe pracovat s intenzitou podsvícení v různých místech panelu.

 

Toužíte po obřím televizoru? Co si můžete pořídit (a za kolik) ve 178 až 203 cm

Další zlevnění rozměrných úhlopříček (od 70″, 178 cm)

Dnes už jen málokdo považuje 140 cm za rozměrný televizor a mnozí z nás do této skupiny nepočítají ani donedávna obřích 165 cm, tedy 65 palců.

Během kovidové krize gradoval zájem o opravdu velké úhlopříčky (klidně i dva metry) a vlastně ho výrazně urychlil. K tomu do značné míry přispělo i radikální zkrácení pohledové vzdálenosti a jak se nám naposledy potvrdilo při krátkém zkoušení modelu Samsung QE98Q80CAT (249 cm), vystačíte si klidně i s nějakými třemi metry, což je v podstatě paneláková vzdálenost.

K tomu si přičtěte další zlevnění výroby velmi rozměrných panelů LCD a máme tu ceny televizorů s úhlopříčkou od 178 cm výše startující už na nějakých 15.000 Kč.

A v českých obchodech jich nyní najdete klidně i desítky.

 

Co nás čeká v televizorech v roce 2023? Více Mini LED, lepší integrace do domácnosti

Více podsvícení Mini LED

Ne vše se z předpovědí obsažených ve výše uvedeném článku splnilo, tohle ale ano. Letos se skoro dokončil přechod na to nejlepší podsvícení současnosti, tedy plošné ať už ho nazývají výrobci jakkoli, obecně vzato se mu už hodně dlouho říká Direct LED. A i když ho na čas potlačil levnější tzv. Edge LED (podsvícení v rámu), už je zpět a zdá se že natrvalo i když výjimky existovat zjevně budou.

Na vrcholu Direct LED, je podsvícení miniaturními „žárovkami“, tedy Mini LED, a protože jsou výrazně menší, vejde se jich na plochu o mnoho více než „jen“ desítky či stovky. U vrcholových televizorů jich klidně mohou být i tisíce a tisíce!

Mini LED je to nejlepší, co si u technologie obrazovky LCD můžete pořídit a v roce 2023 se ukázalo, že takto vybavených modelů je podstatně více a že je už také nutně nemusí doprovázet vysoká cena. Televizory s tímto druhém plošného podsvícení zakoupíte už kolem 15.000 Kč.

 

Přichází HbbTV 2.0. Připomeňme si, co vlastně nabízí a v jakých televizorech ho už najdete

A jsme u HbbTV 2.0…

Tato přelomová technologie byla, HbbTV Association odpovídající za rozvoj Hybrid broadcast broadband TV, uvedena už v únoru 2015, ale do televizorů se propracovávala hodně pomalu a vše vlastně zakončila až v novém desetiletí.

Idea byla taková, že řadě poskytovatelů videa na vyžádání (VoD – Video on Demand) poslouží jako univerzálnější nástroj pro tvorbu vlastních aplikací kompatibilních se zařízením na široké řadě platforem bez nutnosti dělat pro každou specializovanou aplikaci. Tohle se zatím nenaplňuje, ale HbbTV 2.0 je už prakticky u všech nově uváděných televizorů a letos se u nás začíná objevovat už i v některých set-top boxech; viz Tesla HYbbRID TV TH210.

Souhrn klíčových vlastností přelomové „dvojky“ najdete popsán na odkazu výše. Poslední novinky jsou v samostatném článku „Kam směřuje digitální trh mediální zábavy – HbbTV: ideální průnik vysílání a streamování“.

 

Asociace pro 8K aktualizovala podmínky certifikace, důraz klade na herní režim televizí

Herní věcičky, včetně speciálních rozhraní

Tato oblast letos velmi akcelerovala. Je úzce spjata s technologiemi jako HDMI 2.1, obnovovací frekvence 120 či 144 Hz z vnějšího zdroje, VRR (variabilní obnovovací frekvence) nebo třeba AMD Freesync Premium zajišťující (nebo se alespoň snažící zajistit) plynulejší hraní.

Podpora her na televizorech, resp. na jejich různých platformách, také vedla k zavádění různých lišt či speciálních ovládacích rozhraní pro jednodušší nastavení důležitých vlastností, ať už se jí říká jak chce a také k zavádění různých herních režimů (Game Mode, Game Mode Pro…). Ty dnes najdete napříč platformami i výrobci, a to dokonce i u televizorů s obrazovkou OLED, které na tuto činnost nejsou právě nejvhodnější.

 

Prodejci: nabídku 8K TV omezovat nebudeme EU letos zakáže energeticky náročné TV

A co se nesplnilo nebo na co se čeká?

Mezi sliby a možnostmi o kterých jsme se v minulosti na Televizním webu zmiňovali najdete například…

  • výrazné snížení cen televizorů s obrazovkou OLED nebo
  • sázku na rozlišení Ultra HD (8K) a možná i 10K.

U posledního bodu, zdá se, zhatila snahu výrobců energetická krize, která tu – samozřejmě – byla ještě před válkou na Ukrajině i když politici mají paměť jen na to, co jim vyhovuje.

Nicméně se opravdu zdá, že snahu výrobců po stále rozměrnější obrazovce s ještě vyšším rozlišením politici, resp. EU, zhatili. Ale dobojováno ještě není, takže se nechme překvapit i když snaha po nižší energetické náročnosti byla lehce patrná i letos. Zjevných věcí, jako jsou typicky síťové vypínače zcela oddělující televizor od 230 V, jsme se ovšem nedočkali a pár dalších věcí čeká na nějakou novou várku televizorů.

Další věcičky jsme nakousli výše. Pokud… „Hledáte co nejúspornější televizor…“ zkuste samostatný článek. Jestliže vás zajímá, „Jak se měří energetická náročnost TV…“, běžte sem…